Hlavní navigace

Budou prostitutky platit daně?

8. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Prostituce je nejstarší řemeslo. A přesto se z této živnosti nikdy neodváděly daně. Prostitutky však možná už brzy vymění podvazky za kostýmky a stanou se z nich podnikatelky. "Nejstarší řemeslo na světě" bude řádně zdaněno a všichni budou spokojeni.

Živnost jako každá jiná

V srpnu rada hlavního města schválila návrh zákona, který v listopadu předloží zastupitelstvu města a následně parlamentu. Pokud bude zákon schválen, pak bude na prostituci nahlíženo jako na každé jiné povolání a podnikatelskou činnost. Prostitutky budou platit daně, budou mít povinnost prokázat se speciální průkazkou a budou muset každé tři měsíce chodit na zdravotní prohlídku. Cílem tohoto nového zákonu je regulovat prostituci v České republice a zároveň jí nastavit jasná, srozumitelná a pevná pravidla. Náměstek primátora Mgr. Rudolf Blažek věří, že díky tomuto zákonu se zmenší počet veřejných domů nejen v Praze, ale také v celé České republice. V současné době je nejvíce prostitutek v hlavním městě. V jedné ulici je až deset night clubů. Teoreticky však nemusí platit daně. Nemusí, protože nemají za co. Přestože se prakticky jedná o výdělečnou podnikatelskou činnost, zákon nezná pojem prostituce, proto se tato činnost jen velmi těžce reguluje nebo kontroluje.

Podmínky získání živnostenského listu na prostituci.

Pokud bude zákon skutečně schválen, bude prostituce stejná podnikatelská činnost jako je například prodej nebo cokoliv jiného. Prostitutky tak, stejně jako podnikatelé, musí mít minimální věk 18 let, musí mít čistý trestní rejstřík a oprávnění, které jim vydá příslušný obecní úřad s rozšířenou působností. Jako každý jiný živnostník i prostitutka bude muset platit daně. Na rozdíl od řemeslníku se na ně ještě bude vztahovat povinnost chodit každé tři měsíce na pravidelné zdravotní prohlídky. Měly by také povinnost svoji živnost prokázat průkazkou s fotografií. Vydání živnostenského listu – oprávnění k prostituci bude stát tisíc korun českých.

Podobně na tom budou i veřejné domy, jejichž provoz se také stane oficiální podnikatelskou činností. Provoz veřejných domů by byl možný pouze na základě povolení obce. Tím by se zamezilo tomu, aby veřejné domy stály v blízkosti školy, kostelů, úřadů nebo jiných významných institucí. Zároveň by také ze svého provozu měly povinnost platit poplatky.

Provozování prostituce na veřejnosti by bylo definitivně zakázáno. Je však možné vymezit konkrétní místa, kde by mohly prostitutky nabízet sexuální služby. Pokud by prostitutky nevzaly zákon vážně a bez ohlášení dál svoji živnost provozovaly, tentokrát už tzv. „načerno“, hrozí jim pokuta až padesát tisíc korun českých. O poznání hůř na tom budou majitelé vykřičených domů, pokud je budou provozovat bez povolení úřadu, hrozí jim pokuta až dva miliony korun českých. Součástí zákona je i změna trestu pro ty, kteří někoho k prostituci nutí. Nyní mohou být potrestáni až tříletým vězením.

Kdo nový zákon uvítá?

Většina měst nad návrhem zákona jásá. Například Cheb nebo Železná Ruda přivítaly nový zákon s povděkem. Jsou však i organizace, které takovýmto optimismem neoplývají. Například nový zákon se nezamlouvá organizaci Rozkoš bez rizika. Zákon v nynější podobě neshledávají až natolik efektivní. Dle jejich názoru je příliš represivní a prostitutky nemotivuje k tomu, aby se na úřadu skutečně přihlásily. Navíc, velkou část prostitutek tvoří mladé ženy či dívky, které tuto živnost považují za dočasný přivýdělek. Kvůli takovéto dočasné brigádě se jim pravděpodobně nebude chtít vycházet z anonymity. Budou se obávat zneužití osobních údajů, poškození jejich osoby v jejich budoucím zaměstnání, pokud by se na úřadě přihlásily jako prostitutky. Pokuty zároveň mohou otevřít cestu korupci, falšování potvrzení a dalších. Vždyť i nyní je v Praze více než šedesát veřejných domů a velká část z nich je zkolaudována jako hotel nebo masážní salón. Některé prostitutky také nový zákon využijí po svém. Internet se jen hemží inzeráty typu: „Ženatý, zajištěný podnikatel hledá diskrétní milenku na rozmazlování.“ Prostituce tak jenom může převléci kabát, aby se vyhnula povinnostem plynoucích ze  zákona, a vše přitom zůstane při starém.

Mizí z pražských ulic prostituce už dnes?

Nový zákon má regulovat, kontrolovat a tím pádem snad i omezit prostituci. Je však pravda, že v porovnání se situací před lety se může zdát, že z pražských ulic prostituce mizí již nyní. Ještě před dvěma lety postávaly v pražských ulicích každý večer desítky prostitutek. Dnes se jejich počet několikanásobně zmenšil. Významnou roli v této změně hraje pražská vyhláška, která je platná od ledna a která zakazuje nabízení nebo poskytování sexuálních služeb na veřejnosti. Bohužel to ale neznamená, že by prostituce zmizela. Pouze se z ulic přestěhovala do barů, do veřejných domů nebo bytů.

Kdo jsou dnešní prostitutky?

Před rokem největší počet pouličních prostitutek tvořily Bulharky. Nyní jsou to především Češky a Slovenky. Nová vyhláška jim zamezila možnost nabízení se na ulici, proto je nyní můžete najít po různých barech. Aby je nedostihla policie, musí se neustále pohybovat v „terénu“. Velkou část z nich tvoří mladé dívky, výjimkou nejsou ale ani čtyřicetileté a starší prostitutky. Velice oblíbené jsou africké prostitutky, ty ale spíše než na ulici nebo v baru najdete ve veřejných domech. Většina z nich má českého manžela a tím i vstupenku na legální pobyt v naší zemi.

skoleni_15_4

Exotické krásky jsou žádaným zbožím na trhu. Přicházejí k nám z Brazílie, Nigérie, Mongolska. Čeští muži je vyhledávají, protože se typově velice liší od jejich manželek a partnerek, je to pro ně tak vítaná změna. Země, ze které tyto nejžádanější společnice pocházejí, jsou však velice rizikové a každý čtyřicátý člověk v nich je nakažen virem HIV. Prostitutky z těchto zemí navíc procestovaly služebně často celou Evropu a Česká republika je pro ně jen přechodnou zastávkou. Někteří muži jen přidávají polínko do ohně, když po těchto ženách sami navíc žádají nechráněný styk.

Možná i proto u nás stále přibývá nemocných AIDS. Nyní je zde 1000 HIV pozitivních pacientů. Můžou se však mezi námi pohybovat i další, kteří o své nemoci nevědí nebo ji neřeší. Většinou se jedná však o drogově závislé. Z hlediska financí prostituce u nás v těchto letech zažívá horší časy. Česká republika už proto není pro zahraniční prostitutky natolik lákavá lokalita. Jedním z důvodů je i sílící koruna, která odrazuje některé zahraniční zájemce o sexuální turistiku.

Myslíte si, že by tento návrh zákona napomohl zlepšení situace?

  • Rozhodně ne, navrhovaná opatření nejsou dostatečná nebo se minou účinkem, takže by zákon neměl žádný nebo spíše negativní účinek.
    28 %
  • Návrh zákona není ideální, je to ale přece jen krok k úpravě situace. Lepší něco než nic.
    50 %
  • Nevím, nedokážu to posoudit.
    4 %
  • Ano, s zákonem souhlasím a doufám, že projde.
    18 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).