Hlavní navigace

Ceny benzinu a nafty

12. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ceny pohonných hmot se pohybují jako na houpačce. Jsou ovlivňovány mnoha faktory - od cen ropy na světových trzích po odstávku rafinérie v Kralupech. Co lze očekávat v následujících týdnech vzhledem k vývoji na světových trzích s ropou? Kde hledat informace o cenách benzinu a nafty?

Dosavadní vývoj

Ceny pohonných hmot zaznamenaly v posledních týdnech rychlejší růst, než bylo původní očekávání trhu. Ještě na počátku roku došlo u benzinu k mírnému zlevnění, stejně jako v případě nafty, která se dostala zpět pod cenovou úroveň benzinu. Od té doby však ceny stouply až o 3 koruny za litr, když ještě začátkem ledna činila cena jednoho litru nejprodávanějšího benzinu Natural 95 necelých 25 Kč. V současné době se jeho ceny pohybují kolem 27,80 koruny, což představuje maximum od loňského října. Cena nafty stoupla na téměř 27 korun proti 25 korunám ze začátku ledna, a pohybuje se tak na téměř pětiletém maximu.

Rostoucí ceny benzinu se projevily i v meziměsíčním zvýšení cenové hladiny (o 0,1 %). Celkově naměřil ČSÚ 8,4% růst cen pohonných hmot, který v konečném důsledku zvedl cenovou hladinu o 0,2 procentního bodu.

Vývoj cen PHM

Zdroj: CCS

Očekávání trhu jsou taková, že ceny pohonných hmot v příštích týdnech díky zlevňování ropy již příliš neporostou. Avšak vývoj bude zajisté ovlivněn řadou nepředvídatelných událostí, které vždy dokáží trhem zahýbat. Jednou takovou událostí je v případě domácího trhu odstávka výroby v České rafinérské, která byla téměř tři měsíce veřejnosti utajována a o níž informoval přednedávnem týdeník Euro. Až na základě jeho informací jsme měli možnost se dozvědět, že jednotka fluidního krakování v kralupské rafinérii je již od poloviny února odstavená kvůli údajnému rozptýlení až 80 tun katalyzátoru do všech částí zařízení a jeho následnému čištění.

Očekávané zlevňování benzinu a nafty, k němuž mělo v průběhu května podle názoru některých analytiků dojít, tak může vzít za své. Přesto panuje pozitivní nálada a očekávání, především vzhledem k oslabujícímu dolaru a k příznivým cenám ropy, které se v posledních týdnech dostaly po několika měsících poprvé pod magickou hranici 50 dolarů za barel, až téměř ke 48 dolarům, když ještě začátkem dubna činila její cena téměř 58 USD za barel. Neviditelná ruka trhu tak opět prokázala svou nenahraditelnost, když sama obava nad oslabením americké ekonomiky vytvořila dobrý základ pro její opětovné zrychlení. Kromě toho byly zveřejněny informace o dostatečných zásobách ropy ve Spojených státech, což je vždy s nadcházející letní sezónou důležitou informací. Přesto došlo v posledních dnech k mírnému zvýšení ceny ropy v reakci na oznámení výpadku produkce rafinerie společnosti ConocoPhillips v Louisianě. Cena severomořské ropy Brent se proto zvýšila o 1,07 dolaru na 52,36 dolaru za barel a americká lehká ropa podražila o 1,02 dolaru na 53 dolarů. Kromě toho ceny začaly růst i v reakci na slova katarského ministra energetiky a průmyslu Abdalláh bin Hamada Attijá, který vyjádřil obavy, že kartel OPEC už nebude schopen příští zimu reagovat na zvýšenou poptávku tak jako dosud.

V měsíci červnu budou ceny ropy pravděpodobně oscilovat na světových trzích na současné cenové úrovni, neboť budou zachovány dosavadní těžební limity, o čemž rozhodl ropný kartel OPEC. Na své červnové schůzce ve Vídni proto kartel nehodlá zvýšit těžební limity. Současný limit je nastaven na 27,5 milionu barelů denně. Obecně platí, že dodržet kartelovou dohodu je v reálném světě takřka nemožné, a proto se také ve skutečnosti těží 29,7 milionu barelů denně. Na trhu se tak utváří dodatečná nabídka, která činí 1,2 milionu barelů denně. Přesto nelze považovat rozhodnutí OPECu za bernou minci, neboť existuje řada jiných významnějších faktorů, které s cenou dokáží pohnout podstatně výrazněji. ČR je navíc odběratelem uralské ropy, jejíž cena se pohybuje pod úrovní ostatních druhů černého zlata.

Regionální rozdíly v cenách

Při projížďce českými luhy a háji vás možná překvapí, že lidé v některých místech tankují v průměru až o 50 haléřů levnější benzin než vy. Vysoké ceny by vás jistě neměly překvapit v Praze a levné naopak na jižní Moravě. Nejdražší benzin totiž v České republice kupují tradičně řidiči v hlavním městě, i když jsme se v minulosti několikrát dočkali příjemného cenového překvapení. Naopak nejlevnější Natural 95 je na jižní Moravě, v severních Čechách a Moravě.

skoleni_15_4

Jak získat přehled o cenách?

Užitečnou službu začala nabízet na svých internetových stránkách CCS, která na nich zveřejňuje průměrné ceny nafty a Naturalu 95 za předchozí den, tabulky a grafy průměrných denních a měsíčních cen nafty a Naturalu 95 za celý rok 2004 a za uplynulé období roku 2005. O cenách pohonných hmot v jednotlivých okresech se lze dočíst na stránkách www.automobil.cz.

Pokud cestujete do Chorvatska automobilem, jistě oceníte informace o cenách pohonných hmot ve Slovinsku, Rakousku i Chorvatsku. Lze je nalézt na stránkách www.chorvatsko.cz. Obecně platí v Evropě určitý jev, a sice že ceny benzinu narůstají spolu s tím, jak se daná země přibližuje západu. Rusko, Ukrajina a Pobaltí mají nejnižší ceny, střední Evropa vyšší a nejvíce zaplatí za benzin Britové.

Sledujete pravidelně vývoj cen pohonných hmot?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).