Hlavní navigace

Bohatí versus chudí - kde jsou největší rozdíly?

24. 1. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příjmové nůžky se v Evropě neustále rozevírají. Přibývá lidí s vysokými příjmy a současně i lidí pracující na hranici minimální mzdy. Průměrná mzda ztrácí svoji vypovídací schopnost, protože je značně ovlivněna občany s nejvyššími příjmy. Kde jsou rozdíly největší?

V Česku je rodinný příjem 10 % nejlépe situovaných domácností pětkrát vyšší než příjem 10 % nejhůře situovaných domácností. A jak je to ve světě? Něco málo přes 80 % bohatství světa je v rukou 20 % lidí. Kde v Evropě jsou rozdíly v příjmech mezi občany nejvyšší a kde naopak nejnižší?

Platovou špičku tvoří manažeři a lékaři

Gini index udává míru nerovnosti ve výši příjmů občanů v zemi. Čím je vyšší, tím jsou rozdíly v příjmech občanů vyšší. Pokud by se index rovnal nule, měli by všichni občané stejně vysokou „výplatu“ a neexistovala by mzdová nerovnost.

Nejvyšší rozdíly ve výši mezd v jednotlivých profesích je ve Velké Británii, Estonsku a Irsku. Nejvyšší průměrné příjmy v Evropě mají manažeři, lékaři, piloti a finanční analytici. Příjmy těchto pracovníků jsou mnohonásobně vyšší, než je průměrná mzda v zemi.

Dalšími dobře placenými zaměstnáními jsou: počítačový experti, strojírenští a chemičtí odborníci či pracovníci pojišťovnictví a bankovnictví. Nejnižší mzdy jsou vypláceny za všechny pomocné, neodborné a manuálně jednoduché činnosti (uklízeč, vrátný, zemědělec, pomocník v kuchyni…).

Rozdíly v životní úrovni

Vysokoškolsky vzdělaní odborníci plynně hovořící dvěmi světovými jazyky pracující v renomované firmě v Londýně si vydělají v Británii desetinásobně více, než občané pracující v továrně v malém městě. Rozdíly ve výši příjmů ve Velké Británii jsou nejvyšší v Evropě.

Největší rovnostáři jsou naopak Dánové a Maďaři. Příjem domácnosti ovlivňuje zásadním způsobem životní úroveň rodiny. V Dánsku, Maďarsku či Česku nejsou díky poměrně nízké mzdové odlišnosti velké rozdíly ve vybavení rodiny osobním automobilem, internetem, mobilními telefony a jinými spotřebními předměty.

Ve Velké Británii, kde jsou jedny z nejnižších sociálních dávek a současně nejvyšší příjmy špičkových odborníků jsou mezi jednotlivými rodinami rozdíly podstatně vyšší… Vybavenost průměrné domácnosti předměty komunikační technologie (domácí internet, mobilní telefony, notebooky či PC) je nejvyšší v Lucembursku a Skandinávských zemích.

Průměrnou a vyšší mzdu pobírá méně než 40 % občanů

Výše měsíčního příjmu je ve všech zemích nejvíce závislá na náročnosti vykonávané profese a místě práce. Nejlépe placená jsou zaměstnání náročná po psychické stránce vykonávaná ve velkých městech, kde je dostatek podnikatelských možností.

Průměrná mzda je pro většinu lidí nedosažitelná. Její výše je ovlivněná extrémně vysokými příjmy dobře placených občanů. Hodnoty mezd nejlépe placených zaměstnanců výrazně zvyšují aritmetický průměr mezd, který tak stále méně odpovídá vžité představě mzdy běžného zaměstnance.

Seřadíme-li všechny mzdy zaměstnanců podle velikosti, tak zaměstnanec nacházející se svou mzdou přesně uprostřed (medián) má mzdu v Evropě téměř o 20 % nižší, než jaká je průměrná mzda.

dan_z_prijmu

Čím vyšší je Gini index, tím je i rozdíl mezi průměrnou mzdou a mediánem vyšší. V Česku činí rozdíl mezi průměrnou mzdou a mediánem 2700 Kč.

Míra nerovnosti v příjmech domácností v EU
Země Gini index (v %)
Velká Británie 37,1
Estonsko 37,0
Irsko 35,9
Portugalsko 35,6
Litva 34,0
Francie 32,7
Řecko 32,7
Nizozemí 32,6
Španělsko 32,5
Lotyšsko 32,0
Kypr 32,0
Polsko 31,6
Malta 31,3
Rakousko 31,0
Německo 30,0
Belgie 28,7
Slovinsko 28,4
Itálie 27,3
Slovensko 26,3
Lucembursko 25,9
Švédsko 25,6
Finsko 25,6
Česko 25,4
Dánsko 24,7
Maďarsko 24,4

Pramen: Cental Inteligence Agency – The Word Factbook 2004

Rozdíly v příjmech v ČR jsou...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).