Hlavní navigace

Bojíte se o práci?

25. 1. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ztráta zaměstnání není příjemná věc. Člověk přijde o pravidelný příjem, ztratí kontakt s kolegy a získá spoustu volného času, který pro nedostatek finančních zdrojů nemůže využít. Ještě že máme náš stát, který se o nás v těžkých chvílích postará! A navíc - na ztrátě zaměstnání se dá i vydělat.

Bez práce se můžeme ocitnout z mnoha důvodů. Šéf s námi nebyl spokojený, tak nám ukázal, kde jsou dveře. To je zřejmě nejméně příjemná příčina k opuštění pracoviště. Kromě finanční ztráty s sebou nese i ztrátu sebevědomí, které jsme si vybudovali bezchybným plněním zadaných úkolů. Napravit ho můžeme pouze zlořečením bývalého zaměstnavatele a odsuzováním za nespravedlnost.

Bez negativního dopadu na naše ego je ztráta zaměstnání ve firmě, která ukončila svou činnost, přestože jsme jí svou prací vytvářeli přidanou hodnotu.

Nejpříjemnějším způsobem, jak se stát nezaměstnaným, je opustit firmu z vlastní vůle. V žádném případě nemám na mysli dohodu se zaměstnavatelem, který přiměje pracovníky podat výpověď nesnesitelnými pracovními podmínkami! Vlatní vůlí rozumím vlastní rozhodnutí například na základě lepší nabídky či prosté touhy po změně.

Ať se staneme nezaměstnanými z jakéhokoli důvodu, stát se o nás začne starat. Zajistí nám minimální příjem, hledá nám práci a nabídne nám vzdělání.

Jako občané aktivně hledající zaměstnání (tj. registrovaní na Úřadu práce a čas od času shlédnuvší případného zaměstnavatele) získáme náhradu mzdy ve výši 50 % čistého příjmu po dobu tří měsíců a 40 % v případě, že práci hledáme další čtvrtrok. Maximálně si však můžeme přijít na 2,5 násobek životního minima jednotlivce, což dnes odpovídá 10 250 Kč.

Abychom měli nárok na maximální výši podpory v nezaměstnanosti v prvních třech měsících, musel by náš bývalý čistý příjem dosahovat alespoň 20 500 Kč. To odpovídá 27 955 Kč hrubého. Pokud bychom chtěli maximální podporu i v dalších třech měsících, musel by náš čistý příjem dosahovat 25 625 Kč, tj. 35 832 Kč hrubého. (Počítáno pro osobu odečítající pouze odčitatelnou položku na poplatníka. Jiné varianty si můžete dopočítat v kalkulačce čisté mzdy.)

O poznání hůře jsou na tom absolventi škol. Získají nárok na pouhých 2 050 Kč na první tři měsíce bez rozdílu vzdělání! Stát si tedy zřejmě cení vysokošlolsky vzdělaných jedinců společnosti stejně jako opozdilých absolventů základních škol (podpora v nezaměstnanosti je vázána na plnoletost). Další tři měsíce mají bývalí studenti nárok na 1 640 Kč.

Není-li vaše státní příslušnost Česká republika, pečlivě si práci hlídejte. Na podporu v nezaměstnanosti totiž nemáte nárok.

Po šesti měsících přichází nezaměstnaný o nárok na podporu zcela. Stát ale i nadále zajišťuje jeho základní potřeby, tentokrát formou státní sociální podpory. Na tu ostatně má nárok každý, jehož příjmy splňují předepsaná kritéria.

dan_z_prijmu

I nezaměstnaný může mít příjmy. Úřad práce nezajímá, zda žadatel o podporu vlastní kapitálový majetek, který je schopen na výnosech uživit nejen inflaci, ale i několik průměrných rodin. Jediné, na co hledí, je, zda nezaměstnaný není registrovaný na některé správě sociálního zabezpečení jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná).

Ztrátou zaměstnání přichází občan České republiky o podstatnou část svých příjmů, společenský kontakt a často i část sebevědomí. Při správné dohodě se zaměstnavatelem, s nímž je pracovní poměr rozvazován, však nemusí být žádná z uvedených ztrát tak bolestná. Vždyť je tu stát, který se o nás vždy a rád postará.

Myslíte si, že je podpora v nezaměstnanosti ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).