Hlavní navigace

Čeká nás velký třesk v sociální oblasti!

21. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo plán změn v sociálním systému na roky 2006 až 2009, jehož hlavní prioritou by měla být podpora rodin s dětmi. Změny proběhnou u mateřské dovolené, rodičovských příspěvků, nemocenské, minimální mzdy, sociálních služeb...

Zvýšení minimální mzdy od 1. července jste pravděpodobně zaznamenali. Místo částky 7 570 Kč, na kterou minimální mzda vzrostla už v lednu tohoto roku, budou lidé brát minimálně 7 955 Kč hrubého. O stejné procento, tedy o 5,1 %, vzrostou i mzdové tarify. V 1. tarifním stupni musí zaměstnanec brát minimálně 48,10 Kč za hodinu, čímž se v měsíční mzdě dostane na úroveň právě té minimální. Zatímco úředníci plánují, že minimální mzda a tarify zvýší motivaci k práci a tím zaměstnanost, podnikatelé protestují, že pracovní síla zdraží natolik, že naopak budou moci propouštět.

Ale minimální mzda není jediná oblast sociální politiky státu, která zaznamenala počátkem prázdnin změnu. Je toho mnohem víc.

  • Podnikatelům, kteří mají nízké nebo záporné příjmy, a také těm, kteří vykonávají podnikatelskou činnost první rok, vláda vyhlásila částku tzv. minimálního příjmu. Činí ji přesně polovina průměrné mzdy za předchozí rok, v současnosti tedy 9 500 Kč měsíčně.
  • Škola je alespoň z pohledu školáků ještě daleko, vždyť prázdniny nejsou ani v polovině, ale pro jejich rodiče by mohla být zajímavá informace, že se od července začne vyplácet příspěvek na školní pomůcky. Jeden tisíc korun poputuje v červenci k rodičům už letošních prvňáčků, kteří pobírají přídavek na dítě. Tímto způsobem má být letos podle ministerstva práce a sociálních věcí rozděleno až 78 mil. Kč.
  • Nový zákon o sociálních službách změnil kompetence při posuzování zdravotního znevýhodnění. Místo okresní správy sociálního zabezpečení rozhodují už tři týdny o tzv. změněné pracovní schopnosti jednotlivé úřady práce. Také žádosti o tento statut musíte nově adresovat příslušnému úřadu.
  • A u zdraví ještě zůstaneme. Těm, kteří mají ze zdravotních důvodů předepsanou dietní stravu, se zvýšila ta část životního minima, která je určena jako příspěvek na výživu a ostatní náklady. Zvýšení částky je rozdílné podle druhu diety a pohybuje se od 850 do 2400 Kč.

Děti jsou naše budoucnost

Hlavní prioritou v sociální oblasti je podpora rodin s dětmi. V červnu 2008 by mělo MPSV předložit vládě návrh na zlepšení služeb pro rodiny s dětmi. Do té doby, tedy téměř dva roky, bude ministerstvo tyto služby mapovat po celé republice. Čeká nás masivní návrat jeslí a školek? To pravděpodobně nikoli, ale můžeme se nechat překvapit.

Leden 2007 – překotné změny

K tomu, aby pro zaměstnané lidi nebylo problémem pořídit si dítě, by měl přispět systém podpor zaměstnavatelům, kteří vyjdou rodičům vstříc a umožní jim sloučit obě role, tedy roli zaměstnance a rodiče. Důsledkem by mělo být i větší zapojení otců do péče o děti.

Hlavním motorem tohoto trendu ale jistě bude peněžitá podpora. V rámci novely zákona o nemocenském pojištění, která začne platit od ledna 2007, dostanou otcové možnost čerpat tzv. mateřskou. Ta se zatím poskytovala pouze matkám a otcové měli nárok jen na rodičovský příspěvek. Nově ale budou moci i tatínci pobírat od 7. týdne věku dítěte částku ve výši 70 % denního vyměřovacího základu.

Revoluční novinkou pro rodiny je to, že se rodiče nebo prarodiče mohou vystřídat během nemoci dítěte v jeho ošetřování. Tzv. podpora v ošetřování člena rodiny se změní na ošetřovné. I to je krok směrem k zapojení otců do výchovy dětí, kteří o to stojí především v rodinách, kde má žena vyšší plat nebo prestižnější zaměstnání a otcové byli dosud v péči o děti diskriminováni.

Nejpodstatnější změnou, která nejvíce ovlivní rozpočet mladých rodin k lepšímu, bude určitě zvýšení rodičovského příspěvku. Ten byl doposud stanoven jako násobek životního minima částkou 3 696 Kč měsíčně. Od ledna 2007 se však bude počítat procentuálně. Rodiče budou pobírat 40 % průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Dojde tak na zdvojnásobení dávky, zhruba na úroveň 7 600 Kč.

Změny v nemocenské

Ještě se vrátíme k již zmíněné novele zákona o nemocenském pojištění. Změny jsou totiž mnohem podstatnější, a to hlavně pro podnikatele. Lednem totiž začíná platit úplně nový systém vyplácení nemocenské, kdy první dva týdny nemoci vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel. Zaměstnanci by sice měli dostávat náhradu mzdy jen za pracovní dny a ne též za víkendy, jako tomu bylo doposud, ovšem náhrada by v průměru měla odpovídat dosavadní výši nemocenské. O vyplácení dávek v nemoci se dočtete také v článku Systém dávek v nemoci se chystá na radikální reformu.

Chcete pro svou firmu získat úvěr popřípadě dotace z fondů EU a nevíte, jak na to? Pak čtěte zvláštní sekci Měšce „Firmy“ nebo přílohu „Dotace EU“!

Náhrady mzdy budou pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Navíc na zaměstnance se zdravotním postižením by měl polovinou přispívat stát. Kompenzací za zvýšené náklady mají být snížené sazby odvodů pojistného za zaměstnance z 3,3 % na 1,4 %.

Drobní živnostníci, tedy OSVČ, budou mít i nadále na výběr, zda nemocenské pojištění platit, či ne. V každém případě jim klesne sazba pojistného z 4,4 % na 2,5 %. Pak už záleží na nich samotných, zda se k placení pojištění přihlásí, povinné to není. Tuto možnost volby dříve neměli.

Jak se změní nemocenská
Nyní Od 1.1.2007 Z čí kapsy hrazeno
první tři dny 25 % 30 % zaměstnavatel
4. až 15. den 69 % 69 % zaměstnavatel
dále 69 % 69 % stát

(% z redukovaného denního průměrného výdělku)

Pro výpočet náhrady v nemoci jsou důležité tzv. redukční hranice, které snižují denní výdělek zaměstnance. Zavedení nového výpočtu počítá s rozšíření dvou redukčních hranic na tři, a to takto.

skoleni_15_4

Redukční hranice
Redukční hranice Částka Zápočet Dosud
1. hranice 936 Kč 90 % 480 Kč 90 %
2. hranice 1 403 Kč 60 % 690 Kč 60 %
3. hranice 2 806 Kč 30 %  –  –

Pro menší zaměstnavatele (do 26 zaměstnanců) je připravena ještě jedna varianta. V případě, že budou dobrovolně odvádět nesnížené pojistné, tedy 4,4 %, polovinu vyplacené náhrady dostanou od státu, resp. od České správy sociálního zabezpečení.

Od 15. kalendářního dne nemoci potom budou všichni pojištěnci, a tedy i OSVČ, pobírat nemocenskou od státu.

Bojíte se nového systému nemocenské?

  • Ano.
    48 %
  • Ne.
    46 %
  • Nevím.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).