Hlavní navigace

Blesk peněženka. Recenze předplacené karty

16. 10. 2014
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Aktualizováno 17. 10. 2014 17:30
AKTUALIZOVÁNO. První česká předplacenka je snadno dostupná po celém Česku. Stačí ji koupit, aktivovat, používat. Proklepli jsme si ji a zjistili její silná i slabá místa.

Ve středu 15. října 2014 byla oficiálně představena předplacená platební karta s názvem Blesk peněženka. Z pohledu prvenství nejde vyloženě o první předplacenku v Česku, tou skutečně první byla předplacená karta O2 Citi od Citibank, která byla vydávána v roce 2007. Její získání však bylo komplikovanější a vyžadovalo s bankou uzavřít řádnou smlouvu s celou potřebnou administrací.

Blesk peněženka je odlišná. Jde totiž o první masově použitelnou předplacenku. Dostanete ji v trafikách, na čerpacích stanicích, v obchodech. Systém „kup a jdi“, obvyklý v USA, jsme v Česku do té doby u platebních karet neznali. Pokud nevíte nic o předplacených kartách, všechny potřebné informace najdete v článku Předplacené platební karty čeká v Česku revoluce. V tomto článku se zaměříme přímo na Blesk peněženku a rozebereme všechny její výhody a nevýhody.

Tisková konference 15.10.2014 ke spuštění Blesk peněženky. Salónek České mincovny, Praha.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Tisková konference 15.10.2014 ke spuštění Blesk peněženky. Salónek České mincovny, Praha.

Kde ji koupit

Předplacenou kartu Blesk peněženka koupíte v trafikách, obchodech, na čerpacích stanicích, jednoduše všude tam, kde už v současné době prodávají karty SIM od Blesk mobil. Distribuční místa jsou stejná. Kartu můžete zakoupit i přímo na webu.

Přední a zadní strana obalu. Po odtržení lze přes čárový kód kartu nabít a darovat jako dárek bez nutnosti rozbalení.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přední a zadní strana obalu. Po odtržení lze přes čárový kód kartu nabít a darovat jako dárek bez nutnosti rozbalení.

Přední a zadní strana obalu. Po odtržení lze přes čárový kód kartu nabít a darovat jako dárek bez nutnosti rozbalení.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přední a zadní strana obalu. Po odtržení lze přes čárový kód kartu nabít a darovat jako dárek bez nutnosti rozbalení.

K čemu se hodí

Blesk peněženka je alternativou hotovosti a z pohledu placení funguje úplně stejně jako běžná platební karta. Rozdíl je jen v tom, že tuto kartu si musíte předem nabít (podobně jako předplacenou SIM mobilního operátora) a až poté ji můžete používat. Tím je předurčena k použití např. jako

  • náhrada dětské pokladničky nebo hotovostního kapesného,
  • karta pro platby na internetu a všude tam, kde hrozí riziko zneužití karty,
  • nástroj pro kontrolovaný nákup virtuálního obsahu (Google Play Store, App Store, PayPal) a další online služby, které pracují s připojenou platobní kartou,
  • kontrola útraty pro určité zboží, např. karta pro nakupováni potravin, pohonných hmot apod.
  • alternativa karty k účtu, pokud kartu z banky nechcete, nebo účet v bance nemáte, ale nechcete zůstat bez peněz a nechcete s sebou nosit velké částky,
  • rychlá distribuce peněz místo hotovosti (koupíte, nabijete, poštou pošlete nebo předáte),
  • netradiční dárek (koupíte, nabijete bez otevření a darujete),
  • nouzová karta „pro Strýčka Příhodu“, na kterou si můžete kdykoli nechat poslat peníze (např. do zahraničí),
  • pro zaměstnance na placení nákladů během služební cesty (vzhledem k limitům karty ale jen velmi omezeně),
  • k úschově peněz před exekutory (vložíte je na kartu a můžete s nimi svobodně nakládat, exekutor na ni nemůže).

Pokud vás napadá ještě jiný způsob využití karty, podělte se v diskuzi.

Pořídili byste si předplacenou platební kartu?

  • Ano, rozhodně.
    38 %
  • Ano, podle ceny a poplatků.
    33 %
  • Možná, ještě nevím.
    14 %
  • Ne.
    14 %

Jak je to s anonymitou

Blesk peněženka je karta vydaná bez personalizace, tj. není na ní vaše jméno a příjmení. U předplacených karet jsou obecně tři způsoby ověření klienta:

  1. Žádné ověření. Nikomu nic neříkáte, nikdo vás nezná, nikdo po vás nic nechce. Koupíte, aktivujete a používáte. Potřebujete jen české mobilní číslo, třeba nějakou anonymní SIM. Podle platné české legislativy pak máte nastavený maximální limit 10 000 Kč po celou dobu platnosti karty (tj. až 3 roky). Víc na kartu nabít nemůžete a víc ani neutratíte.
  2. Částečné ověření. Vydavateli karty řeknete, že se jmenujete František Omáčka, bydlíte v Jeseníku v ulici Selská 23, narodil jste se 4. dubna 1960 a toto je váš e-mail. To je vše. Vydavatel karty vám věří, že mluvíte pravdu, nic neověřuje a limit na kartě vám zvýší na 55 000 Kč ročně. 
  3. Plné ověření. Zajdete na poštu, k notáři či na Czech Point, předložíte svoji občanku nebo pas a po ověření, že vy jste vy, pošlete vydavateli karty úředně potvrzený formulář. Tím už nejste pro vydavatele anonymní osobou a přesto, že karta nemá vaše jméno, dostanete vysoké limity pro její používání. Na druhé straně se ví, komu karta patří.

Blesk peněženka umí jen první dvě metody ověření, třetí se připravuje.

Tip pro paranoiky, kteří nechtějí být sledováni a chtějí žít zcela v anonymitě:

  • Koupit anonymní SIM a z ní aktivovat Blesk peněženku.
  • Nabít kartu na 10 000 Kč a používat ji jen pro platby.
  • Po vyčerpání peněz kartu vyhodit, vyhodit i SIM a mobil (operátor má jeho IMEI) a vše opakovat.

Aktivace karty

Kartu aktivujete hovorem na pražské číslo 267 197 097. Jde o standardní číslo pevné linky. Dejte si pozor, odkud voláte, protože k tomuto číslu se po aktivaci karta přiřadí. Přiřazené číslo však lze změnit.

Ztráta nebo krádež karty

Pokud kartu jen nemůžete najít, zavoláte na zákaznickou linku a operátorka vám kartu dočasně zablokuje. Až ji najdete, odblokuje ji a vše běží dál.

V případě ztráty, krádeže nebo zneužití karty se karta zablokuje trvale. Ta je po hovoru provedena okamžitě a teď nastává otázka, co bude dál. Karta je zablokovaná a vám na ní zůstaly peníze.

Pokud je budete chtít vyplatit na účet, kromě samotné ceny služby (30 Kč) bude vyžadována vaše součinnost. Ze svého bankovního účtu (tj. z účtu na vaše jméno, které jste uvedli zákaznickému servisu Mopet) pošlete 1 Kč na ověření, že jde opravdu o váš účet. Poté vám vydavatel karty peníze vyplatí.

Při volbě poštovní poukázky (70 Kč) vám peníze odejdou na vámi udanou adresu.

V obou případech budete potřebovat prokázat, že karta je opravdu vaše. K tomu slouží PUK na bezpečnostní papírové kartičce, která je součástí balíčku. Proto si tuto papírovou kartičku pečlivě schovejte. Je to stejná situace, jako když ztratíte mobil i s předplacenou SIM a máte na prodejně telekomunikačního operátora přesvědčit prodavače, že ta SIM opravdu byla vaše.

Všimněte si, že karta je sice anonymní, ale pokud dojde k její ztrátě, důkazní břemeno je na vás a musíte s identitou ven.

Bezpečnostní karta. Dobře si ji schovejte, budete ji pottřebovat při ztrátě/krádeži předplacenky.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bezpečnostní karta. Dobře si ji schovejte, budete ji potřebovat při ztrátě/krádeži předplacenky.

Dobíjení karty

Blesk peněženku můžete dobíjet třemi způsoby.

  1. Na terminálech Sazky – 25 Kč. Dobití karty je okamžité a hned se projeví do zůstatku na kartě.
  2. Bankovním převodem na účet č. 3198888319/0800. Jako variabilní symbol se uvádí telefonní číslo, na které byla předplacenka registrována. Dobití trvá 1 pracovní den, bohužel i z ČS do ČS. Nejde o rychlou formu dobití. I za převod zaplatíte 25 Kč (o tolik se vám sníží připsaná částka). Minimálně lze převést 100 Kč.
  3. Jinou českou nebo slovenskou platební kartou – poplatek 1,5 % z částky, min. 25 Kč. Platba se připíše okamžitě. Pro tento způsob ale potřebujete kartu jednak s povolenými transakcemi pro internet, ale zároveň s povoleným 3D Secure. Pokud obojí karta nesplňuje, Blesk peněženku takto nedobijete. Kartami vydanými mimo ČR a SR také nelze dobíjet (vyzkoušeno).

Podrobný přehled limitů

Maximální limity Karta s aktivovaným PIN: základní limity Karta s aktivací navýšeného limitu Karta s aktivací výběrů z bankomatu v ČR
Jednotlivé dobití 10 000 Kč 10 000 Kč  
Denní dobití 10 000 Kč 20 000 Kč  
Max. úhrn bezkontaktních transakcí v řadě za sebou 2000 Kč 2000 Kč
Maximální dobití, zůstatek a útrata 10 000 Kč/po dobu platnosti karty 55 000 Kč/kal. rok  
Jednotlivá platba 10 000 Kč/po dobu platnosti karty 20 000 Kč/kal. rok  
Vybití karty 25 000 Kč/kal. rok včetně výběrů z bankomatů
Denní výběr hotovosti nelze nelze 3500 Kč
Měsíční výběr hotovosti nelze nelze 12 500 Kč

Pozor, na kartu s rozšířeným limitem můžete sice nabít až 55 000 Kč, ale zpět v hotovosti nebo převodem na účet dostanete max. 25 000 Kč za kalendářní rok. Na platby u obchodníků se omezení netýká a můžete kartu úplně vyčerpat.

Placení kartou a výběry hotovosti

S kartou můžete platit bezkontaktně, pomocí čipu nebo přes internet, resp. bez její fyzické přítomnosti (MO/TO transakce). Bezhotovostně můžete platit kdekoli na světě, karta je mezinárodní. Jde o elektronickou kartu MasterCard, čímž je jasné, že s ní nemůžete platit na imprinteru.

Kartou můžete snadno platit na internetu. Aktivace a přiřazení Blesk peněženky do další „peněženky“ MasterCard Mobile zabralo zhruba 5 minut a karta byla okamžitě aktivní.

Přiřadit kartu do virtuální peněženky MasterCard Mobile bylo otázkou 5 minut.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přiřadit kartu do virtuální peněženky MasterCard Mobile bylo otázkou 5 minut.

Výběry hotovosti jsou ve výchozím stavu zablokované. Pro jejich umožnění potřebujete projít 2. fází ověření. Za jejich odblokování zaplatíte jednorázově 25 Kč.

Aktualizováno 17. 10. 2014

Hotovost nelze vybírat v zahraničí a nefunguje ani služba cashback. Peníze z bankomatu můžete vybrat pouze na území ČR (30 Kč/výběr). Alternativně lze použít službu cash advance, tj. výběr na pobočce banky/směnárny, opět jen na území ČR (30 Kč). Výběr  z bankomatu nebo výběr hotovosti pomocí cash advance jde z jednoho limitu, tj. pro výběr hotovosti z bankomatu (ten limit prostě neobejdete).

Cash advance. Výběr hotovosti Blesk peněženkou na pokladně Komerční banky. (30 kč poplatek).
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Cash advance. Výběr hotovosti Blesk peněženkou na pokladně Komerční banky. (30 kč poplatek).

Cashback na Blesk peněžence opravdu nefunguje. Test z čerpací stanice Orlen v Chalupkách, Polsko.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Cashback na Blesk peněžence opravdu nefunguje. Test z čerpací stanice Orlen v Chalupkách, Polsko.

Z bankomatů v cizině vybírat opravdu nelze. Stvrzenka z ATM Bank Spółdzielczy, Polsko.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Z bankomatů v cizině vybírat opravdu nelze. Stvrzenka z ATM Bank Spółdzielczy, Polsko.

Změna PIN

Svůj PIN si volíte přes telefon, kde si pomocí hlasového menu navolíte vlastní 4místný PIN. Ten lze kdykoli změnit (15 Kč). Během testování karty se mi nepodařilo změnit PIN na bankomatech České spořitelny a GE Money Bank, ovšem na polském bankomatu byla změna PIN úspěšná (15 Kč).

V zahraničních bankomatech lze úspěšně změnit PIN. Bankomat Bank Spółdzielczy, Polsko.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

V zahraničních bankomatech lze úspěšně změnit PIN. Bankomat Bank Spółdzielczy, Polsko.

Ve dvou českých bankomatech se změnit PIN nepodařilo. Stvrzenka z ATM České spořitelny a GE Money Bank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Ve dvou českých bankomatech se změnit PIN nepodařilo. Stvrzenka z ATM České spořitelny a GE Money Bank.

Kontrola zůstatku a historie transakcí

Zůstatek na kartě můžete kontrolovat pomocí bankomatů (10 Kč) nebo online přes internetovou samoobsluhu. Druhá možnost je komfortnější. 

Při dobíjení Blesk peněženky přes terminál Sazky nebo kartou online se dobití promítne do zůstatku karty okamžitě, tj. kartu můžete ihned použít. Na stvrzence níže vidíte rozdíl zůstatku po vložení 200 Kč přes Sazku. Totéž se týká povolení výběru z bankomatů, ihned bylo možné kartou vybrat hotovost.

V historii transakcí vidíte nejen zaúčtované transakce, ale i neúspěšné pokusy o dobití, neúspěšné autorizace nebo neúspěšné výběry z bankomatů.

Blesk peněženku koupíte, dobijete a aktivujete a okamžitě funguje. Bez prodlení.

Přes bankomat lze snadno zjistit zůstatek na kartě. Po nabití ze Sazky se vklad promítne do zůstatku okamžitě.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přes bankomat lze snadno zjistit zůstatek na kartě. Po nabití ze Sazky se vklad promítne do zůstatku okamžitě.

Ukázka historie transakcí na Blesk peněžence.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Ukázka historie transakcí na Blesk peněžence.

Kde to vázne a nevýhody

Mezi hlavní nevýhody patří absence výběrů hotovosti mimo ČR, byť třeba v omezené výši. Tím je zhoršená použitelnost karty jako nouzového nástroje v místech, kde sice jsou bankomaty, ale akceptace karet u obchodníků je bídná. Důvodem je zamezit nežádoucím převodům hotovosti do zahraničí (a praní špinavých peněz).

Blesk peněženka nemá dobré směnné kurzy. Jednoduché porovnání kurzu uvedeného na webu s kurzem např. České spořitelny k 15.10.2014 ukazovalo na rozdíl (spread) ve výši 2,75 % od kurzu ČS v neprospěch Blesk peněženky. Od kurzu mBank, která se také dobrými kurzy chlubit nemůže, byl rozdíl 1,95 % v neprospěch Blesku. Vůči středovému kurzu MasterCard byl rozdíl 3,87 %  v neprospěch Blesk peněženky. To znamená, že Blesk peněženka má nejhorší směnný kurz z českých karet. Ale abych byl korektní, cílovou skupinu to nijak trápit nebude, protože se od této karty neočekává nezřízené utrácení v zahraničí. Pokud byste ale chtěli často nakupovat v cizí měně přes internet, z dlouhodobého pohledu ten rozdíl pocítíte. Podrobné téma s kurzy platebních karet najdete v seriálu.

Na druhé straně, i provozovatel služby musí z něčeho žít, nemějme mu to za zlé. Směnné kurzy Blesk peněženky jsou trošku skryté, najdete je v záložce Zákaznická podpora a úplně dole.

Aktualizováno 17. října 2014

Po testu jsem doplnil aktuální výsledky směnných kurzů.

  •  Datum transakce: středa 15. října 2014
Měna EUR GBP PLN USD
Blesk peněženka 28,92 36,09 6,75 22,59
Cetelem 27,69 34,55 netest. 21,59
Česká spořitelna netest. netest. 6,57 netest.

Pro porovnání jsem použil kreditní kartu Cetelem (používá kurzy MasterCard bez přirážky) a v jednom případě jsem použil kreditní kartu České spořitelny. Blesk peněženka má horší kurzy než karty České spořitelny. A oproti základního kurzu MasterCard se procentně liší takto:

Kurzovní přirážka:

  • EUR 4,44 %
  • GBP 4,45 %
  • PLN 2,78 %
  • USD 4,63 %

Mohu tak konstatovat, že kurzovní přirážka u Blesk peněženky při platbě v cizí měně je orientačně 4,5 % ke kurzu MasterCard.

Kartu nelze zablokovat pro platby na internetu. Blesk peněženka prostě funguje na cokoli a kdekoli. Proto na to myslete při jejím používání.

Pár technických a co se ještě chystá

Blesk peněženku provozuje společnost MOPET CZ. Ta je ve smluvním vztahu se společností CZECH NEWS CENTER, tedy s vydavatelem Blesku. A vydavatel Blesku službu poskytuje svým čtenářům a zákazníkům, říkejme tomu třeba marketing.

MOPET CZ je dceřiná společnost České spořitelny, je regulovaná Českou národní bankou a má licenci pro vydávání elektronických peněz.

Vydavatelem karty je Česká spořitelna, ale čistě z technického pohledu řešení. Společnost MOPET CZ prozatím nemá licenci od společnosti MasterCard, aby mohla mít své vlastní karty. (Je to podobné, jako když např. ČSOB vydává platební karty pro Sberbank).

Webová aplikace Blesk peněženky běží pod křídly Global Payments Europe.

Autorem Blesk peněženky je společnost MOPET CZ. Je to přesně ta společnost, která provozuje existující službu Mobito, a firma se netají tím, že by obě služby chtěla sloučit do jedné. Pro klienty Blesk peněženky i Mobita by to znamenalo možnost převodů z karty na kartu, z mobilu na mobil v reálném čase a přímo mezi uživateli bez nutnosti mít v bance účet. Jak se vám líbí představa, že pošlete přes mobil peníze a někdo si je na druhém konci republiky (nebo světa) hned vybere? Ale to ukáže čas.

Malé srovnání s konkurencí

Protože v době publikace článku neexistuje srovnatelná, česká alternativa, použil jsem pro porovnání již existující předplacenky, které lze v Česku bez zásadních problémů získat, aniž by bylo nutné osobně jet do daného státu.

Porovnání je ale obtížné, protože Blesk peněženka je předplacenka, která nemá plný proces ověření a nenese ani jméno držitele karty. Naproti tomu ostatní produkty v tabulce jsou vždy na jméno držitele karty.

Největší volnost nabízí ruská předplacenka Yandex MasterCard Gold. Kdo projde osobní identifikací, má neomezený limit pro výběr hotovosti a pro platby u obchodníků nesmí překročit částku v přepočtu 3,3 mil. Kč (55 000 Kč denně).

Předplacenky Money Polo mají poplatky odlišné podle toho, kdo je jejich vydavatelem. Zatímco Visu vydává Cashflows (UK), MasterCard vydává CSC24Seven.Com (Kypr). Pro Čechy je nezvyklý poplatek za platbu kartou 15,12 Kč (0,54 €), nebo poplatek za zamítnutou transakci 11,76 Kč (0,42 €).

dan_z_prijmu

Předplacenka Skrill je zlatou střední cestou. Má dobré ovládání a jednoduché ceny. Kartu lze dobíjet převodem z účtu nebo jinou kartou, ale ne hotově.

Všimněte si, že poplatky a limity Blesk peněženky nejsou vůbec střelené mimo a odpovídají běžnému nastavení předplacenek. Na kolik si Češi předplacené karty oblíbí, ukáže čas a statistiky na konci roku 2015. Svůj smysl mají a jsem si jistý, že své zákazníky si najdou.

Služba/poplatek Blesk peněženka Skrill Prepaid MasterCard MoneyPolo MasterCard MoneyPolo Visa Card Yandex Dengi MasterCard
Typ karty MasterCard Unembossed MasterCard Unembossed MasterCard Unembossed Visa Electron MasterCard Gold
Bezkontaktní karta ano ne ne ne ano
Nabití karty převodem z účtu 25 Kč 0 Kč 84 Kč (3 €) 84 Kč (3 €) 0 Kč
Nabití karty jinou kartou 1,5 %, min. 25 Kč 1,90 % nezjištěno nezjištěno nelze v ČR
Nabití karty v hotovosti 25 Kč nelze nelze v ČR nelze v ČR nelze v ČR
Zakoupení/vydání karty 125 Kč 0 Kč 448 Kč (15,99 €) + 330 Kč (15 USD), poštovné 448 Kč(15,99 €) + 330 Kč (15 USD), poštovné 110 Kč (199 RUB)
Doba platnosti karty 3 roky 3 roky 3 roky 3 roky 3 roky
Anonymní karta ano ne ne ne ne
Podporuje 3D Secure ne ne ne ne ano
Personalizace karty ne ano ano ano ano
Roční poplatek 0 Kč 280 Kč (10 €) není není není
Měsíční poplatek 0 Kč není není není není
Poplatek při nepoužívání 39 Kč/měs. od 13. měsíce 28 Kč (1 €)/měs. od 13. měsíce není 33,60 Kč (1,20 €) není
Platba kartou 0 Kč 0 Kč 0 Kč 15,12 Kč (0,54 €) 0 Kč
Výběr z bankomatu v ČR 30 Kč 50,40 Kč (1,80 €) 75,60 Kč (2,70 €) 75,60 Kč (2,70 €) 3 % + 8,25 Kč, min. 55 Kč (15 RUB, min. 100 RUB)
Výběr z bankomatu v zahraničí nelze 50,40 Kč (1,80 €) 2 %, max. 330 Kč (max. 15 USD) 75,60 Kč (2,70 €) 3 % + 8,25 Kč, min. 55 Kč (15 RUB, min. 100 RUB)
Výběr hotovosti na pokladně banky/směnárny (cash advance) 30 Kč 50,40 Kč (1,80 €) 2 %, max. 330 Kč (max. 15 USD) 75,60 Kč (2,70 €) 3 % + 8,25 Kč, min. 55 Kč (15 RUB, min. 100 RUB)
Výběr hotovosti u obchodníka (cashback) nelze nelze nezjištěno nezjištěno nelze
Dotaz na zůstatek v bankomatu 10 Kč 0 Kč nezjištěno nezjištěno 0 Kč
Dotaz na zůstatek přes SMS 5 Kč nelze nelze nelze nelze
Změna PIN 15 Kč 0 Kč nezjištěno nezjištěno 0 Kč
Aktivace výběrů z bankomatů 25 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Převod zůstatku karty na český bankovní účet 30 Kč 82,60 (2,95 €) 336 Kč (12 €) 336 Kč (12 €) 3 % + 8,25 Kč (15 RUB)
Převod zůstatku karty poštovní poukázkou „B“ 70 Kč nelze nelze nelze nelze
Kurzovní přirážka za platbu v cizí měně 3,87 % (přepočet Měšce) 3,99 % 2,75 % 2,75 % 1,90 (kurz TCS Bank)
Denní limit pro platby kartou 20 000 Kč 28 000 Kč (1000 €) 168 000 Kč (6000 €)/336 000 Kč (12 000 €) 168 000 Kč (6000 €)/336 000 Kč (12 000 €) 8250 Kč (15 000 RUB)/55 000 Kč (100 000 RUB) transakce
Měsíční limit pro platby kartou není není není není 22 000 Kč (40 000 RUB)/3,3 mil. Kč (6 mil. RUB)
Denní limit pro výběry hotovosti 3500 Kč 7000 Kč (250 €) 16 800 Kč (600 €) 16 800 Kč (600 €) 2750 Kč (5000 RUB)
Měsíční limit pro výběry hotovosti není není není není  22 000 Kč (40 000 RUB)/bez omezení
Roční limit pro nabití (nelze jej překročit) 55 000 Kč (max. 10 000 Kč/dobití) není není není není
Kdo může kartu zakoupit kdokoli pouze rezident EU kdokoli kdokoli kdokoli
Zúčtovací měna transakcí CZK volitelně EUR, GBP, PLN, USD (1 měna) EUR volitelně EUR, GBP, USD (1 měna) RUB
Doba vydání okamžitě 15 dnů 15 dnů 15 dnů 7 dnů
Odpovědnost za neautorizované transakce 50 50 GBP 50 EUR 50 EUR  
Jaké právo je uplatněno při reklamaci české britské kyperské britské ruské

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).