Hlavní navigace

Česká spořitelna mění čísla účtů

21. 7. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká spořitelna se chystá zbavit specifických symbolů. Za několik měsíců proto změní čísla svých účtů. Přitom to není jediná změna, která se čísel účtů týká. Při platbách do zahraničí se už dnes v bankách používají jiná čísla než dosud.

Čísla České spořitelny jsou extra

Dnes okamžitě poznáte, jestli nějaké číslo účtu patří České spořitelně, nebo nějaké jiné bance. A to i bez toho, že byste u čísla spatřili kód banky. Účty České spořitelny se totiž jako jediné neobejdou bez tzv. specifického symbolu. A tak zatímco u všech ostatních bank vám stačí vyplnit samotné číslo účtu, v České spořitelně se musíte obtěžovat ještě s jedním číslem navíc.

Je to nepraktické a zdržuje to. Nejenže klienti musí vyplňovat jednu zvláštní kolonku, ale i tiskopisy všeho druhu na to musí pamatovat a onu kolonku uvádět. Naštěstí Česká spořitelna v minulém týdnu oznámila svůj úmysl specifické symboly zrušit.

Specifické symboly jsou pozůstatkem dob minulých. V České spořitelně až dodnes „číslo účtu“ znamená de facto číslo pobočky, u které je účet klienta veden, a až „specifický symbol“ skutečně určuje konkrétní číslo účtu zákazníka. Číslo účtu bez specifického symbolu vyžadují evropské standardy.

Ovšem změnit čísla pěti milionů klientů nebude žádná legrace. Česká spořitelna s tím počítá, a proto operaci oznamuje s tříčtvrtletním předstihem. Nová čísla by totiž klienti měli získat až v dubnu příštího roku. Případným komplikacím chce spořitelna předejít nejen včasnými informacemi, ale také tím, že ke změně nedojde ze dne na den – staré číslo účtu bude platit až do roku 2009. Spořitelna navíc hodlá domluvit s velkými společnostmi (dodavateli energií a služeb, ale i s velkými podniky), aby ke změně čísel účtů došlo centrálně, aby změnu čísla nemuseli hlásit jednotlivě sami klienti.

Záměrem spořitelny je i to, aby klienti kvůli změně účtu nemuseli na pobočku. Informaci o změnách by měli dostat poštou ještě během letošního léta, nová identifikační karta s číslem účtu by měla také dorazit poštou.

Banky plné změn

Notoricky známé heslo „žijeme ve světě velkých změn“ je v bankovním sektoru otřepanější než kdekoliv jinde. Prodej velkých státních institucí do rukou zahraničního kapitálu, začlenění IPB do struktur ČSOB, propouštění zaměstnanců, rušení anonymních vkladních knížek, zavádění nových technologií, vstup do EU – to všechno klade na finanční ústavy velké nároky, s nimiž se musí vyrovnat tak, aby se změny dotkly co nejmenšího počtu klientů.

Samozřejmě, každý z nás asi bude mít jinou osobní zkušenost s tím, jestli se právě té jeho bance dařilo či daří všechny změny úspěšně ustát, nicméně obecně asi lze říci, že úroveň služeb se postupně zvyšuje (ať už si o výši poplatků a podobných věcech myslíme cokoliv) a k většině změn nedošlo nějakým dramaticky tragickým způsobem, navzdory pravidelným stížnostem na nejrůznější doprovodné faktory – na fronty u přepážek, omezování pracovní doby nebo donucovací poplatkovou politiku, která má klienty „motivovat“ k většímu využívání moderních komunikačních kanálů na úkor tradičních návštěv banky…

Změny v platbách do zahraničí

To nejhorší tedy zřejmě máme za sebou, ovšem k některým změnám ještě teprve dojde, respektive už k nim dochází. Například v souvislosti se vstupem do Evropské unie se budeme muset opět naučit něco nového – a také to bude spojeno s číslem účtu. Evropské standardy totiž už dnes v nadnárodním platebním styku v rámci Evropského hospodářského prostoru (země EU plus Norsko, Švýcarsko) od 1. července 2003 vyžadují číslo účtu v novém formátu, tzv. IBAN (International Bank Account Number), mezinárodním čísle bankovního účtu.

Při platbách do zahraničí (do zmíněných zemí) tedy tuzemské banky svým klientům doporučují, aby číslo účtu příjemce zadávali právě ve formátu IBAN. Ne snad proto, že by platba s číslem účtu v tradiční podobě nedošla, ale proto, aby celá transakce byla rychlejší a také levnější (proto byl i formát IBAN zaveden). Když ovšem číslo účtu zahraničního příjemce neuvedete ve formě IBAN, platba bude muset být zpracována manuálně, a některé banky tak po vás budou moci vyžadovat uhrazení dodatečného poplatku za náročnější vyřízení platby.

A jak IBAN zjistíte? Když budete zadávat platbu vy, vyžádejte si ho od toho, komu peníze posíláte. Číslo vašeho účtu ve formě IBAN vám zase sdělí vaše banka. Zjistit ho také můžete pomocí jednoduchého formuláře na stránkách ČNB.

Číslo IBAN je tvořeno max. 34 znaky (číslice i písmena), přičemž délku a přesnou strukturu čísla si definuje každá země samostatně. V ČR je IBAN tvořen 24 znaky. První dvojčíslí definuje ISO kód země (CZ), následují dvě kontrolní číslice, kód banky, předčíslí účtu a nakonec samotné číslo účtu. IBAN může být zapsán dvojím způsobem: v elektronické formě se jedná o sled číslic bez mezer, v písemné formě jsou číslice řazeny do čtyřčíslí oddělených mezerou.

dan_z_prijmu

Příklad čísla účtu ve formátu IBAN v České republice
tuzemské bankovní spojení: 19–2000145399/0800
IBAN – elektronická forma: CZ65080000001­92000145399
IBAN – písemná forma: CZ65 0800 000­0 1920 0014 5­399

Zdroj: ČNB

Zatím nebylo určeno datum plošného zavedení IBAN v České republice. Nicméně už dnes je jisté, že po vstupu do EU budou muset tuzemské banky na výpise z účtu klienta uvádět číslo účtu ve formátu IBAN.

Pamatujete si číslo svého účtu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).