Hlavní navigace

BoE i SNB dnes na svých zasedání ponechají svoje zbraně za opaskem

15. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bank of England a Švýcarská národní banka by dnes měly nechat nastavení svých měnových politik na minulých úrovních.

Ani jedna z nich totiž nedostala zásadní impulsy, které by je k tomu nutily. Ve Spojených státech dostane Fed před zasedáním příští týden informace o vývoji maloobchodu za srpen. Ten by měl po červencovém zklamání opět vzrůst. Impulsy pro obchodování (i pro měny v regionu) budou dnes spojeny až s odpoledním zveřejněním data v USA. Zklamání by mohlo oslabit dolar i vůči měnám v regionu. V regionu je kalendář událostí prázdný.

Americké maloobchodní tržby vzrostou

Představitelé Fedu před zasedáním příští týden dostanou dva důležité údaje o americké ekonomice. Konkrétně dnes to budou data za srpnový maloobchod. Oproti červencovému zklamání by měl maloobchod v srpnu vzrůst mírně vzrůst, když tři kategorie, které stály za červencovým propadem, se zlepšily. Rizikem pro celkový vývoj maloobchodu zůstává vývoj prodejů aut. Druhým důležitým údajem pak bude zítra zveřejněná spotřebitelská inflace.

Na východním břehu Atlantského oceánu by dnes měl být potvrzen flash odhad spotřebitelské inflace na úrovni 0,1 % m/m a 0,2 % y/y. Dnes také zasedá jak Švýcarská národní banka (SNB), tak i Bank of England (BoE). Obě dvě centrální banky by měly dnes nechat své zbraně za opaskem. SNB nic nenutí k akci, protože Brexit referendum ani poslední rozhodnutí ECB zásadně nepřispělo k posilování franku, i když intervence na trhu pokračovaly. BoE zase po rozhodnutí o předběžném uvolnění měnové politiky v reakci na výsledek hlasování o Brexitu z minulého měsíce bude s dalšími kroky čekat na další ekonomická data, která by ji řekla více o vývoji britské ekonomiky.

Předseda EK Junker navrhl navýšení peněz na evropské investice

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, včera ve své řeči o stavu EU před Evropským parlamentem měl pouze několik konkrétních návrhů. Navrhl zdvojnásobení prostředků v EFSI (Evropský fond pro strategické investice – Junckerův plán) na 630 mld. EUR a také jeho prodloužení do roku 2020. Spíše ale než cyklické opatření je to strukturální plán, který bude mít vliv na ekonomiku ve střednědobém horizontu. Ohledně Brexitu zopakoval, že EK by ráda viděla aktivaci článku 50 co nejdříve a také, že VB nemůže očekávat přístup na jednotných trh bez akceptace všech čtyř svobod, které se s tím pojí. Ovšem proti očekávání se tímto tématem nezabýval více a posunul se do budoucna evropské integrace. Nemluvil o politickém a fiskálním sbližováním, ale o férovosti, boji proti nerovnosti a obraně a bezpečnosti. Toto také bude pravděpodobně stěžejní téma pátečního summitu EU v Bratislavě.

Guvernérova verbální intervence vyvanula

Dnešní dění v regionu bude jako včera v podstatě bez ekonomických informací. Kurzy regionálních měn tedy budou muset hledat inspiraci v zahraničí. Ta přijde především v odpoledních hodinách z USA, kde budou zveřejněny údaje o maloobchodních prodejích v srpnu. Regionální měny by mohly ze špatných čísel profitovat. Koruna ovšem zůstane přilepena k hranici technického závazku 27,02 CZK/EUR. Na tu by tento vývoj neměl mít vliv.

skoleni_15_4

Koruna tuto hranici těsně sledovala i během včerejška. Jednoletý forwardový kurz ovšem opět poklesl na úroveň 26,7 CZK/EUR. Pondělní slovní intervence guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka tak neměla dlouhého trvání. Dobrá ekonomická situace české ekonomiky, rostoucí meziroční tempo inflace a blížící se konec tvrdého kurzového závazku (konec letošního roku) vede účastníky trhu ke spekulaci dřívějšího opuštění stávajícího režimu měnové politiky, než v současné době indikuje bankovní rada ČNB (polovina roku 2017).

Obchodování s regionálními měnami bylo také bez mimořádných výkyvů. Maďarský zlotý včera po malém výletu k silnějším hodnotám asi o 0,13 % uzavřel na otvírací hodnotě 310,1 HUF/EUR. Polský zlotý na rozdíl od forintu posílil o 0,4 % a toto posílení si udržel. Den tak skončil na úrovni 4,33 PLN/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).