Hlavní navigace

Brexit pohledem spotřebitele. Co se může změnit pro Čechy?

27. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jde stále jen o spekulaci, ale ne na nereálných základech. Pokud Spojené království skutečně odejde z EU a také z EHP, bude to mít vliv i na české spotřebitele.

Ponechme analýzy ekonomických dopadů na Británii a Evropskou unii odborníkům a pojďme si nastínit, co by znamenalo pro českou peněženku vystoupení Spojeného království z Evropské unie a potažmo i z Evropského hospodářského prostoru.

Dražší roaming

Zvýhodněné ceny roamingového volání a dat platí jen pro země Evropské unie a mobilní operátoři toto striktně dodržují. Odchod UK z EU by znamenal zvýšení cen, a to jak odchozích, tak příchozích hovorů. Dostaly by se na úroveň např. Srbska, které je součástí Evropy, ale nikoli EU. Pro představu v tabulce vidíte ceny volání v rámci EU a do/ze Srbska. Samozřejmě, že operátoři by nijak zdražoval nemuseli, ale ruku na srdce, proč by si tuto možnost měli nechat ujít?

Níže zvedená tabulka ukazuje názorný příklad odlišných cen. Stačí se podívat na řádky platné pro Srbsko či Švýcarsko a lze očekávat, že podobné ceny by platily pro Spojené království. Výjimkou je Vodafone, který ve Švýcarsku účtuje ceny platné pro EU, ale zbývající operátoři nikoli. Těžko napsat, zda by se tak zachoval i v UK.

Roamingové ceny
O2 T-Mobile Vodafone
Příchozí hovor v rámci EU 0,38 Kč/min. 0,37 Kč/min. 0,38 Kč/min.
Odchozí hovor v rámci EU 6,20 Kč/min. 6,29 Kč/min. 5,15 Kč/min.
Internet v rámci EU 1,60 Kč/MB 6,63 Kč/MB 1,66 Kč/MB
SMS v rámci EU 1,90 Kč/min. 1,98 Kč/min. 1,99 Kč/min.
Příchozí hovor do Srbska 24,20 Kč/min. 18 Kč/min. 17,81 Kč/min.
Odchozí hovor ze Srbska do ČR 42,35 Kč/min. 35 Kč/min. 30,52 Kč/min.
Internet v Srbsku 240 Kč/MB 75 Kč/MB 252,08 Kč/MB
SMS v Srbsku 12,10 Kč/min. 9,60 Kč 9,68 Kč
Příchozí hovor do Švýcarska 24,20 Kč/min. 18 Kč/min. 0,38 Kč/min.
Odchozí hovor ze Švýcarska do ČR 42,35 Kč/min. 35 Kč/min. 6,30 Kč/min.
Internet ve Švýcarsku 240 Kč/MB 75 Kč/MB 1,66 Kč/MB
SMS ve Švýcarsku 12,10 Kč/min. 9,60 Kč 1,99 Kč

Tabulka ukazuje maximální ceny. Ty lze snížit různými balíčky.

Spojené království + Evropská unie. Váš názor?

Dražší výběry z bankomatů

Výběry z bankomatů by zdražily hlavně klientům Air Bank, která má v sazebníku ceny pro státy EU a pro ostatní státy. Zatímco nyní klienti Air Bank zaplatí za výběr z bankomatu v UK poplatek 0–25 Kč podle tarifu, nově by to mohlo být ceníkových 100 Kč za každý výběr ze země mimo EU.

Dražší zahraniční platby

Zatímco v současné době můžete u mnoha bank využít pro převod do Spojeného království sazebník platný pro převod v rámci EU a v případě převodu v eurech často zvýhodněné ceny či bezplatné převody, odchodem Británie by se země dostala do položky „zahraniční platby“. I běžná europlatba, kdy odesílatel a příjemce platí, resp. přijímají eura, by spadla do zahraničí platby a ta by byla po zásluze zpoplatněna.

Konkrétní příklad: V současné době máte převod v eurech za zvýhodněné ceny či bez poplatku u řady bank a družstev, namátkou Air Bank, Citfin, Fio banka, mBank, Raiffeisenbank či ZUNO Bank. To by skončilo a odesílatel by platil jako za standardní zahraniční platbu, např. jako by posílal eura na Ukrajinu bez ohledu na to, zda použil IBAN.

Rozdíl v ceně europlatby a zahraniční platby v eurech
Banka/záložna Odchozí europlatba (země EU) Příchozí europlatba (země EU) Odchozí platba v EUR mimo země EU Příchozí platba v EUR mimo země EU
Air Bank 0–25 Kč 0–25 Kč 100 Kč 100 Kč
Citfin 0–20,60 Kč 0 Kč 190 Kč 0 Kč
Fio banka 20 Kč 20 Kč 200 Kč 20 Kč
mBank 0 Kč 0 Kč 0,5 % min. 250, max. 840 Kč 99 Kč
Raiffeisenbank 0 Kč (1. v měsíci pro eKonto Komplet) 0 Kč (1. v měsíci pro eKonto Komplet) 1 %, min. 300, max. 1000 Kč 1 %, min. 300, max. 1200 Kč
ZUNO Bank 0–180 Kč 0 Kč 280 Kč 0 Kč

Vyšší clo a zdražení dovozového zboží

Celní úřady EU zemí včetně České republiky budou na Spojené království nahlížet jako na zemí mimo EU, a tedy budou pro ni platit přísnější dovozní limity.

Clo na zboží mimo EU/EHP
Hodnota zásilky Clo DPH
0–22 € (cca do 600 Kč) 0 Kč 0 Kč
22–150 € (cca do 4070 Kč) 0 Kč 21 %
Nad 150 € (cca na 4070 Kč) 10–15 % (kalkulačka) 21 %

Pokud si pošlete zboží z britského e-shopu nad výše uvedené limity, zaplatíte DPH, případně i clo. Pokud si zboží dovezete osobně, týká se vás to také. Na druhé straně pak budete moci žádat při dalším návratu do UK o refundaci britské DPH, podobně jako ve Švýcarsku.

Delší letištní kontroly

Při cestování z a do Spojeného království z evropských zemí můžete zapomenout na rychlé odbavení, protože budete muset na přepážky „non-EU“ zóny. Při cestování se budete muset připravit na delší dobu odbavení, podobně jako byste např. letěli do Egypta či Thajska.

Zdravotní pojištění? Pouze soukromé

Mávat u lékaře s kartičkou vaší zdravotní pojišťovny už nebude možné, pokud nebude existovat smlouva mezi Spojeným královstvím a EU, která toto bude umožňovat (např. podobně jako v Srbsku, Makedonii a Turecku). Do UK tak budete muset cestovat jen s kvalitním cestovním pojištěním. Ale platit to bude i opačně, s kartičkou britské zdravotní pojišťovny už nebudou její držitelé bezplatně ošetřeni v zemích EU včetně ČR.

Britský vzor evropského průkazu zdravotního pojištění.
Autor: Evropská komise

Britský vzor evropského průkazu zdravotního pojištění.

Tesco, Marks & Spencer a další

Těžko odhadnout, co by znamenalo pro stávající britské spotřebitelské řetězce působení v zemích EU, když jejich centrály budou mimo unii. Mohlo by to znamenat přehodnocení jejich působení v ČR i v jiných zemích a prodej stávajících aktiv jinému subjektu, protože mj. britské zboží prodávané v těchto sítích by postupně zdražilo vlivem cla. Ve hře by byly zvláště silné německé či rakouské firmy. Na druhé straně např. francouzský řetězec Auchan docela úspěšně působí na Ukrajině a v Rusku, takže by to zásadní změnu znamenat nemuselo.

dan_z_prijmu

Obtížnější reklamace

V rámci zemí Evropské unie má každý spotřebitel právo vrátit do 14 dnů zboží bez udání důvodu, je-li zakoupeno přes internet. To by skončilo a zároveň by spotřebitelé přišli i o možnost obrátit se na Evropské spotřebitelské centrum s pomocí při řešení reklamací.

Ale třeba nic z výše popsaného nenastane. Vše ukáže čas a jak se říká, žádný koláč se nejí horký.

Česká republika + Evropská unie. Váš názor?

  • Zůstat.
    54 %
  • Odejít.
    46 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).