Hlavní navigace

Cenu bytu vám banka odhadne přímo na pobočce

14. 9. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další zajímavou inovací v oblasti hypoték, s níž přišla Hypoteční banka, je sjednání hypotéky bez nutnosti odhadu ceny nemovitosti. Nabídka se váže pouze pro byty ve větších městech. Jak proces tzv. Expresního odhadu vypadá a jaká je cenová mapa bytů pro Prahu?

Získat hypoteční úvěr se stává pro stále více zájemců jednodušší a rychlejší. Po Hypotéce na počkání od České spořitelny a Hypoexpresu od GE Money Bank přichází nově Hypoteční banka s další zajímavou novinkou. Tou je sjednání hypotéky bez nutnosti předchozího odhadu ceny nemovitosti oceňovatelem, kterou již od 1. září nabízí.

O tom, jak odhady probíhají, vyšly na stránkách Měšce hned dva články, Je kvalita odhadů cen nemovitostí zaručena? a Jak se oceňuje nemovitost při žádosti o hypotéku? Řada čtenářů se svěřila se svými zkušenostmi s odhadci nemovitostí, které na tento druh živnosti nevrhaly nejlepší světlo.

Hypoteční banka ve snaze zrychlit a zjednodušit proces žádosti o hypotéku odbourala nutnost sjednávat si odhad nemovitosti a nabídla jejich ocenění prostřednictvím vlastních elektronických oceňovacích mechanismů přímo na pobočce banky.

Nabídka však platí pouze za jistých podmínek, a v konečném důsledku se tak bude týkat pouze každého pátého zákazníka. Jednou z nich je to, že nemovitostí musí být pouze byt, není možné ji tedy využít pro rodinný dům, a úvěr by měl být nejvýše v hodnotě 5 milionů korun, přičemž nesmí jít o rekonstrukci, ale pouze o koupi nemovitosti.

Další podmínka se váže na poměr hodnoty úvěru k zástavě, který banka stanovila na maximálně 85 %. Pro 100% zajištění úvěru hodnotou nemovitosti je již klasický odhad nutný. A poslední zásadní podmínkou je, aby se byt nacházel ve větším městě, zpravidla alespoň s 10 000 obyvateli (týká se zhruba 119 měst a všech obcí okresů Praha-východ, Praha-západ a Brno-venkov).

Jak expresní ocenění bytu probíhá?

Klient navštíví pobočku a v rámci sjednávání úvěru poskytne bance základní informace o bytu. Zástupce banky má k dispozici softwarový program a cenové mapy, které banka každého půl roku sestavuje a aktualizuje, na jejichž základě pak určí cenu bytu.

Do programu se zadávají následující informace:

  • v jaké lokalitě se byt nachází,
  • jaké kvality je budova, v níž se byt nachází (zda stojí na vlastním či cizím pozemku, stáří budovy, typ konstrukce budovy, stav budovy, zda byla zrekonstruována, stav oken apod.),
  • informace ohledně bytu (jeho velikost, příslušenství, v jakém podlaží je umístěn, jeho stav apod.),
  • informace o ceně bytu (kupní cena).

Cenová mapa vypadá přibližně následovně:

Byt

Zdroj: HB

Download: Cenová mapa Hypoteční banky (XLS 38400 bytů)

Zároveň předloží v bance základní podklady pro ocenění bytu, jakými je list vlastnictví, popřípadě kupní smlouva či smlouva o smlouvě budoucí kupní.

dan_z_prijmu

Expresní odhad provede banka zdarma, což představuje úsporu přibližně 3 000 korun. Nabídky bude postupně možné využít rovněž i v ČSOB, Poštovní spořitelně a Citibank, pro které Hypoteční banka hypotéky zajišťuje rovněž.

Hledáte dům nebo byt? – Katalog nemovitostí

Banky se v nabídkách předhánějí

Banky se v boji o jeden z nejlukrativ­nějších segmentů úvěrového trhu, jakým hypotéky jsou, předhánějí v různých slevách, bonusech, zvláštních nabídkách apod. Jednou z posledních je i Živnostenská banka, která všem klientům žádajícím o hypotéku na byt, rodinný dům či pozemek nabízí do 30. 11. 2006 odhad nemovitosti zdarma. O dalších slevách se můžete dočíst v článku Petra BukačeVyužijte letních výhod u hypoték a ušetříte“.

Plánujete si v brzké době hypotéku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).