Hlavní navigace

Český zaměstnanec už není jen levný, ale i kvalifikovaný

19. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stabilní finanční situace, výhodná poloha ve střední Evropě a kvalifikovaná a ještě poměrně levná pracovní síla. To jsou hlavní důvody, proč patří Česko již několik let mezi 20 nejatraktivnějších trhů pro zahraniční investice a zakládání poboček světových firem. Jak dlouho ještě?

Nižší mzdové náklady – pádný důvod k přesunu výroby

Mnoho renomovaných světových firem ze západu zakládá či rozšiřuje své pobočky v atraktivních lokalitách Asie, východní Evropy či jižní Ameriky. Samozřejmě nejatraktivnější jsou trhy v Číně a Indii – obrovský trh s netušenými možnostmi a zvýhodněnými daňovými podmínkami pro zahraniční společnosti. Východní Evropa je ve srovnání s asijskými zeměmi již poměrně drahá. Díky fungujícímu podnikatelskému prostředí, harmonizované legislativě s Evropskou unií a schopným zaměstnancům je přesto stále lákavá. Do regionu se proto začínají stěhovat i technologicky náročnější výroby s inovačními prvky. Osvědčuje se tak, že investice do vzdělání jsou pro každou ekonomiku pozitivní.

Cena práce je nejvyšší ve Skandinávii

Nejvyšší mzdové náklady mají zaměstnavatelé ve Skandinávii (Švédsku a Norsku – 32,50 euro), nejnižší v Polsku a Maďarsku. Vyšší cena práce v severských zemích se projevuje v koncentraci investic do high-tech oborů, IT, elektroniky či biotechnologií. Vysoce kvalifikovaní pracovníci, kultivované podnikatelské prostředí, fungující právní a kontrolní režim, průhledná a rychlá státní správa, minimální korupce – to jsou aktiva, kterými se mohou pochlubit tyto vyspělé země Skandinávie, a důvody pro příliv zahraničního kapitálu, a to i přes vysoké zdanění a vysoké mzdové nároky pracovníků.

Cena práce v Evropě v soukromém sektoru
Země Cena hodiny práce v euro
Belgie 31,5
Česko 7,4
Dánsko 32,5
Finsko 27,2
Francie 30,3
Itálie 22,6
Lucembursko 31,8
Maďarsko 6,2
Německo 26,7
Nizozemí 27,4
Polsko 6
Portugalsko 10,8
Rakousko 26,7
Řecko 15,8
Španělsko 15,8
Švédsko 32,5
Velká Británie 25,4

Pramen: Böckler Institut, Böcklerimpuls Nr. 13/2007

dan_z_prijmu


Práce v Praze je nejdražší, nejlevnější zase v Karlovarském kra­ji

Průměrná hrubá mzda za druhé čtvrtletí letošního roku činila 21 462 Kč měsíčně, což je o 7,4 % více než loni ve stejnou dobu. Zaměstnavatele tak pracovník s průměrnou mzdou stojí 28 975 Kč. Na bankovním účtu takový zaměstnanec najde 16 478 Kč (počítáme, že je svobodný a bezdětný). Česko spolu s Pobaltskými zeměmi patří mezi absolutní špičku v růstu mezd. Důvodem je především výkonná domácí ekonomika. V dnešním, na výkon orientovaném světě zvyšuje šanci na dobré zaměstnání vysoká kvalifikace. Celoživotní vzdělávání je proto dnes naprostou nutností. Nejvyšší průměrná mzda v Česku je v Praze (26 429 Kč), následuje Středočeský kraj (21 924 Kč) a Moravskoslezský (19 936 Kč) a naopak nejnižší průměrná mzda je v Karlovarském kraji (17 912 Kč), Pardubickém (18 329 Kč) a Olomouckém (18 338 Kč).

Zdroje nových pracovních míst

V příštích letech budou v Česku přibývat další pracovní místa spojená s nezbytností napravit škody způsobené na životním prostředí, z potřeby obnovy městských oblastí nebo vzhledem ke stárnutí populace. V budoucnosti budou žádaná např. zaměstnání zabezpečující domácí práce pro staré lidi, pečovatelská služba, opatrování dětí v předškolním věku, pomoc mladým lidem, udržování přírodních oblastí a veřejných prostranství (odvoz odpadků, čištění ulic a chodníků…) a rozvoj místní dopravy, která bude pohodlnější a přístupná pro staré a nemocné lidi. Do budoucna se očekává, že lidé budou ještě častěji měnit zaměstnání. Zaměstnavatelé budou vyžadovat buď velice úzkou odbornou specializaci, nebo naopak velmi široký záběr.

Souhlasíte s investičními daňovými pobídkami pro zahraniční společnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).