Hlavní navigace

Česká pošta a platební karty. Sci-fi se stalo přítomností

8. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na pobočkách České pošty lze používat platební karty, a nejen od jedné banky. Skvělá služba pro zákazníky pošty však motivuje k používání služeb pošty i trošku jiný druh klientů – lovce bonusů.

Poslední zářijový den roku 2015 se pomyslně zapíše do historie českého trhu platebních karet. Česká pošta oficiálně oznámila jejich akceptaci. Předcházelo tomu půlroční výběrové řízení na roli acquirera, které nakonec vyhrála Československá obchodní banka. Právě její platební terminály na pobočkách pošty najdete. Časem.

Tři pionýři

Ke dni publikace článku platební karty přijímají jen tři pobočky České pošty:

  1. Pošta Praha 3, Olšanská 38/9, Praha-Žižkov, 130 00
  2. Pošta Praha 6, Kafkova 102/19, Praha-Dejvice, 160 00
  3. Pošta Praha 93, Freyova 945/35, Praha-Vysočany, 190 03

Již během října se však seznam pošt přijímajících platební karty rozšíří o dalších 50 míst. Do konce roku 2015 půjde o 150 pošt a v roce 2016 chce mít Česká pošta platební terminály na celkem 691 pobočkách pošty. Pro úplnost dodejme, že Česká pošta má celkem 3408 pošt (statistika České pošty z roku 2013, novější není).

Česká pošta měla platební karty přijímat už dávno, to je prostě fakt. Současné vedení Pošty převedlo sliby do reality. Pokud chceme zůstat moderní společností, musíme našim klientům nabídnout servis, na který jsou dnes běžně zvyklí, říká generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Na loga platebních karet na dveřích klienti pošty čekali přes 20 let. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Na loga platebních karet na dveřích klienti pošty čekali přes 20 let. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)

Regulace poplatků akceptaci pomohla

K akceptaci karet na poštách však vedla velmi dlouhá cesta. Problémy byly dva. Pošta je sice státní podnik, ale musí si sama na sebe vydělat. Vedení pošty tak bylo často v obtížné pozici přesvědčit dozorčí radu, proč má pošta karty akceptovat. Stačila jedna tabulka v Excelu, aby bylo jasné, že akceptace karet za původních podmínek na karetním trhu bude pro poštu ztrátová, pokud by karty pustila do všech svých služeb.

Druhým problémem je nutnost vyhlášení výběrového řízení takřka na jakoukoli zakázku, kterou chce pošta zrealizovat. Nespokojený účastník výběrového řízení jej může s pomocí právních kroků opakovaně napadat, takže nakonec nezrealizujete nic, v lepším případě se doba realizace neuvěřitelně protáhne.

Přesto hlavním problémem byly poplatky za transakce kartou. Zatímco držitele karty tato druhá strana mince placení kartou nezajímá, pro obchodníka je klíčová. A v případě, kdy obchodník (pošta) poskytuje i finanční služby, jdou přání klientů stranou a rozhodují čísla. Troufám si tvrdit, že paradoxně právě téměř hotová regulace mezibankovních poplatků za platbu kartou mohla odstartovat akceptaci karet i na místech, jako jsou pobočky České pošty. Poplatky v objemu desetin procent už v byznys plánu vypadají jinak, než když překračují jedno procento.

Dobře si to spočítat musí také acquirer. Vybavení 691 pošt platebními terminály není nic levného, zvláště vezmeme-li v úvahu, že na jedné poště je několik terminálů (např. Pošta Praha 6 jich má deset, na každé přepážce je jeden). Československá obchodní banka to nejspíš spočítané má, ostatně je to ona, která začala nasazovat do komerčního provozu platební snímače třeba na nápojové a jídelní automaty nebo do vozidel městské hromadné dopravy.

Platební karty na pobočkách České pošty. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platební karty na pobočkách České pošty. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)

Kartou zaplatíte téměř všechno. Téměř.

Pojďme zpět na poštu. Na poště můžete platební kartu použít k těmto transakcím:

  • podání listovních zásilek
  • podání balíků
  • platba SIPO
  • zboží na pobočkách pošt (obálky, časopisy, hračky apod.)
  • poštovní známky, kolky, dálniční známky a další ceniny
  • platba dobírky (z dodané listovní nebo balíkové zásilky)

Platební kartou naopak nemůžete zaplatit za poslání peněz. Jedno zda poštovní poukázkou, nebo přes Western Union. A to je nejen logické, ale i férové. Pošta by totiž musela bance uhradit poplatek z celé transakce. Pokud byste například poštovní poukázkou A poslali 50 000 Kč, poplatek by pošta hradila z částky 50 040 Kč. Samotná cena poštovní služby přitom je jen 40 Kč, zbývajících 50 000 Kč jen proteče přes bankovní účet k příjemci platby. Zajímavostí je, že v tomto kontextu je na tom podobně i platba SIPO, a to přitom platit kartou lze.

Pošta akceptuje všechny platební karty společností MasterCard a Visa včetně bezkontaktních. Nezaplatíte platebními kartami American Express, Diners Club, Discover, JCB a Union Pay.

Nejen poštovní známky můžete zaplatit platební kartou. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Nejen poštovní známky můžete zaplatit platební kartou. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)

Na poště zaplatíte bezkontaktně. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Na poště zaplatíte bezkontaktně. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)

Lovci bonusů

Platební karty na poštách jsou vítaným nástrojem i pro trošku jinou skupinu klientů, než by si pošta i banky přály. Dají se nazvat hovorově jako lovci bonusů. Redakce Měšce ví minimálně o dvou klientech bank, kteří se pochlubili metodou, jak na maximum využívají bonusy navázané na kreditní karty (debetních se to netýká). Lovci bonusů nám prozradili své dvě osvědčené cesty.

Jeden klient si sám sobě poslal listovní zásilku na dobírku. Náklady spočítal takto:

  • 26 Kč – doporučená zásilka do 50 g
  • 25 Kč – dobírka
  • 40 Kč – poštovní poukázka A na 50 000 Kč

Náklady na zaslání dobírky sám sobě byly celkem 91 Kč. Po obdržení oznámení o zásilce si lovec bonusů za dva dny došel na poštu a kreditní kartou uhradil částku 50 000 Kč – doběrečné. Pošta mu za dva pracovní dny poslala 50 000 Kč na jím uvedený bankovní účet na poštovní poukázce A a z kreditky se mu strhlo 50 000 Kč. Jako odměnu lovec získal bonus 2 % z transakce kartou, což v tomto případě bylo rovných 1000 Kč. Po odečtení nákladů tak inkasoval 909 Kč čistého zisku. (Bonusy se zpravidla připisují zpět na kreditní kartu a lze s nimi libovolně nakládat.)

Druhý lovec využil službu SIPO. Na poště zaplatil SIPO kreditní kartou, a protože jeho SIPO je pravidelně na částku zaokrouhleně 30 000 Kč, inkasoval 2% bonus ve výši 600 Kč. Náklady byly pouhých 18 Kč za platbu SIPO na přepážce. Čistý zisk tak byl 552 Kč.

S využitím platebních karet k lovu bonusů pošta nepočítala, ale nepokládá to zatím za něco, co by jí mělo působit trápení. Platby kartou jsme zavedli proto, že je naši klienti vyžadovali. To, co popisujete, jsou jednotky transakcí, u kterých nepředpokládáme jejích zásadní nárůst, řekl bezstarostně serveru Měšec.cz Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Na poště lze přitom takto použít všechny kreditní karty, které mají na sebe navázaný nějaký bonusový program. Přestože lze očekávat, že po zavedení regulace mezibankovních poplatků dojde k výraznému okleštění přímých finančních bonusů na kreditkách, přesto v nějaké formě stále zůstanou. Platba kartou na poště tak může být pro lovce bonusů poměrně snadnou cestou, jak se k bonusům dostat minimálně do doby, než to vydavatelé karet na poště zatrhnou (to by museli změnit obchodní podmínky).

Platební terminál na karty je na každé přepážce. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platební terminál na karty je na každé přepážce. (Pošta Praha 6, 7.10.2015)

Pro hotovost z karty na poštu

Akceptace karet na poště je dobrým začátkem k další modernizaci České pošty. A nelze jí upřít snahu, už to není ten moloch před 20 lety. Platební karty by nemusely na poštách sloužit jen k úhradě zboží a služeb. Bylo by jimi možné i vybírat hotovost pomocí služby cash advance. Přestože je to u mnoha platebních karet stále draze zpoplatněná služba (běžně 150–200 Kč/výběr), existují již vydavatelé karet, kteří tuto službu zpoplatněnou nemají, anebo je poplatek srovnatelný s výběrem z bankomatu. Pobočky pošt by touto službou mohly doplnit bankomatovou síť, a navíc by tato služba pro poštu nebyla ztrátová, je za ni vyšší provize, kterou výplatní místo obdrží.

skoleni_15_4

Přesně tak to mají v Polsku. Na některých pobočkách polské pošty můžete snadno vybrat hotovost, stačí běžná platební karta MasterCard nebo Visa. Na druhé straně za poštovní služby musíte v Polsku platit hotově, v tom jde Česká pošta výrazně napřed.

Stačí zvolnit s nuceným nabízením sjednávání „výhodných“ finančních produktů na přepážkách pošty, přestávat prodávat časopisové braky a rozpadající se čínské hračky, přidat více zboží souvisejícího se službami pošty, motivovat zaměstnance k podpoře značky ne sankcemi a hrozbami, přidat maximální úsilí ke kvalitnímu doručování zásilek a možná to po pár letech bude docela fajn státní podnik, který lidé budou mít rádi a kde budou i zaměstnanci rádi pracovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).