Hlavní navigace

Bezkontaktní platby v ČR: Na co banky čekají?

17. 2. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zaplaťte za nákup jen letmo přiložením mobilu nebo hodinek. I to umožní bezkontaktní platby. Banky to bude stát peníze, ignorovat pokrok si ale nemohou dovolit. Kdo bude první?

Češi konečně odstřihli svou pupeční šňůru k bankomatům a začínají se více zaměřovat na platby u obchodníků. Svědčí o tom počty výběrů hotovosti z bankomatů, kterých bylo loni přes 158,6 mld. oproti počtům transakcí v obchodních místech, které za loňský rok dosáhly objemu 224,4 mld. Trend častějších plateb u obchodníka nad výběry z bankomatu převažuje podle Sdružení pro bankovní karty už po dva roky.

Karetní asociace rovněž potvrzují, že se snižuje průměrná částka zaplacená kartou. To znamená, že se Češi čím dál více učí platit kartou i své každodenní nákupy. Rozvoji se nebrání ani obchodníci. Za minulý rok přibyla 4 % obchodních míst, kde je možné kartou zaplatit. Čtěte také: Crash test platebních karet: vaření, mražení, destrukce čipu a škrabání ledu

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Platební kartu už tedy Češi přijali za svou. Další metou se zdají být bezkontaktní technologie, které v sousedních zemích (například Slovensko a Polsko) už fungují. Zástupci společností Visa EuropeMasterCard potvrdili, že jsou na zavedení technologie plně připraveny. MasterCard je na zavedení technologie PayPass do České republiky zcela připraven. V současnosti koordinujeme sérii projektů pro implementaci technologie PayPass v jednotlivých bankách v letech 2011 – 2012. Každá banka rozpracovává vlastní strategii následného zavádění technologie na český trh, řekl serveru Měšec.cz Pavel Javorský, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku. 

Implementaci nové technologie na trh už během letoška potvrzuje také Visa Europe. Dá se očekávat, že první projekt v oblasti bezkontaktních platebních karet bude v první polovině letošního roku. V tomto období očekáváme pilotní projekty i v oblasti mobilních plateb. Jsem přesvědčen, že se ve druhé polovině letošního roku budou běžně vydávat a přijímat bezkontaktní karty Visa, ujistil také Miloslav Kozler, regionální manažer a zástupce asociace Visa Europe pro Českou republiku. Čtěte také: Bezpečné platební karty existují, nebojte se platit na internetu

A co na to banky? Přípravy vrcholí, jde jen o to, kdo bude první. Není těžké uhodnout, že je to pro ně trochu danajský dar. Jen co se v Čechách rozkoukaly čipové karty, už je třeba zavádět novou technologii a karty začít převydávat. Zpětně už se do vydané karty technologie implementovat totiž nedá. Ani vybudování infrastruktury terminálů s bezkontaktní technologií nebude levná záležitost. Spotřebiteli v tomto případě hrají do noty principy konkurence. Až s touto kartou přijde první banka a s terminálem první řetězec, budou je muset ostatní rychle následovat.


Autor: MasterCard

Co si pod bezkontaktní platbou představit?

Platební karty s bezkontaktní technologií s názvem PayPass pod značkou MasterCard a payWave pod značkou Visa fungují na  bázi čipu a antény. Platba se uskuteční přiložením karty k terminálu se snímačem a zvukový signál potvrdí, že platba proběhla. Toť vše, záležitost na pár vteřin.

Hraví vývojáři a marketéři navíc podporují inovace různými hračičkami pro fajnšmekry. Čip pro bezkontaktní platbu si tedy můžete nechat dát i do hodinek, klíčenky nebo mobilního telefonu. Do budoucna se dá tedy očekávat, že pouhým přiložením mobilu zaplatíte za jízdenku nebo třeba za chlazený nápoj z automatu. O novinkách na poli platebních karet si přečtěte v článku: Novinky v platebních kartách v roce 2011 (fotoreportáž)


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bezpečnost za pohodlí?

Jsou bezkontaktní platby bezpečné? Není těžké vyvodit, že platba, která nevyžaduje žádnou autorizaci, skýtá určité riziko. Pokud se k vaší kartě nebo mobilu dostane zloděj, nebude to mít s platbou těžké. Proto by měly být tyto platby určeny pouze pro tzv. podlimitní transakce – tedy platby nižších hodnot. Diskutuje se o hranici 500 Kč. Zaveden by měl být také limit pro počet těchto transakcí. Takže například po provedení 3 podlimitních transakcí už by při další platbě byla vyžadována standardní autorizace – tedy vložení karty do terminálu a zadání PIN. Čtěte také: Velký test platebních karet: nejlepší a nejhorší kurzy v eurech

Podle mého názoru jsou tyto platby bezpečné. Výše možného zneužití je omezená a navíc to, zda případnou ztrátu ponese držitel karty či vydavatel je věcí obchodní politiky vydavatele karty, uvedl pro server Měšec.cz Karel Kadlčík, předseda bezpečnostního výboru Sdružení pro bankovní karty. V tomto případě se dá ale pouze spekulovat o tom, zda by tyto platby přiměly banky změnit svou politiku v oblasti odpovědnosti za zneužitou kartu.

O přístupu bank i výkladu problematické definice neautorizované transakce jsme psali v článku: Neautorizovaná transakce: Za zneužitou kartu si podle zákona můžete sami

Z pohledu technologie je bezkontaktní karta z hlediska zabezpečení srovnatelná s čipovou. Po celou dobu transakce má navíc majitel kartu pod kontrolou, prakticky ji nedává z ruky.  Existuje však možnost, že by mohla data z karty přečíst cizí osoba. Snímač by ale musela přiložit ke kartě na vzdálenost dvou až pěti centimetrů. Pravděpodobnost, že by mohl kartu někdo zneužít bez povšimnutí, se proto omezuje například pouze na tlačenici v metru.

Výrobci ale počáteční nedůvěru tuší a proto už na trhu najdete také speciální obal, který garantuje, že s kartou v obalu jsou data i vaše peníze chráněny.


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Co na to banky?

A co k zavádění bezkontaktní technologie říkají přímo banky? Ty větší se zavedením počítají. Nikdo ale nechce konkrétně říci, kdy by to mělo být.

Citibank není výjimkou. Dozvěděli jsme se proto jen, že banka prověřuje možnosti, příležitosti a trendy na trhu. Za možnou překážku banka považuje náklady na zavedení. Pokud však bude existovat přesvědčivý obchodní model, jsme ochotni tyto náklady vynaložit, ubezpečil server Měšec.cz Branislav Cehlárik ze společnosti Citibank. Čtěte také: (Ne)bezpečné české platební karty 

Česká spořitelna se zavedením počítá, nicméně tyto platební karty budou podle vyjádření spíše doplňkem pro rychlé menší platby. V současné době sledujeme aktuální trendy v této oblasti a máme o technologii bezkontaktních plateb zájem, odpověděla neurčitě Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny s tím, že k novinkám v placení kartami řadí banka i mobilní platby. Nyní pracujeme na technologii mobilních plateb, naznačila Pačesová.

Pořídili byste si dobrovolně bezkontaktní platební kartu?

ČSOB i Poštovní spořitelna budou karty rovněž zavádět. Pro obchodníky připravujeme nabídku bezkontaktních terminálů, které budou v budoucnu schopny provádět mobilní platby. Před samotným spuštěním služby proběhne pilot, do kterého zapojíme úzký okruh držitelů karet a vybraných obchodních míst, informovala server Měšec.cz za obě banky Pavla Hávová, mluvčí ČSOB. Zároveň dodala, že největší překážkou je především investiční náročnost, neboť většina terminálů bude muset být dovybavena bezkontaktní čtečkou. Potvrdila také, že malé transakce jsou pro banku poměrně nákladná záležitost. Na poli mobilních plateb zase může být překážkou rozvoji podle Hávové nejasná spolupráce bank a operátorů.

Ani GE Money Bank zatím přesné datum, kdy kartu nabídne klientům, nestanovila. Závisí na tom, kdy budou obchodníci vybaveni terminály umožňujícími bezkontaktní platby, uvedl Pavel Zúbek, mluvčí GE Money Bank.

Fio banka, LBBW Bank ani Oberbank se v současné době na zavádění této technologie nechystají. Stejně zdrženlivá je zatím mBank, která v Polsku už bezkontaktní platební karty zhruba po dva roky vydává.

Raiffeisenbank prozradila, že se stejně jako Česká spořitelna zaměřuje na projekt mobilních plateb. V tuto chvíli se zaměřujeme spíše na mobilní platby, spolu s několika dalšími bankami a mobilními operátory pracujeme na tom, aby bylo možné platit mobilním telefonem. Klienti tak získají novou možnost platit mobilním telefonem za zboží a služby, hradit složenky a faktury, posílat si mezi sebou peníze či zaplatit mobilním telefonem nákup na internetu, informoval server Měšec.cz Tomáš Kofroň za Raiffeisenbank. Čtěte také: Úskalí českých karet pro platby (nejen) na internetu

Uvážlivý postoj k bezkontaktním platbám volí i Volksbank, která se například na Slovensku na poli bezkontaktních plateb už aktivně pohybuje a kromě jiného nabízí také tzv. stickery. Vypadají jako malá platební karta, kterou je možné nalepit třeba na mobilní telefon. Předplacenou ji můžete pořídit v hodnotě 25 a 50 eur.

skoleni_15_5

V současné době probíhají mezi českými bankami první jednání ohledně definovaní produktu, který by využil bezkontaktních technologií. Těchto jednání se účastní i Volksbank. Nejdříve bude nutné připravit infrastrukturu (obchodní terminály) a následně vyhodnotíme, zda bezkontaktní karty zařadíme také do naší nabídky, řekl Vladimír Hozman, ředitel platebních karet Volksbank.

Zdá se, že banky čekají na to, až budou mít technologii obchodníci a naopak. Jde o to počkat si na první vlaštovku, pak už bude muset jít ze strany bank i obchodníků ostych stranou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).