Hlavní navigace

Cestovat po Evropě? Jedině letecky!

18. 3. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S nízkorozpočtovými leteckými společnostmi se v poslední době doslova „roztrhl pytel“. Z reklam se na nás smějí ceny za letenky v řádech stokorun. Jak je možné, že tyto nízkorozpočtové letecké společnosti dosahují nižších cen než „tradiční“ letecké společnosti a mnohdy i autobusy?

Nízkorozpočtové letecké společnosti, nízkorozpočtové aerolinie, low-fare airlines, low-cost airlines. Všechny tyto názvy znamenají to samé. Jedná se o označení leteckých společností, které nabízejí nižší ceny letenek než „tradiční“ letecké společnosti.

Nižších cen letenek dosahují především díky minimalizaci nákladů. Pokud se rozhodnete ušetřit a letět s takovouto některou společností, budete se muset smířit s tím, že některé věci, na které jste byli u „klasických“ leteckých společností zvyklí, budete muset oželet.

Nízkorozpočtové letecké společnosti budou muset přeci jen asi zdražit. Proč? Čtěte v článku „“Odměna" za zpožděný let".

Prvním vybočením z kolejí je způsob objednávání letenek. Objednávky letenek jsou přijímány přes internet nebo telefonicky. Placení se uskutečňuje hlavně pomocí internetu (platební kartou), výjimečně se dá zaplatit hotově.

Nízkorozpočtové aerolinie nevystavují letenky. Ale poté, co zaplatíte, dostanete potvrzení obsahující informace o vašem letu včetně referenčního čísla. S tímto potvrzením přijdete na odbavovací přepážku na letišti a dostanete palubní vstupenku.

Slevy (např. pro studenty nebo důchodce) nízkorozpočtové aerolinie neposkytují. Platí zde jednotná cena pro všechny. U cen letenek naopak platí kdo dříve objedná a zaplatí, ten má lepší cenu – nejnižší cenu letenky dostanete, když je letadlo prázdné, resp. když si let zakoupíte s předstihem několika měsíců. Čím blíže je datum odletu, tím cena roste. Na cenu má také vliv sezóna, víkend apod.

Některé aerolinie mají k dispozici také nějaká sedadla v letadle pomalu „za hubičku“, ale jejich počet je značně omezen, a tak zde také platí, že kdo dřív zakoupí, ten levněji letí. Takto lze létat po Evropě už za cenu 1 euro (plus letištní poplatky).

U letenek nízkonákladových aerolinií není možná změna jména ani data odletu, resp. změna možná je, ale za tento „nadstandard“ se také nadstandardně platí (a většinou se z finančního hlediska ani nevyplatí).

Pokud se rozhodnete využít pro svou cestu některou z low-cost aerolinií, pak si nezapomeňte vzít s sebou svačinu. Na palubách letadel se nepodává jídlo ani pití, resp. není zahrnuto v ceně letenky. Většinou si jídlo (např. bagety nebo sendviče) i pití můžete na palubě zakoupit, avšak za vyšší ceny, než jsou ceny v obchodech – a mnohdy za cenu vyšší, než jakou jste zaplatili za letenku.

Aby aerolinie snížily své náklady, snaží se využívat menších letišť, kde nejsou tak vysoké letištní taxy. Proto doporučuji si před cestou zjistit, na kterém letišti váš let přistane, neboť tyto menší letiště mohou být od velkých měst vzdálena i několik kilometrů a vám tak mohou vzniknout další výdaje na dopravu do města.

Nízkorozpočtové aerolinie v České republice a cílové destinace
Aerolinie Kam létají
z Prahy:
BMIBABY (www.bmibaby.com)  – Birghmingham
 – Cardiff
 – Durham Tees Valley
 – Manchester – terminal 1
 – Nottingham East Midlands
EASYJET (www.easyjet.com)  – Bristol
 – Dortmund
 – London – Gatwick, Stansted
 – Newcastle
 – Nottingham East Midlands
EUJET (www.eujet.com)  – Kent Intl Airport Manston
FLYGLOBESPAN (www.flyglobespan.com)  – Glasgow
GERMANWINGS (www.germanwings.com)  – Kolín
 – Bonn
HELVETIC (www.helvetic.com)  – Curych
JET2 (www.jet2.com)  – Leeds Bradford
 – Belfast Intl
NORWEGIAN (www.norwegian.no)  – Oslo – Gradermoen
 – Trondheim – Vaernes
SMART WINGS (www.smartwings.net)  – Amsterdam
 – Madrid
 – Paříž
 – Řím
 – Dublin
 – Londýn
 – Palma de Mallorca
 – Heraklion
 – Soluň
 – Larnaca
SNOWFLAKES (www.snowflakes.com)  – Copenhagen
 – Stockolm
STERLING (www.sterlingticket.com)  – Billund
 – Kodaň
 – Goteborg
 – Oslo
 – Stockholm, Arlanda
SKYEUROPE (www.skyeurope.com)  – Košice
z Bratislavy:
SKYEUROPE (www.skyeurope.com)  – Amsterdam – Schiphol
 – Barcelona
 – Benátky
 – Curych
 – Dubrovník
 – Kodaň
 – Košice
 – Londýn – Stansted
 – Manchester
 – Miláno – Orio Al Serio
 – Nice
 – Paříž
 – Řím – Finmicino
 – Split
 – Stuttgart
 – Varšava – Etiuda Terminal
 – Zadar
WIZZ (www.wizzair.com)  – Budapešť

Zdroj: www stránky aerolinií

Letenky si můžete objednat na webových stránkách jednotlivých low-cost aerolinií, avšak pro vás, kteří neumí některý světový jazyk, se může objednání letenek stát problémem, neboť většina zahraničních aerolinií má své webové stránky v cizím jazyce. Proto je zde alternativa – společnosti prodávající letenky nízkorozpočtových společností. Jedná se například o STUDENT AGENCY nebo společnost ASIANA. Zprostředkovatelské agentury nabízejí koupi letenky prostřednictvím svých webových stránek nebo prostřednictvím telefonu v českém jazyce.

Ceny letenek se mění den ze dne podle toho, jak se místa v letadle zaplňují. Pokud je letadlo málo obsazené, je cena nižší, ale jak se blíží datum odletu a letadlo se zaplňuje, cena se zvyšuje. Potěšující jistě je, že jednotlivé letecké společnosti vyhlašují akce, při kterých je možné sehnat letenku takřka „za hubičku“ – například za 1 nebo 3 eura za jednosměrnou letenku. Je nutné ale podotknout, že tato cena platí jen pro nejrychlejší a místa za tuto cenu jsou omezená.

K ceně letenky je nutné ještě započíst letištní poplatky, které bývají v některých případech vyšší, než je cena letenky. Kolik zaplatíme za letištní poplatky je individuální a záleží na jednotlivých letištích. Obecně lze říci, že se tyto letištní poplatky pohybují zhruba od 500 Kč do 1 000 Kč.

dan_z_prijmu

Pokud si tedy chcete například v létě zaletět na dovolenou a při tom ušetřit na ceně letenky, je tedy teď ten správný čas si letenku objednat. Neboť kdo dřív objedná, ten levněji letí…

Příklady cen letenek*
Datum odletu Cena letenky Letištní poplatky Celkem
Praha – Amsterdam 1. 6. 2005 990 Kč 770 Kč 1760 Kč
Amsterdam – Praha 30. 6. 2005 898,74 Kč 988,62 Kč 1887,36 Kč
Praha – Londýn 2. 6. 2005 990 Kč 770 Kč 1760 Kč
Londýn – Praha 30. 6. 2005 828,61 Kč 837,33 Kč 1665,94 Kč
Praha – Řím 2. 6. 2005 990 Kč 770 Kč 1760 Kč
Řím – Praha 30. 6. 2005 898,74 Kč 689,04 Kč 1587,78 Kč
Praha – Madrid 1. 6. 2005 1590 Kč 770 Kč 2360 Kč
Madrid – Praha 30. 6. 2005 1198,32 Kč 449,37 Kč 1647,69 Kč

* Cena letenky závisí na datu zakoupení a směnném kurzu koruny vůči euru.
Zdroj: www.smartwings.net

Využíváte "levné" letenky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).