Hlavní navigace

Česko - národ podvodníků?

4. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Havarovat s automobilem nebo vyhořet? Strašná představa. Nemusí to tak ale být vždy. Může to totiž být i vychytralý způsob, jak vydělat. V České republice přibývá lidí, kteří se obohacují pojistnými podvody. Že je to starost pojišťoven? Chyba! Doplácíme na to všichni!

Zase jeden parametr, ve kterém se Česko rychle přibližuje Západní Evropě. Podvodníkům, zneužívajícím pojistné smlouvy, se v Česku daří a rok od roku jich přibývá. Poznámka, že se tímto jevem neodlišujeme od jiných vyspělých ekonomik, v tomto případě asi moc neuklidní.

Na rostoucí počet pojistných a úvěrových podvodů ve své zprávě o kriminalitě upozorňuje i ministerstvo vnitra. Za rok 2003 policisté vyšetřovali 617 pojistných podvodů s celkovou škodou 121 milionů korun.

Podvodníci se neobohacují o nijak nízké částky. Například Česká pojišťovna minulý týden oznámila, že v loňském roce odhalila pojistné podvody za více než čtvrt miliardy korun! A to není Česká pojišťovna jediná na českém trhu. Celkový objem odhalených pojistných podvodů zřejmě přesahuje 600 milionů korun. Toto číslo vypovídá jen o odhalených podvodech. Při vší úctě k pojistným likvidátorům je možné předpokládat, že skutečný počet podvodů je několikanásobně vyšší.

Odborníci z České pojišťovny odhadují, že pojistným podvodem je každý sedmý nahlášený případ. Ještě výrazně horší je situace u motorových vozidel. Detektivové pojišťoven hovoří o tom, že pojistným podvodem je až 37 procent nahlášených případů, říká Václav BálekČeské pojišťovny. Podle tohoto odhadu se pojišťovnu pokouší okrást každý třetí klient, který přijde nahlásit havárii či krádež motorového vozidla.

Obecně souvisí pojistné podvody nejčastěji s povinným ručením a havarijním pojištěním, částečně také s pojištěním domácností a staveb. Stranou však v posledních letech nezůstává ani životní pojištění, dodává Bálek.

Právě životního pojištění se týká jeden z nejzávažnějších odhalených pojistných podvodů, který řešil v loňském roce soud. Dva bratři pojistili svého známého u pěti různých pojišťoven. Celková pojistná částka v případě jeho smrti přesahovala 21 milionů korun.

Ve všech případech se jeden z bratrů nechal napsat jako osoba, které v případě nehody připadné plnění od pojišťovny. Pojištěný muž začal pro bratry následně pracoval – jezdil s jejich Avií. Právě na tomto voze mu bratři po několika měsících upravili výfuk tak, že se při jízdě spalovanými plyny udusil. Likvidátoři pojišťoven celý podvod odhalili ještě před výplatou peněz a bratři dostali místo peněz trest za vraždu a pojistný podvod. Byli odsouzení ke třinácti a čtrnácti letům vězení.

Českou pojišťovnu, která v loňském roce prošetřovala 609 podezřelých pojistných událostí, se odhalení podvodníci loni pokusili obrat o více než 250 milionů korun, což je o 48 milionů více než v roce 2003. Rostoucí počet pojistných podvodů dopadá na hlavu všech pojištěných klientů. Pojišťovny s rostoucím procentem pojistných podvodů kalkulují a promítají si svou „škodu“ dopředu do sazeb pojistného.

skoleni_15_4

Neoprávněně vyplácené plnění se významně odráží v růstu cen pojistného a následně tak poškozuje všechny občany, uvádí ve svém prohlášení Tomáš Koníček z oddělení prevence kriminality ministerstva vnitra, který se zabývá pojistnými podvody v oblasti motorových vozidel. Podle odborníků přijdou jen evropští pojistitelé každoročně v důsledku pojistných podvodů o částku větší než 10.000.000.000 E­UR!

Mezi pojistné podvody se řadí i všechna „drobná“ upravení skutečnosti, která řadě lidí přijdou téměř běžná. Pojistným podvodem je, mimo jiné, také neoprávněné snížení plateb pojistného na základě nepravdivých údajů o zabezpečení vozidla. S pojistným podvodem, respektive neoprávněnou výplatou pojistného, pak přímo souvisí plnění i v případě odcizení vozidla, u něhož bylo deklarováno jeho zabezpečení, které však nebylo ve skutečnosti provedeno, dodává Koníček.

Říkáte pojišťovně vždy "pravdu"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).