Hlavní navigace

Cestovní pojištění - na co všechno pamatovat

21. 11. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V cestovním ruchu existuje nový trend - druhá, zimní dovolená. Většina lidí ji tráví v horských střediscích, zejména zahraničních. Jak se na tyto cesty správně pojistit? Co by měla pojistka pokrývat? Kdo nabízí nejpřijatelnější pojištění? O kolik se dovolená kvůli pojištění prodraží?

Na otázku, jestli se vůbec pojistit při cestě do zahraničí, existuje jednoznačná odpověď, a tou je: „Ano“. Jako občané ČR jsme zvyklí na bezplatnou zdravotní péči, která ovšem nepokrývá jiné státy, kde za mnohé lékařské zákroky musí nepojištěný platit. A částky jsou to hodně vysoké, často v statisícových hodnotách. Následující tabulka uvádí, jaké jsou přibližné náklady na úraz v rakouských Alpách.

Příklad ceny lékařské péče v rakouských Alpách
Odvoz z místa úrazu 50 EUR
Přeprava vrtulníkem 1500 EUR
Doprava do nemocnice sanitkou 100 – 200 EUR
Ambulantní ošetření 100 – 500 EUR
Hospitalizace (paušální sazba na den) 250 – 1000 EUR
Převoz domů sanitkou 20 – 30 000 Kč
Převoz domů letecky 40 – 100 000 Kč

Zdroj: Česká pojišťovna

Komu se nechce zbytečně platit za pojištění, může si nejdříve zkontrolovat platební kartu, jestli nepožívá výhod cestovního pojištění zdarma. Některé finanční instituce k vydávaným platebním kartám poskytují zdarma cestovní pojištění pro majitele karty a někdy dokonce i pro jeho rodinné příslušníky. Avšak není na škodu, pokud již takovou kartu člověk vlastní, se před odjezdem informovat, na co všechno se pojištění vztahuje a jak vysoké jsou pojistné částky, aby v případě větší nehody nedošlo k situaci, kdy pojišťovna uhradí náklady na ošetření pouze do výše pojistné částky a zbytek si bude muset pojištěnec zaplatit sám.

Pokud nemáme cestovní pojištění jako součást jiného produktu nebo nejsme spokojeni s jeho vlastnostmi, pak nezbývá než využít služeb některé z pojišťoven, kterých je v ČR více jak třicet. Jak však poznat, která z nich poskytuje to nejvhodnější pojištění, které zrovna potřebuji?

Výběr cestovního pojištění

Pro správný výběr pojištění je třeba uvědomit si, kam a za jakým účelem cestuji. Jiný druh pojištění bude vyžadovat horolezec, který vyráží do Himálají, a jiné obchodní zástupce cestující po Evropě.

Cestovní pojištění se většinou rozděluje podle cíle cesty na pojištění vztahující se na oblast Evropy a na ostatní státy světa. Dále výběr pojištění závisí na druhu cesty – může se jednat o cestu pracovní, turistickou, rekreačně sportovní nebo cestu za extrémními sporty. Ve výsledku pak cena pojištění roste se vzdáleností a s rizikovostí cesty.

Pomoci při výběru vhodného pojištění může nezávislý finanční poradce nebo můžeme jednoduše využít žebříčku jak vybírat cestovní pojištění, kde po zadání parametrů výběru dostaneme seřazený seznam pojišťoven.

Co všechno cestovní pojištění obsahuje

Co všechno cestovní pojištění hradí, závisí na typu pojištění i pojišťovny, obvykle však jsou z pojištění hrazeny nezbytné náklady na lékařské ošetření v zahraničí včetně předepsaných léků, náklady na převoz pojištěného do zdravotního zařízení, pobyt v nemocnici, ošetření zubním lékařem v akutních případech, převoz pacienta do ČR, repatriace (tj. v případě úmrtí převoz ostatků zpět do ČR) a další. Souhrnně se jedná o pojištění léčebných výloh.

Před podpisem smlouvy je důležité zkontrolovat, jestli se cestovní pojištění vztahuje na všechny uvedené případy, neboť i pouhý převoz pacienta zpět do republiky se může značně prodražit.

Součástí pojištění léčebných výloh bývá i asistenční služba. Její rozsah se liší podle typu pojišťovny, ale většinou se jedná o 24hodinovou službu v českém jazyce, která (nejčastěji po telefonu) poskytuje potřebné informace pojištěnému v nouzi. Dále mu pomáhá s dalšími problémy, kterými může být ztráta dokladů, úhrada nákladů na cestu a pobyt opatrovníka nebo rodinného příslušníka či finanční tíseň.

Druhy připojištění

Kromě pojištění základních situací existuje i velké množství okolností, na které se můžete nechat připojistit. Většinou se jedná o úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění cestovních zavazadel, pojištění storna zájezdu nebo pojištění nadstandardních asistenčních a právních služeb. Náklady na tato připojištění se obvykle počítají v korunách na den a přitom v případě nouze mohou ušetřit nemalé částky.

Výše pojistných částek pro pojištění léčebných výloh i pro připojištění se liší dle typu pojišťovny, pro jejich srovnání může opět pomoci výše zmíněný žebříček, nicméně je nutno počítat s tím, že čím vyšší bude pojistná částka, tím bude i dražší pojistné.

Celoroční pojištění a slevy na pojistném

Doposud jsme se zabývali zejména turistickými výjezdy do zahraničí. Další možností jsou služební cesty. Jestliže firmy zaměstnávají pracovníky, kteří služebně cestují do zahraničí opakovaně, mohou využít možnosti pojištění opakovaných zahraničních cest. Jedná se o pojištění, které se sjednává na dobu jednoho roku, čímž odpadá opakované uzavírání smluv pro jednotlivé cesty.

Mnohé pojišťovny jdou ve svých službách ještě dále a poskytují celoroční pojištění přenositelné, díky kterému může do zahraničí cestovat kterýkoliv ze zaměstnanců a ne pouze ten, na jehož jméno bylo pojištění sjednáno, jak tomu bylo dříve.

V případě, že do zahraničí cestuje početnější skupina osob, je možno využít hromadných slev, které pojišťovny poskytují. Může se jednat o slevy pro skupiny už od pěti osob a výše slev roste s množstvím pojištěných osob. Sleva tak může činit i více než 10 % z ceny pojistného. Mimo množstevních slev pojišťovny poskytují slevy i pro opětovné sjednání pojištění a pro klienty, kteří využívají i jiných služeb pojišťovny, jako jsou např. havarijní, životní nebo jiné pojištění.

Kde sjednat pojištění?

Na první pohled jednoduchá otázka. Pokud jsem si vybral pojištění, stačí navštívit nejbližší pobočku, kde vystaví smlouvu, kterou podepíši, a je vše hotovo. To je pravda, jenže je to pouze jedna z možností.

dan_z_prijmu

Druhou, a mnohem zajímavější, je sjednání pojištění přes internet. Výhodou není jen pohodlné vyřízení všech záležitostí z domova, ale hlavně sleva, kterou pojišťovny pro smlouvy uzavřené přes internet poskytují. Obvykle se jedná o slevu okolo 10 %, což není zanedbatelná úspora. Nevýhodou by mohla být skutečnost, že pokud klientovi není něco jasné, nemůže se nikoho zeptat, avšak díky bezplatným informačním telefonním linkám přestává existovat i tento problém.

Závěrem lze říci, že uzavření cestovního pojištění je základním úkonem při cestě do zahraničí, který by neměl být opomenut. Výběr typu pojištění i pojišťovny závisí čistě na rozhodnutí každého z nás, množství pojišťovacích institucí i druhů cestovního pojištění je dostatek, takže stačí si jen vhodně vybrat, a pak již nic nebrání vyrazit na cestu.

Využíváte cestovní pojištění při cestách po EU?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).