Hlavní navigace

Češi šetří, dovolenu tráví raději doma anebo na ni nejedou vůbec

28. 7. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Přibývá lidí, kteří z finančních důvodů na dovolenou raději nejedou. V letošním roce se mnoho Čechů vzdalo i zahraničních destinací a objevují kouzla českých rybníků.

Někdy to vypadá tak, že celý rok vyděláváme a potíme se v práci jen pro to, abychom si následně mohli naplno užít života na letní dovolené. Finanční krize a její následky (mnohdy psychologické) však ukazují, že letní dovolená pro Čechy není nedotknutelnou modlou. Výsledky internetového průzkumu společnosti SANEP ukazují, že nejistá finanční situace nutí spoustu lidí šetřit, a právě dovolená se ukazuje jako luxus, který jsme ochotni omezit. Neznamená to, že bychom se jí hned vzdávali, jen více přemýšlíme o její nákladnosti.

Typickou ukázkou takového uvažování je čtenář Viktor z Františkových Lázní, který říká: Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel plošně snižoval platy takřka o pětinu a manželka nedostala obvyklé letní prémie, budeme muset na dovolené ušetřit. K moři ale chceme, a tak nejspíš zkrátíme dobu pobytu ze dvou týdnů na jeden.

Zůstaneme v Česku

O tom, že pan Viktor není výjimkou, přesvědčují výsledky zmíněného průzkumu. Na přelomu června a července v něm přes internet odpovídalo 7103 respondentů ve věku 18 až 69 let. Necelých 53 % z nich hovoří o tom, že zhoršené ekonomické podmínky v Česku se podepsali na rozhodování o jejich letní dovolené. I když v necelých 19 % jde o měkčí ANO, ukazuje se na příkladu dovolených, že finanční krize je reálná. A je jedno, jestli ji lidé zažívají přímo na vlastní kůži, zprostředkovaně přes své blízké nebo ji jen vnímají z médií. Tak jako tak se jim do životů většinou nějak promítá. Dobré vědět: V celoročním pojištění na cesty jde o slovíčka, na všechno vám neplatí

Z dalšího grafu dokonce vyplývá, že takřka 30 % respondentů letos letní dovolenou neplánuje, stejně jako čtenářka Mirka z Chebu: Přišla jsem o práci a manželova výplata postačuje jen na běžný chod domácnosti. Utrácet úspory za dovolenou se nám ale nechce, to radši budeme na chatě.

Způsobů, jak ušetřit na dovolené, je více. Můžete si dovolenou zkrátit tak jako pan Viktor, můžete také volit levnější destinace. Průměrně vychází jistě levněji dovolená v Česku než klasická zahraniční letní dovolená v Chorvatsku. Necelých 59 % z těch dotázaných, kteří dovolenou plánují, se proto rozhodlo letošní dovolenou strávit v tuzemsku, což vzhledem ke zdejším přírodním i kulturním možnostem dovolenou nijak nedegraduje, a naopak to ještě prospěje místní ekonomice.

Na naplánovanou dovolenou autem

S místem pobytu také úzce souvisí výběr dopravního prostředku. Nepřekvapí tedy, že stále více využíváme k přepravě na dovolenou automobil, takřka polovina dotázaných se za rekreací dopraví automobilem. Druhé nejvyužívanější je letadlo, poráží tak prostředky určené především k cestování po Česku – autobus a vlak. V souboji čtyř méně obvyklých způsobů cestování vítězí kolo, které také nabízí velikou úsporu, zvláště pokud přibalíte na cestu stan. Další levná varianta – autostop – neboduje takřka vůbec a je stejně využívaná jako motorka.

Obliba dovolených last minute bývá, alespoň podle výsledků průzkumu, přeceňována. Jen necelých 12 % si dovolenou kupuje na poslední chvíli, převažujícím trendem je plánování předem, i když ne více jak s ročním předstihem. Čtěte také: Gratulujeme, vyhráli jste! aneb dovolená pro ty, co se nachytají

dan_z_prijmu

Parametry, které rozhodují při výběru letní dovolené nepřekvapí. Peníze hýbou světem, stejně jako naším rozhodováním, když spojíme dvě z nabízených odpovědí (cenu a celkové náklady), zjistíme, že více jak 60 % lidí vybírá letní dovolenou převážně podle její nákladnosti. Luxus v podobě výběru destinace, která člověka zajímá a umožní mu takovou dovolenou, která mu vyhovuje nejlépe (turistická, poznávací, cyklo, apod.) si dopřává pouze o něco více než pětina respondentů.

Tomio Okamura: Letos se již situace uklidňuje

Zatímco do předloni (tzn. před krizí) jsme zaznamenávali u českých občanů trvalý nárůst počtu zahraničních dovolených a stagnaci tuzemských, tak vloni se kvůli krizi situace obrátila a minulý rok tak Češi strávili z celkového počtu 10,4 mil. dovolených, 5,9 mil. v tuzemsku (meziroční nárůst o 20%) a pouze 4,5 mil. v zahraničí (meziroční pokles o 10%).

V segmentu leteckých zájezdů (tedy těch dražších) jsme vloni zaznamenali meziroční pokles zájmu dokonce o 30%.

Letos se již situace uklidňuje a neočekáváme již zásadní nárůst tuzemských dovolených.
Lidé však nadále do jisté míry šetří, vrací se sice na zahraniční dovolené, avšak dochází k přelivu zájmu do blízkých zahraničních neleteckých destinací a to jak na úkor tuzemska, tak i  leteckých zájezdů.

Nárůst tak letos zaznamenávají Chorvatsko, Itálie a další destinace v dojezdové vzdálenosti buď autobusem či osobními automobily.

V případě leteckých zájezdů letos zaznamenáváme další meziroční pokles zájmu, avšak již pouze cca 15 %.

Tomio Okamura je viceprezidentem a mluvčím Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Zdroj grafů: SANEP

Kde strávíte (strávili jste) letošní letní dovolenou?

  • Tuzemsko
    28 %
  • Zahraničí
    34 %
  • Letní dovolenou letos neplánuji
    38 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).