Hlavní navigace

Bezkontaktní platby kartou: Moderní, ale v Česku nefunkční

28. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Platební karty umí hodně technologií a nabídka ze strany karetních společností je velmi pestrá. Horší je to s poptávkou. Pokud vydavateli karty pořízení nové technologie nepřinese zisk, jen stěží ho přesvědčím, aby své klienty zahrnul moderními kartami.

Chtěl bych Vás požádat o objasnění některých věcí, které mi nejsou jasné, píše do redakce čtenář Vojtěch. Rád bych se zeptal na způsob validace platby u technologie PayPass. Je platba validována online? Je možné pro platbu využít čtečku, která není v reálném čase online? Jde mi o to, jestli by tato technologie mohla být využívána pro platbu jízdného ve vozidlových pokladnách, případně u turniketů v metru. Doba transakce by v tomto případě musela být velmi rychlá (prakticky okamžitá).

Rychlík pro malé platby

Při bezkontaktní platbě probíhá autorizace offline, to právě zrychluje transakci. Bezkontaktní karta však má své vnitřní limity a při jejich překročení (stanovuje vydavatel karty, např. 10 transakcí offline) pak dojde automaticky ke spojení s autorizačním centrem. Proto je platba bezkontaktními kartami prioritně předurčena do míst, kde se platí malé částky a kde je kladen důraz na rychlost transakce. Nic nebrání nasadit tuto technologii například do obchodních řetězců, ale svoji službu odvede nejlépe například v prodejnách rychlého občerstvení, trafikách, automatech na jízdenky apod.

Kdyby se tato technologie nasadila v dopravě, výrazně by zrychlila a zefektivnila odbavení cestujících a zároveň přispěla ke snížení nákladů na zpracování hotovosti, zvláště mincí. Jenže to vyžaduje nasazení (a hlavně fandy) jak z pozice banky, která s tím přijde jako první i s rizikem, že první roky nevydělá, tak velkého partnera, který tuto možnost rozšíří mezi zákazníky. To je v České republice stále hudba budoucnosti.

Ale možná se cesta najde. Třeba In-karta Českých drah je typickým zástupcem bezkontaktních karet, a pokud se provedl její upgrade na bankovní kartu společně s bankovním partnerem a technologii PayPass/PayWave, byl by to skvělý multifunkční platební prostředek.

Stvořená nejen pro dopravu

Bezkontaktní technologie PayPass je vhodná právě pro rychlé instantní platby, jako je právě platba jízdného. Když někdy navštívíte Londýn, právě v turniketech Tube (metra) je používána bezkontaktní technologie, byť ne pro platbu, princip je však podobný. Ve Spojeném království vydává Barclaycard cobrandovou bezkontaktní kartu Visa/Oyster, která umožňuje vstup do londýnské MHD a zároveň bezkontaktní placení všude, kde je tato platba možná.

Akceptace karet po turecku

Dej mi kartu a podle ní si vyberu pro mě nejvhodnější terminál
Platební terminály

Prodejna hraček nedaleko istanbulského hlavního vlakového nádraží. Autor: Měšec.cz



Slovenští pionýři v bezkontaktním placení

Zatímco české banky z obchodních a finančních důvodů otálejí s pořízením bezkontaktní technologie (i když podle neoficiálních informací bychom se těchto plateb mohli dočkat již letos na podzim), na Slovensku se pionýrem a lídrem v bezkontaktním placení platební kartou stala Volksbank Slovensko. Když se podíváte na její webové stránky, snadno najdete nabídku bezkontaktních technologií pro obchodníky.

Pokud by si někdo chtěl vyzkoušet placení platební kartou MasterCard PayPass, otevřít si účet ve Volksbank Slovensko a požádat o tuto debetní kartu je otázkou několika desítek minut (bez dopravy). Podle neoficiálních informací však Volksbank Slovensko nebude mít v nabídce jen jedinou bezkontaktní kartu, ale chystá další technologické novinky bezkontaktního placení, které potěší zvláště mladší zákazníky banky.

Bezkontaktní placení v praxi jen s problémy

Vybaven dvěma kartami s bezkontaktní technologií PayPass (MasterCard Unembossed od Volksbank Slovensko a Maestro od Bank Zachodni WBK v Polsku) jsem jel vyzkoušet platbu přímo do bašt bezkontaktních plateb: Spojeného království a Turecka.

Při návštěvě restaurace McDonald's nedaleko Liverpool Street v Londýně jsem slavnostně vytáhl kartu PayPass a se slovy, že „chci zaplatit PayPassem“, jsem jí předal obsluze. Velmi výstižně celou situaci popisuje následující video. Původní myšlenka tvůrce spotu je, že všichni platí kartou a jediný člověk vytahující hotovost tím naruší celý systém – a do té doby rychlá obsluha se zastaví.



Pravdou je, že jsem si připadal přesně opačně. Do té doby rychlá obsluha všech klientů se okamžikem předání karty PayPass zastavila. K pokladně se seběhli jeden, dva a posléze čtyři obsluhující a řešili problém, jak provést transakci. Situace připomínala použití platební karty v České republice před 15 lety: Maruško, mám tady nějakou kartu, pojď sem, nevím, co s ní mám dělat… Výsledkem bylo, že po cca 5 minutách řešení otázky, jak se dělá bezkontaktní transakce v McDonald's (zřejmě jsem byl první po několika měsících) mě obsluha slušně požádala, abych použil „normální“ kartu. V Londýně jsem našel ještě jeden malý stánek s denním tiskem, kde měli upoutávku na bezkontaktní platby, ale prodavač tvrdil, že mu to nefunguje a provedl platbu jako běžnou karetní transakci.

V Turecku jsem zažil dvě situace. V Istanbulu v menší prodejně potravin prodavač automaticky natipoval platbu a při použití PayPass jen řekl „problem“ bez jakéhokoli zdůvodnění (anglicky neuměl) a transakce se nepovedla. Zaplatil jsem proto pomocí magnetického proužku na kartě. Zato pokladní v Carrefouru ve městě Tekirdag naprosto přesně věděla, že v celém Turecku lze použít pro bezkontaktní platby pouze karty tureckých bank. Škoda.

dan_z_prijmu

V Carrefouru v Turecku si s bezkontaktní technologií PayPass tykají

PayPass

Autor: Měšec.cz



Bezkontaktní technologie si žijí svůj malý, převážně lokální život a jejich využití pro zahraniční držitele karty je nesnadné. Nic to však nemění na faktu, že jsou skvělým pomocníkem pro rychlé platby kartou v menších částkách a výborným platebním nástrojem pro zmenšení potřeby mincí. Mohu jen držet palce, aby se našel odvážný pionýr i v České republice, který tuto technologii zkusí zavést jako první. Při stávajícím tlaku na snižování nákladů to však bude těžký boj mezi obchodním a finančním ředitelem banky.

Pořídili byste si dobrovolně bezkontaktní platební kartu?

  • Ano.
    52 %
  • Ne.
    11 %
  • Nevím, záleželo by na ceně karty.
    7 %
  • Nevím, záleželo by na možnostech použití karty.
    30 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).