Hlavní navigace

Bezkontaktní platby kartou: smrtící jed pro hotovost

1. 2. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Kdo zkusil platit platební kartou malou částku, často si vyslechl nevraživé poznámky o zdržování. A zaplatit kartou na některých místech je doslova nereálné. To se však mění, nové kartové technologie jsou doslova smrtícím jedem pro hotovost. A tento jed přichází i k nám.

Platební karta je v dnešní době vnímána jako samozřejmost. K účtu v bance prostě karta patří a umožňuje nám efektivně disponovat finančními prostředky. Kreditní karta nám zase nabízí vhodně využívat peníze banky k dosažení našich materiálních potřeb a dokonce máme až dva měsíce na jejich vrácení. Platební kartou vybíráme z bankomatů, platíme v obchodech nákupy, platíme na internetu… Dokážete si však představit, že stejnou kartou zaplatíte jeden výtisk novin? Nebo pár koblihů ke snídani? Anebo jízdenku přímo v autobuse? Ano, dnes už najdeme trafiky či prodejny s pečivem, kde i malou částku kartou zaplatíte, ale vysloužíte si nejspíše uštěpačné poznámky o zdržování od ostatních zákazníků nebo prodavaček. Nehledě na to, že ani obchodník z malé transakce nebude nadšený, pokud používá pro autorizaci karty stále časté vytáčené připojení. A v předprodeji jízdenku na autobus kartou možná zaplatíte, ovšem přímo v autobuse ne. A bez hotovosti nedostanete ani lístek na parkování.

Karetní společnosti vědí, že držitel karty preferuje jednoduchost použití karty. A obchodník požaduje rychlost transakce. Zatímco v hypermarketu u vysokého účtu za nákup každý pochopí nutnost ověření krytí karty, u malých částek je zdržování při transakci někdy k zešílení. Rychlost lze ovlivnit kvalitou datového spojení s autorizačním centrem, ale ne každý obchodník si může dovolit vyšší náklady na lepší spojení. Všechny tyto popisované problémy řeší bezkontaktní technologie plateb kartou. Nejde o žádnou novinku, ve světě se takto platí již dva roky, ale teprve letos snad bezkontaktní platby kartou dorazí i do České republiky.

Proplujte na vlnách platebních karet

Dva rivalové v platebních kartách mají pro bezkontaktní platby své vlastní marketingové názvy. MasterCard pojmenoval bezkontaktní placení kartou jako PayPass (pass = např. přeplout, přeletět), Visa je nazývá payWave (wave = vlna). Technologie je však stejná. Do platební karty s logem společnosti MasterCard (video) nebo Visa (video) se umístí speciální čip a anténa. Obchodník vybavený doplňkovým snímačem, který je připojený k platebnímu terminálu, umožní bezkontaktní platbu touto kartou jen rychlým přiložením karty ke snímači. Následné pípnutí signalizuje, že platba se provedla a držitel karty odchází. Celá platba trvala tři vteřiny.

Čip s anténou, která umožňuje bezdrátový přenos do snímače, může být implantován do platebních karet vybavených čipem EMV i do běžných platebních karet jen s magnetickým proužkem. Bezdrátovou technologii mohou v sobě mít jak embosované karty MasterCard a Visa, tak jejich elektronické protějšky Maestro či MasterCard Unembossed. Ale bezdrátová technologie jde dál. Protože samotná platba probíhá pomocí čipu a antény, nemusí být jen součástí platební karty. Marketingoví tvůrci se při podpoře bezhotovostního placení vyřádili a tuto technologii tak můžete mít na klíčence, v hodinkách nebo v mobilním telefonu.

Kde by se vám nejvíce líbila možnost bezkontaktního placení?

Pohodlí k (ne)zaplacení

Jednou věcí je technologická inovace a možnost realizace, druhou věcí je, kdo bude touto technologií nadšen a koupí si ji. Karetní společnosti tyto karty umějí nabídnout, ale je hlavně na finančních institucích vydávajících karty, aby měly o tyto karty zájem, koupily je a začaly aktivně nabízet svým zákazníkům. Podobně musejí acquiringové společnosti (banky a finanční instituce zajišťující příjem platebních karet) mít zájem a hlavně motivaci, aby bezdrátový doplněk začaly nabízet buď ke stávajícím terminálům svých obchodníků, nebo v lepším případě vyhledávaly nová místa pro akceptaci bezdrátových platebních karet. A zde se dostáváme k časté otázce, co má být první: bezdrátové platební karty, nebo snímače?

Ušetří peníze i pracovní síly

„Náklady na zpracování hotovosti tvoří jen v Evropě okolo 200 euro na osobu. A dokonce až 3 % HDP připadají na hotovost“, upozorňuje Simon Kleine, Vice President Corporate Communication společnosti Visa Europe. Zpracovávání hotovosti je drahé a zavedení bezdrátové technologie při placení může výrazně pomoci všem stranám. Společnosti vydávající platební karty získají další prodejní nástroj a zpracovatelským bankám se otevře prostor pro další poplatky za transakce či dobití karty. Obchodník získá renomé, světovost i know-how ze zavedení technologické novinky a výrazně zrychlí proces placení kartou na svých pokladnách.

Pokud by vám banka nabídka bezdotykovou kartu pro každodenní nákupy místo hotovosti, s jakou pravděpodobností byste ji používal/-a?

Zvláště na frekventovaných místech, jako jsou například stánky s rychlým občerstvením, může zavedení bezkontaktního placení kartou ušetřit dokonce další náklady na novou pokladnu s obsluhou, aby firma ve špičce stíhala obsluhovat zákazníky. A konečně zákazník získá v bezkontaktní platební kartě významného pomocníka pro drobné každodenní platby. Neřeší hledání hotovosti a drobných mincí, stačí mu jedna platební karta s technologií PayPass nebo payWave.

Výhody bezkontaktního placení kartou
  • Snižuje délku platební transakce.
  • Šetří čas obchodníka i zákazníka.
  • Posiluje image obchodníka i vydávající banky jako moderní společnosti.
  • Velmi pohodlný způsob platby pro zákazníky i obchodníky.
  • Zvyšuje průměrné hodnoty transakce = zákazník utratí více.
  • Zákazník nakupuje častěji.
  • Omezuje manipulaci s hotovostí.
  • Snižuje riziko krádeže hotovosti a prostory pro podvody.
  • Snižuje obchodníkovi náklady za zpracování hotovosti.
  • Snižuje držiteli karty náklady na výběr hotovosti z bankomatu a riziko její krádeže.

Nevýhody
  • Vyšší náklady na pořízení bezkontaktní technologie (může jít na vrub banky či obchodníka).
  • Bezkontaktní karty jsou nákladnější na výrobu = vyšší cena.
  • Zavedení bezkontaktních karet je pro banky nákladné a mohou mít obavy z návratnosti investice.

Bezpečnější než hotovost

Když ztratíte hotovost, v naprosté většině případů se s ní můžete rozloučit. Pokud ztratíte platební kartu, nemusí vás to stát ani korunu. Poplatek za blokaci karty lze dnes pojistit a přívětivější banky zablokují platební kartu zadarmo. Otázkou je, co se stane z platební kartou, která má v sobě bezdrátovou technologii a jak je zajištěna její bezpečnost. Podobně jako si běžně dáváme pozor na svoji peněženku, je potřeba stejně přistupovat k platební kartě.

Při ztrátě platební karty s bezdrátovou technologií je riziko podobné jako při ztrátě běžné platební karty. Rozdíl je, že potenciální zloděj může kartou platit do doby, než dojde k blokaci platební karty nebo k automatickému spuštění vlastního bezpečnostního procesu. Ten je nastavený podle požadavků ze strany vydavatele karty a může být dvojí: buď po určitém počtu bezkontaktních plateb je držitel karty požádán o autorizaci prostřednictvím PIN (např. po pěti platbách), anebo je nutné PIN zadat při dosažení stanoveného limitu transakce (např. při postupném dosažení limitu 500 Kč). Zloději se tak výrazně sníží šance kartu zneužít a pokud by se tak stalo, půjde jen o stokoruny.

Rovněž nestačí mít kartu v kapse, aby se platba provedla, musí se karta přiložit ke snímači minimálně na vzdálenost okolo 2–5 cm, jinak nedojde ke spojení signálu z antény a přijímače.

Platební karty v mobilu už nejsou sci-fi

Platit bezkontaktní kartou je příjemné, ale jak přimět zákazníky, aby platili ještě více a častěji? Je potřeba jim nabídnout něco, na co jsou dennodenně zvyklí a co vnímají jako samozřejmost. Proto se již dnes můžete setkat s čipem MasterCard PayPass v hodinkách (video), nebo na klíčence (video). Stačí mít účet v turecké bance Garanti Bank.

Platby pomocí mobilního telefonu MasterCard prozatím testuje ve Španělsku s pomocí banky Caja Segovia u obchodníků ve městě Segovia. Visa Europe se naopak domluvila s Barclaycard a anglickým operátorem O2 a spustila veřejně dostupnou pilotní službu O2 Wallet (video), která umožňuje bezkontaktně platit prostřednictvím mobilního telefonu u londýnských obchodníků. Společně s londýnskou dopravní kartou Oyster Card tak nabízí zcela unikátní službu: mobilní telefon můžete využít pro platby u obchodníků vybavených bezkontaktními terminály i pro platby či vstupy do londýnské MHD. Stejně tak můžete využít cobrandovou platební kartu Visa Oyster vydanou Barclays Bank: zaplatíte v MHD i drobnosti u obchodníka.

Podívejte se, jak se platí mobilem místo platební karty.

Londýnský příklad by mohl být dobrou inspirací pro pražský dopravní podnik, platby jízdenek prostřednictvím SMS ukazují, že Praha postupně půjde bezkontaktním směrem.

dan_z_prijmu

U nás snad již letos

Do České republiky by platby bezkontaktními kartami mohli dorazit již ke konci roku. Základní kámen v podobě smlouvy podepsané mezi společností Global Paymants Europe a MasterCard Europe již byl položen 30. ledna 2008 během oficiální tiskové konference společnosti MasterCard. Pro nedočkavé je zatím jedinou šancí zaběhnout si do některé z poboček polské Bank Zachodni WPK a koupit si předplacenou kartu Maestro s technologií PayPass. Z námi nejblíže dostupných zemí touto kartou zaplatíte ve varšavských a poznaňských obchodech McDonald´s, EuroApteka a Mercer´s Coffe.

Platební terminál se snímačem bezdrátové technologie


Bezdrátová technologie

Zdroj: MasterCard Europe

Co by vás přesvědčilo k pořízení bezkontaktní karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).