Hlavní navigace

České mzdy ve třetím čtvrtletí akcelerovaly

5. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Tlak na růst mezd je v ekonomice zřetelný již od začátku roku 2014. Projevuje se tak rychle klesající nezaměstnanost. Mzdová dynamika by měla i nadále zůstat příznivá.

Mzdy v Česku ve třetím čtvrtletí v reálném vyjádření vzrostly o 4 %. V nominálním vyjádření mzdy vzrostly dokonce o 4,5 % y/y (v korunovém vyjádření o 1170). Průměrná mzda se tak vyšplhala na 27 220 korun. Mediánová mzda roste ještě rychleji, když meziročně přidala 5,1 %. Rychleji se tak zvyšují mzdy nízkopříjmových obyvatel. To souvisí i s růstem minimální mzdy.

Tlak na růst mezd je v ekonomice zřetelný již od začátku roku 2014. Projevuje se tak rychle klesající nezaměstnanost. Mzdová dynamika by měla i nadále zůstat příznivá. Svědčí o tom zejména postupně rostoucí počet volných pracovních míst. Nejvíce se na platech bude přidávat v průmyslu, kde je nedostatek pracovní síly nejmarkantnější. Pomáhat bude i hospodářský růst. Očekáváme, že HDP v letošním roce vzroste o 2,5 % a v příštím roce by měl podle našeho odhadu přidat 2,7 %. Rychlejšímu navyšování mezd brání rostoucí míra participace v ekonomice. Do pracovní síly se totiž vrací lidé, kteří předtím již odešli do důchodu, a do Česka migruje i pracovní síla ze zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).