Hlavní navigace

Cash advance. Když potřebujete hotovost a máte jen kartu

22. 2. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aktualizováno 22. 2. 2017 13:27
Jak se dostat k hotovosti, když je bankomat neodstupný? Cestou je „retro služba“ cash advance. Bude vá ale stát hodně čas i peněz. A někdy stejně peníze nedostanete.

Cestujete a vezmete si jen přiměřenou hotovost. Ta vám však dojde a vy zamíříte k bankomatu. Jenže ten je mimo provoz. A nebo si nedokážete vzpomenout na PIN. Peníze si samozřejmě můžete vybrat i jinak. Například prostřednictvím služby cash advance.

Cash advance je služba, v rámci které můžete přijít na pobočku banky nebo směnárny a vybrat si na pokladně peníze z platební karty, a to i bez zadání PIN. Vaši totožnost samozřejmě ověří, vydají vám potřebnou hotovost a peníze z karty odečtou. Pokud pokladna banky či směnárny bude mít elektronický terminál a vaše karta bude nastavená pro trvalé a povinné zadnání PIN, budete jej muset samozřejmě zadat. Někteří vydavatelé karet ale umožňují hotovost na pokladně vybrat i bez PINu. A pokud je na pokladně imprinter, výběr hotovosti vám umožní pouze u embossovaných karet.

Tady ale nastává první zádrhel. S platební kartou jako takovou by problém být neměl. Banka sice může na kartě nastavit, že službu cash advance nepovolí, ale v praxi je to mizivá menšina případů. Ne všechny banky ale službu cash advance poskytují. A i ty, které ji poskytují, ji nenabízí na všech pobočkách.

Mimo Prahu? Záleží na pokladně

Zjišťovali jsme, kdo a kde vám poskytne ten luxus, že si na pokladnu můžete přijít vybrat peníze ze své karty. A moc na výběr opravdu není. V tabulce uvádíme přehled bank, které službu oficiálně poskytují a zároveň pobočky, na kterých můžete cash advance využít.

Banka Pobočky
Komerční banka Všechny pobočky s pokladnou
MONETA Money Bank Všechny pobočky s pokladnou – v praxi nefunkční
Raiffeisenbank Praha, pobočka obchodní centrum Palladium
UniCredit Bank Všechny pobočky s pokladnou – v praxi nefunkční

Česká spořitelna poskytovala kdysi tuto službu na jediné pobočce, a to v Praze v Rytířské ulici. I tam ji ale kvůli malému zájmu zrušila. Komerční banka vám umožní si takto vybrat na jakékoli pobočce, na které má zároveň i pokladnu. Výběry do 100 000 Kč hlásit nemusíte. Nad tuto částku byste se už museli objednat. Pokud ale bude mít pobočka pokladnu a ta bude funkční, můžete si vybrat.

Pro provedení služby cash advance si ale vždy musíte ověřit, jestli má daná pobočka i pokladnu. Pokud se jedná o nějakou expresní formu pobočky, který pokladnou nedisponuje, služba tam nabízena nebude.

Za 0 Kč i za 200 Kč

Banky, které cash advance umožňují, vám dovolí si u ní vybrat jakoukoli platební kartou, která má službu povolenou. Poplatek za výběr peněz touto formou vám pak naúčtuje váš vydavatel karty. Polatek se pohybuje od 0 Kč až po 200 Kč za jeden výběr.

Banky a družstva Cena za využití cash advance v ČR Cena za využití cash advance v zahraničí
Air Bank 25 Kč 25 Kč
Banka CREDITAS 0 Kč 0 Kč
Česká spořitelna 40 Kč 125 Kč
Československá obchodní banka 200 Kč 200 Kč
Equa bank 99 Kč 99 Kč
Expobank 20 Kč + 0,45 % 2,5 %, min. 80 Kč
Fio banka Nepodporuje Nepodporuje
J&T Banka 0 Kč pro klienty segmentu Clear Deal, 200 Kč + 1 % pro klienty Privátního bankovnictví 0 Kč pro klienty segmentu Clear Deal, 200 Kč + 1 % pro klienty Privátního bankovnictví
Komerční banka 149 Kč 148 Kč
mBank 29 Kč 29 Kč
MONETA Money Bank V rámci MMB – 1 % z vybírané částky, min. 30 Kč, v jiné bance 1 %, minimálně 200 Kč 1 %, minimálně 200 Kč
PPF banka 150 Kč + 0,5 % 150 Kč + 0,5 %
Raiffeisenbank 150 Kč + 0,5 % 150 Kč + 0,5 %
Raiffeisenbank im Stiftland 100 Kč + 0,6 % 180 Kč + 0,6 %
Sberbank 1 %, min. 50 Kč 180 Kč + 1 %
UniCredit Bank 100 Kč + 0,5 % 100 Kč + 0,5 %

Banka CREDITAS je jediná, která si za tuto službu poplatek neúčtuje.

Československá obchodní banka je zároveň vydavatelem i pro jiné finanční instituce, a tak stejný poplatek 200 Kč za výběr platí i pokud máte účet a platební kartu od těchto babk a záložen:

Fio banka jako jediná z vydavatelů karet tuto službu blokuje. Sama na pokladnách ji neposkytuje, ale i kdybyste s její kartou šli například do jiné banky, bude transakce zamítnuta.

Praxe bohužel nefunguje

Na rozdíl od oficiálních vyjádření tiskových mluvčích jsme vyzkoušeli výběr pomocí služby cash advance také v praxi, a to na dvou pobočkách MONETA Money Bank a na dvou pobočkách UniCredit Bank.

Na pobočce MONETA Money Bank v Praze v Bobkově ulici nám pracovnice na pokladně řekla, že tuto službu nám provést nemůže, protože ji na této pobočce neposkytují. Na Sokolovské ulici v Praze nám pracovník na pokladně řekl, že bohužel nemá platební terminál na pokladně a tudíž nemůže ověřit zůstatek na naší kartě a peníze nám vydat. Pokladní nám navrhl buď vybrat peníze z bankomatu, nebo v obchodě prostřednictvím služby cash back.

Stejnou zkušenost jsme získali i v UniCredit Bank v Praze ve Freyově ulici. Na pokladně nebyl terminál, tudíž služba provést nejde. Odkázali nás ale na Náměstí republiky, kde by na větší pobočce tuto službu umět mohli.

Na této pobočce sice terminál na pokladně byl, ale pracovník na pokladně řekl, že službu neposkytují.

skoleni_15_4

Ve všech případech nám pracovníci pokladny aktivně nabízeli, ať využijeme bankomat, který na pobočkách vždy byl, případně že nám pomohou vyhledat pobočku naší banky, abychom si mohli peníze vybrat přímo z účtu na její pobočce.

Drahé peníze v nouzi

I pokud se zrovna nenacházíte v městě, kde by byla k dispozici pobočka banky, která cash advance nabízí, máte další možnosti. A to komerční směnárny, které jsou například v hotelech. V takovém případě se vám ale služba prodraží ještě o něco více. Kromě poplatku, který vám naúčtuje vaše banka, zaplatíte ještě poplatek, který vám naúčtuje směnárna. Za jeden výběr tak vlastně zaplatíte dvakrát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).