Hlavní navigace

Cestovní pojištění: Které připojištění je zbytečné?

9. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společně s cestovním pojištěním je nabízena řada připojištění. Nejsou ale zbytečným luxusem? Je opravdu vhodné pojistit skutečně vše, co se nabízí? Položili jsme proto pojišťovnám jednoduchý dotaz: "Která připojištění k cestovnímu pojištění jsou při jakých typech cest zbytečným luxusem?"

S cestovním pojištěním, jehož základem a nedílnou součástí je pojištění léčebných výloh, je úzce spjata pestrá paleta připojištění – od úrazového přes pojištění odpovědnosti a zavazadel po pojištění storna zájezdu. Nejsou ale zbytečným luxusem?

Milan Káňa - Allianz

Milan Káňa, Allianz pojišťovna

Obecně doporučujeme sjednat minimálně pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění odpovědnosti za škodu. Pokud cestujete vlastním vozem, je dobré zvážit i pojištění zavazadel – zejména pokud nemáte sjednáno havarijní pojištění a toto připojištění.

Pojištění léčebných výloh je nezbytně nutné, neboť lékařská péče se v zahraničí může velmi podražit. Jen za návštěvu lékaře zaplatíte několik desítek EUR, pokud je léčení složitější, může jít o desetitisíce korun. Pokud léčení vyžaduje i hospitalizaci, můžete se jednoduše dostat i k několikaset­tisícové částce.

Obdobná situace je u pojištění odpovědnosti. Velmi lehce se vám může stát, že v zahraničí někomu způsobíte škodu (nechtěně poškodíte zařízení hotelu, neopatrností způsobíte někomu újmu na zdraví, např. při lyžování). Zejména při škodách na zdraví se může jednat o vysoké odškodné, které na vás bude poškozený požadovat. Například Allianz nedávno řešila škodu na zdraví, kterou český lyžař způsobil rakouskému občanu, a celková škoda se vyšplhala na 600 tisíc Kč.

skoleni_15_4

Za nadstandard tedy považujeme zejména pojištění storna zájezdu, to opravdu při cestě do zahraničí není tak důležité.

Kolik stojí letošní mistrovství světa v kopané? Jaké FIFA očekává výnosy? A kolik dostanou hráči a realizační tým? – Fotbal a peníze
Jana Seitzová - ČP

Jana Seitzová, odbor cestovního pojištění České pojišťovny

Každý cestovatel by měl před sjednáním cestovního pojištění uvážit, kam jede, s kým jede, co tam bude dělat a podle toho si zvolit kombinaci pojištění nabízených v rámci cestovního pojištění. Pojede-li například parta kamarádů prozkoumávat taje rumunských hor, je určitě dobré být pojištěn na léčebné výlohy a úrazové pojištění. Bude-li rodina s menšími dětmi pobývat v letovisku u moře, neměla by vycestovat bez léčebných výloh, úrazového pojištění, pojištění odpovědnosti za škody a pojištění cestovních zavazadel. Žádné pojištění není zbytečným luxusem.

Redakce

Pojištění je bezesporu užitečná věc. Chrání před dopady ztráty převedené na finanční ocenění. Jeho principem je sdílení škody s ostatními pojištěnými. Pojistné události se pak „rozpočítávají“ mezi všechny pojištěné a na žádného tak nedopadne celá tíha jeho finančních následků.

Pojištění ale něco stojí. Musí se tvořit rezervy, musí být odměněna instituce, která pojištění zajišťuje, nemluvě o dalších provozních nákladech. Pojistné není složeno tedy jen z očekávané výše pojistných událostí rozpočítané mezi pojištěné.

Kdy a co si tedy pojistit? Jednoznačná odpověď není – záleží na vás, na vaší situaci a na možné výši škody. V zásadě lze ale říci, že pokud vám případná pojistná událost nezpůsobí škody, které nejste schopni unést z vašich rodinných rezerv, pak není třeba se pojišťovat. Jistě se vám vyplatí z uspořeného pojistného si tvořit „osobní pojistný fond“, z něhož případné škody budete hradit. Samozřejmě se jedná o zjednodušené doporučení. Pokud máte úplnou averzi k riziku a jen představa drobné pojistné události, kterou pojištěnou nemáte, vás děsí, pak se zcela jistě pojistěte i proti menším škodám. Finanční ztrátu, kterou tím pravděpodobně utrpíte, bohatě kompenzuje váš pocit bezpečí.

Zároveň je dobré si k připojištění prostudovat jeho podmínky. Pokud například chcete dovolenou prožít cestováním se stanem, pak se vám pravděpodobně nevyplatí pojištění zavazadel – zcizení z ruky, ramene nebo ze stanu bývá častou výlukou.

Storno zájezdu mezi málo užitečná pojištění uvedl i představitel pojišťovny, Milan KáňaAllianz. Z tohoto připojištění se hradí případné storno poplatky zájezdu, který musíte odříci z různých důvodů – např. onemocnění člena rodiny apod. Zda se přeci jen někomu toto připojištění může hodit, závisí na ceně zájezdu (čím vyšší, tím užitečnější bývá), na výši storno poplatků, na pravděpodobnosti, že nebudete moci na zájezd odcestovat (např. časté onemocnění či pracovní povinnosti) a na výlukách z pojištění (pokud vaší největší překážkou bude zaměstnavatel, který vás může odvolat těsně před dovolenou, a pokud tato událost bude ve výlukách, je připojištění jen velmi málo užitečné).

Shrnuto a podtrženo: Zda je to či ono připojištění užitečné či nikoli závisí na individuálních preferencích ve vztahu k riziku. Obecně ale lze doporučit nepojišťovat si škody, které váš osobní či rodinný rozpočet unese.

Kolik připojištění k pojištění léčebných výloh obvykle sjednáváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).