Hlavní navigace

Bytů bude nadbytek, stačí jen počkat a šetřit

10. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Lidé odjakživa tíhnou k bydlení ve vlastní nemovitosti. Některým stačí byt nedaleko centra, jiní chtějí mít malou vilku za městem a se zahrádkou. Ať už jsou nároky na podobu bydlení jakékoliv, ovlivňuje je jediný všemocný faktor, a tím jsou peníze. S nimi stojí a padají veškeré představy o vysněném bydlení.

Určitou výhodu v bydlení mají ti, kteří byt nebo dům zdědili, dostali darem anebo si ho koupili s tím, že se nemusí zadlužit na příliš dlouhou dobu. Anebo mají takové příjmy, díky kterým je pořízení a splacení bytu na prestižní adrese otázkou několika let. Podobné téma: Ceny nemovitostí padají, ale ne všude

Způsoby bydlení lze rozdělit do několika kategorií. Nejvyšší význam má bydlení ve vlastní nemovitosti. Na druhé místo se řadí nájemní bydlení a na třetí družstevní. Ve všech případech je výčet jen orientační a vy si tak můžete jednotlivé kategorie podle vlastních preferencí.

Výdaje na bydlení se dají rozdělit do tří skupin. Do první skupiny patří placení nájmu, do druhé úhrada služeb spojených s bydlením a do třetí skupiny spadá splácení úvěru za bydlení. Je lhostejné, máte-li si hypoteční úvěr, úvěr ze stavebního spoření anebo bydlení platíte pomocí spotřebitelských úvěrů. Výdaje se mezi sebou vzájemně vylučují v závislosti na zvoleném typu bydlení. Pokud platíte nájem a současně splácíte hypotéku, je někde chyba.

Bydlení ve vlastní nemovitosti

V okamžiku, kdy je nemovitost vaše, jste pány celé nemovitosti a kromě omezení ze strany stavebního úřadu anebo „památkářů“ můžete ve své nemovitosti provádět téměř jakékoliv stavební úpravy. Pokud bydlíte v rodinném domku, vztahují se na vás platby v podobě energií, vodného a stočného, otopu. K tomu připočtěte právě zmiňované úpravy, opravy a udržovací práce (například natírání okapů a oken, bílení a malování pokojů). Jestliže vlastníte byt v bytovém nebo panelovém domě, budete platit navíc poplatek za údržbu a úklid celé nemovitosti. Většinou nejde o závratnou částku a po přepočtu na bytovou jednotku platíte její poměrnou část. Do nákladů za bydlení ještě připočtěte hypotéku, máte-li nemovitost pořízenou na jejím základě. Podobné téma: Nastává vhodná doba k nákupu nemovitostí?

Pokud nemáte nemovitost zatíženou úvěrem nebo jiným břemenem, můžete ji využít jako záruku pro úvěr, který je podmíněn zástavou nemovité věci. Nemovitost, kterou vlastníte, můžete zčásti pronajmout, a tím získat další příjem na její údržbu anebo splátky úvěru. Je-li dům nebo byt v dobré lokalitě, udrží vám hodnotu a z místa, ve kterém bydlíte, se stává zajímavá investiční komodita. Toto pravidlo však neplatí pro všechny nemovitosti, ale jen pro ty, které splňují kritéria jako je snadná dostupnost do centra, klidná lokalita, hezké prostředí, dostupnost služeb. Vše je současně podmíněno i vývojem na trhu.

Jak financovat vlastní bydlení?

Nejrozšířenějším finančním produktem vhodným pro zaplacení vlastního bydlení je hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření. Podle údajů Hypoindexu úroková sazba hypotečního úvěru v průměrné výši 1,7 milionů korun byla v červnu letošního roku 5,5 %.

Výhody a nevýhody nájemního bydlení

Nájemní bydlení je v současnosti trochu odsunuto na okraj zájmu a v popředí zůstává bydlení ve vlastním a současně splácení hypotéky. S přibývajícími těžkostmi ekonomiky a vlivem hospodářské recese začínají být hypoteční úvěry méně dostupné a část lidí, která by jinak na hypotéku dosáhla, musí čekat na zklidnění situace. Čtěte více: Zažije Česko renesanci nájemního bydlení?

Nájemní bydlení je přitom dlouhodobě výhodné pro všechny, kteří se nechtějí vázat na jedno místo. V rámci budování profesní kariéry nebývá výjimkou častější stěhování za prací. S domem nebo bytem se vaše pracovní flexibilita snižuje.

S pracovní flexibilitou souvisí i flexibilita finanční. Jestliže se coby nájemník dostanete do finančních potíží (ztráta zaměstnání, neúměrné zvýšení nájmu) můžete velice rychle „zvednout kotvy“ a přestěhovat se do levnějšího nájmu. Nevýhodou nájemního bydlení jsou drobné opravy a údržba bytové jednotky, ve které bydlíte. Ve smlouvách mezi pronajímatelem a nájemcem bývá klauzule, že drobné opravy do určité částky hradí nájemník. Praktickým příkladem je například výměna žárovek, výměna vodovodních baterií apod. Nájemník však nemusí platit zateplení bytu nebo výměnu oken. Veškeré náklady tak nese pronajímatel. Ten může cenu nájmu zvýšit, záleží však na jeho podnájemníkovi, jestli se nepřesune o dům dál. Čtěte více: Doplácejí majitelé domů na své nájemníky nebo naopak?

Kolik stojí údržba bytu?

Údržba bytu je pro každou bytovou jednotku rozdílná. V roce 2003 spočítal Ústav soudního inženýrství v Brně, že náklady na jeden metr čtvereční plochy bytu činily 50 korun. V letošním roce by náklady odpovídaly částce mezi 55 až 57 korunami za metr čtvereční, alespoň podle údajů Občanského sdružení majitelů bytů, domů a jiných nemovitostí.

Pokud bydlíte v bytě o velikosti 75 m2, roční náklady dosáhnou částky 51 300 Kč, což je měsíčně 4275 Kč. Aby vaše nemovitost nechátrala a tím zbytečně neztrácela hodnotu, musíte ji modernizovat. Výměna oken, topných těles, zateplení nebo rekonstrukce jádra vás v průběhu několika let může vyjít na statisíce korun. Týká se to hlavně starších nemovitostí.

Bytová družstva – nájemník a vlastník

Posledním typem bydlení je družstevní. Z pohledu nákladů není zásadní rozdíl mezi bytem v osobním a družstevním vlastnictví. Jestliže jste nájemcem a máte zájem o koupi bytu od bytového družstva, nekupujete přímo byt, ale jen podíl v bytovém družstvu. Na základě tohoto podílu máte právo užívat byt. S provozem bytu se však nevyhnete placení poplatků za společnou údržbu a správu nemovitosti. Abyste získali družstevní byt do svého vlastnictví, musíte zaplatit svůj družstevní podíl a poté požádat vedení bytového družstva o převod do osobního vlastnictví. Družstvo by vám teoreticky mělo vyhovět, alespoň podle verdiktu Ústavního soudu z roku 2006. U malých bytových družstev ale není výjimkou, že mají přímo ve svých stanovách uvedeno, že žádný z bytů nebude převeden do osobního vlastnictví. Při krachu družstva nelze byt převedený do osobního vlastnictví zahrnout do konkurzní podstaty, máte tak jistotou, že o svůj byt nepřijdete. Podobné téma: Úvěr na družstevní byt možný je, ale cesta je trnitá

Výhledy do budoucna

Současná situace na realitním trhu je do určité míry ovlivněná probíhající hospodářskou recesí a regulovaným nájemným. Hospodářská recese znemožnila pro velkou skupinu lidí vzít si na pořízení vlastního bydlení hypotéku, neboť banky zpřísnily podmínky. Chrání tím především samy sebe a nepřímo i potenciálního žadatele o hypotéku, neboť dokážou lépe odhadnout hospodářskou situaci v zemi a nevystavují jak sebe tak dlužníka případnému riziku z nesplácení úvěru. Druhým faktorem, který deformuje tuzemský realitní trh, je regulovaný nájem. V Česku jsou 4 miliony bytů, z toho 700 tisíc podléhá regulovanému nájmu. Ten poškozuje trh, kdy nájmy v bytech jsou předražené a samotné byty určené k prodeji rovněž. Podobné téma: Kde investovat do nemovitosti a jaká jsou rizika?

skoleni_15_4

Od 1. ledna 2011 nebude ve 450 000 bytech regulováno nájemné. Výše nájmu bude záviset na dohodě mezi majitelem a nájemníkem. O rok později bude nájem deregulován v dalších 300 000 bytech. Jednostranné zvyšování nájemného končí příští rok pro 450 000 bytů. Poté už bude vše záležet na dohodě mezi majitelem a nájemcem, dříve potvrdil Rostislav Vondruška ministr pro místní rozvoj.

Regulované nájemné souvisí i s rozmachem bytové výstavby, která za několik desetiletí vyvrcholí tím, že vlivem vymírání populace bude bytů nadbytek. Stačí si jen počkat a šetřit.

Jak vidíte svou bytovou situaci za pět let?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).