Hlavní navigace

Češi bohatnou. Domácnosti mají více peněz, ale i úvěrů

12. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Možná se to některým nezdá, ale máme se dobře, jako nikdy v předchozích letech. Přestože naše politická reprezentace stojí za starou bačkoru, kvalita života se razantně zvýšila. Prozatím.

Každý občan České republiky měl v roce 2015 majetek v objemu přesahujícím 1 mil. Kč (přesně 1 083 000 Kč), zatímco před 20 lety to bylo pouze 374 000 Kč. Naopak průměrná výše dluhů z úvěrů vzrostla z 23 000 Kč v roce 1995 na 145 000 Kč v roce 2015. Výchozí úroveň zadlužení byla tedy velmi nízká, takže byť se procentuální nárůst jeví vysoký, v objemovém pohledu je ale zřetelné, že růst hodnoty majetku nebyl tažen zadlužením. Průměrná hodnota majetku stoupla o 709 000 Kč, průměrný dluh o 122 000 Kč. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace.

Češi majetek na dluh moc nekupují

Na bobtnání majetků Čechů mají úvěry jen malý vliv. Znamená to, že jen malá část majetku byla pořizována na dluh. Dluhy a závazky Čechů sice stouply za dvacet let více než šestinásobně, ale jen o 1,3 bil. Kč, zatímco hodnota majetku stoupla o 7,6 bil. Kč. Čisté jmění českých domácností (přesně tedy vyjádřené jako rozdíl aktiv a závazků) stouplo za dvacet let o 6,4 bil. Kč, tedy téměř na trojnásobek. Z drtivé části tedy růst majetku nevede přes zadlužení a to je dobrá zpráva.

Jmění, majetek českých domácností (1993-2015).
Autor: Česká bankovní asociace

Jmění, majetek českých domácností (1993–2015).

Vklady, nemovitosti i voda. Investice moc ne

Domácnosti drží majetek hlavně v nemovitostech určených k bydlení, bankovních vkladech a přírodních zdrojích. Hodnota nemovitostí, které české domácnosti vlastní, dosáhla 4,2 bilionu Kč, což je 2,7krát více než před dvaceti lety. Rovněž vklady a peněžní hotovost vzrostly za dvě dekády na 7násobek na 2,6 bil. Kč. Třetí zajímavou a nejvýznamnější položku představují přírodní zdroje, v nichž mají domácnosti majetek v hodnotě 1,3 bil. Kč.

Finanční aktiva českých domácností (1993-2015).
Autor: Česká bankovní asociace

Finanční aktiva českých domácností (1993–2015).

Hotovost vládne světem a také Češi v hotovosti a na vkladech drží pětinu svého celkového majetku. Z dalších finančních produktů následují akcie (10 %), podílové listy (3 %), vklady z penzijního pojištění (3,1 %) a životního pojištění (2,4 %). Stroje a zařízení, jimž dominují automobily, mají pouze 2% podíl.

Posledních deset let Češi rádi investují i do přírodních zdrojů. Ty v současné době patří nejen mezi bezpečnou investici, ale také dlouhodobě výhodnou. Zvláště u půdy je vidět další prostor ke zhodnocení daný rozdílnými cenami v ČR a na západ od našich hranic.

skoleni_15_4

Nefinanční aktiva českých domácností (1993-2015).
Autor: Česká bankovní asociace

Nefinanční aktiva českých domácností (1993–2015).

Skoro polovinu peněz Češi drží ve finančních produktech (44 %) a peníze v bankách nechají ležet i přes takřka nulové zhodnocení. Na vkladech a depozitech držíme více než 2,5 bilionu korun, což je zhruba polovina našich finančních prostředků (na domácnost). Rychle dostupné našetřené peníze a nízké riziko je hlavním důvodem, proč se Češi do investic nehrnou a raději peníze nechávají na mizerně úročeném spořicím účtu. Pomalu, ale stále rostou i peníze na penzijních a životních pojistkách.

Vklady a úvěry českých domácností (1993-2015).
Autor: Česká bankovní asociace

Vklady a úvěry českých domácností (1993–2015).

Můžeme se onálepkovat jako národ, který je šetrný, snaží se akumulovat majetek a v investicích je opatrný a konzervativní.

Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace

Riziko nemovitostní bubliny

Investovat peníze do vlastního bydlení a rozšířit tak svůj majetek má u lidí podporu z několika důvodů. Jasné je historické nastavení populace tíhnoucí k vlastní střeše nad hlavou. To bylo zřejmě ještě zesíleno často problémovými vztahy mezi nájemci a vlastníky po privatizaci bytového fondu táhnoucími se i s oddalováním plné liberalizace nájemného. Zájem o veškeré nemovitosti je tažen rovněž jejich relativní bezpečností jakožto dlouhodobé investice. Bezpečnost a relativní výhodnost je z pohledu domácích investorů umocněna dlouhým obdobím nízkého zhodnocování finančních prostředků na bankovních vkladech, komentuje zprávu Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace. Jenže dlouhodobě nízké sazby hypoték v některých segmentech nemovitostního trhu mohou nafukovat cenovou bublinu. Po jejím splasknutí by se snížila i reálná hodnota majetku domácností, varuje Zamrazilová.

Jak se vám v Česku žije?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).