Hlavní navigace

Bezkontaktní bankomaty: hotovost vyberete i z mobilu

13. 9. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Air Bank a ČSOB spustily bezkontaktní výběry z bankomatu. Výběr provedete téměř všemi kartami. Bude vaše karta fungovat? Musíte prostě zkusit tu svou a čekat, zda budete mít štěstí.

Air Bank a Československá obchodní banka spustily během jednoho týdne bezkontaktní výběry z bankomatu. U Air Bank jste si v pilotním provozu mohli vyzkoušet bezkontaktní bankomat od 7. září 2016. Ten je umístěn v obchodním centru DBK na Budějovické.

ČSOB má v pilotním provozu 37 bankomatů po celé České republice od 12. září 2016. Alespoň jeden bezkontaktní bankomat bude ve velkých městech, jako jsou Brno, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové a samozřejmě Praha. Pokud zkušební provoz dopadne dobře, zavedeme bezkontaktní výběry na dalších bankomatech, říká Jana Opršalová, manažerka útvaru Platební komfort a služby ČSOB. Do konce roku jich plánuje zavést 80.

Oproti klasickému výběru je zde jen jeden rozdíl – kartu nestrkáte do bankomatu, ale pouze přikládáte bezkontaktní čip ke čtečce. PIN musíte zadat vždy, ať vybíráte jakoukoli částku.

Bankomat, který umožňuje bezkontaktní výběry.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bankomat Air Bank, který umožňuje bezkontaktní výběry.

Vše se realizuje pomocí snímače umístěného buď vedle číselníku, nebo pod místem, kde platební kartu zasouváte do bankomatu.

Čtečka na bezkontaktním bankomatu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Čtečka na bezkontaktním bankomatu.


Bezkontaktní bankomat ČSOB.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bezkontaktní bankomat ČSOB.


Bezkontaktní bankomat ČSOB. Detail snímače.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bezkontaktní bankomat ČSOB. Detail snímače.

Bezpečnější než klasika?

Pokud platební kartu strkáte klasicky do bankomatu, existuje riziko, že na čtečce umístěné v bankomatu je skimmovací zařízení, které vám sejme magnetický proužek. Ten je následně zkopírován a použit na druhém konci světa.

V případě bezkontaktního výběru samozřejmě lze zkopírovat informace z karty přenášené bezkontaktně, ale jejich použitelnost pro výrobu kopie karty je nulová. Dá se tak napsat, že výběr z bankomatu pomocí bezkontaktní technologie je bezpečnější než klasický způsob.

Proces

A jak na bezkontaktní výběr? Vyzkoušeli jsme si jej sami. Bezkontaktní bankomat poznáte dle toho, že vás vyzve k tomu, že můžete kartu buď klasicky vložit, nebo přiložit ke čtečce.

Výzva k přiložení platební karty ke čtečce.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výzva k přiložení platební karty ke čtečce.

Následně vás bankomat vyzve k zadání PIN kódu. Zda jste jej zadali správně, či špatně, se ale dozvíte až na konci transakce, kdy vám má bankomat peníze vydat.

Zadání PIN kódu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zadání PIN kódu.

Po zadání PIN kódu, byť chybného, si ale můžete zvolit, jak chcete hotovost vybrat.

Výběr z bankomatu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výběr z bankomatu.

Výběr z bankomatu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výběr z bankomatu.

Poté jste dotázáni na stvrzenku a bankomat vám peníze vydá.

Dotaz na stvrzenku.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Dotaz na stvrzenku.

Výdej peněz z bankomatu
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výdej peněz z bezkontaktního bankomatu Air Bank.

Takto vypadá bezproblémový výběr. V případě bankomatů Air Bank ale může nastat pár situací, kdy si s bankomatem úplně nepotykáte.

Chybové hlášky

Na první chybovou hlášku jsme narazili ve chvíli, kdy si naše platební karta se čtečkou v bankomatu nerozuměla. Bankomat proto vyhodil tuto hlášku:

Chybová hláška.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Chybová hláška.

Příčin může být více:

  • Vaše platební karta nepodporuje bezkontaktní výběry.
  • Kartu bankomat nerozpoznal.

Při našem testu se nám několikrát stalo, že bankomat Air Bank nejprve na kartu reagoval odmítavě, ale při třetím pokusu ji přijal, zadali jsme PIN a peníze jsme vybrali. Vždy se jednalo o platební kartu vydávanou jinou bankou.

Jiná situace vás může potkat, pokud nemáte na platební kartě například dostatek prostředků. Bankomat transakci nemůže provést a informuje vás takto:

Transakci nelze uskutečnit.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Transakci nelze uskutečnit.

Problém je, že tato hláška dle našeho měření zůstane na displeji ještě 1 minutu a 45 vteřin. To už u bankomatu pravděpodobně stát nebudete, protože vám zamítl transakci a vy jdete vybrat jinam. Po vás ale může přijít někdo jiný, bude chtít peníze vybrat, ale první co uvidí, je zmíněná hláška. Bankomat pak může působit dojmem, že nefunguje.

O tom jsme se přesvědčili na vlastní oči, když jsme počítali, jak dlouho bude trvat, než hláška zmizí, a mezitím přišla paní k bankomatu s úmyslem vybrat. Po přečtení hlášky se automaticky obrátila na nás coby poslední osoby, které u bankomatu stály, s dotazem, zda je přístroj rozbitý. Museli jsme ji ujistit, že nikoli. Stačí na klávesnici stisknout červený křížek (STORNO/CANCEL) a bankomat se uvede do stavu, kdy je možné výběr uskutečnit. Nebo může počkat minutu a 45 vteřin, než bankomat naběhne sám.

Sama Air Bank přiznává, že chybových hlášek zatím může být více. Při testování se sama setkala se situací, že bankomat nepřijal bezkontaktní nálepku vydanou jinou bankou, přičemž důvodem byl „překročený limit pro výběry z bankomatu“. Na platební nálepce ale takový limit nastaven vůbec nebyl. Šlo však o nálepku, která byla vydána v době, kdy se o bezkontaktních výběrech neuvažovalo, takže jej prostě nepodporuje.

Výběry s kartou jiné banky

Z bankomatu si samozřejmě zcela bez problémů bezkontaktně vyberete peníze, pokud vlastníte platební kartu Air Bank nebo platební nálepku Air Bank.

Pokud vám to vaše platební karta umožní, můžete si z bankomatu Air Bank bezkontaktně vybrat i v případě, že máte kartu vydanou jinou bankou. To je podstatný rozdíl oproti Polsku, kde bezkontaktní bankomaty provozuje ING Bank, ale podporuje pouze karty, které sama vydala. Obdobná je situace i například v Gruzii.

Pokud máte platební kartu, kterou vám vydala jiná banka, záleží na tom, jaký máte na kartě čip. Platební karty vydané do roku 2015 mají na čipu zapsanou informaci, že bezkontaktní výběry z bankomatu jsou zakázané. S těmi pravděpodobně neuspějete.

V některých případech ale tuto informaci na čipu nesou i novější karty vydané po roce 2015, nebo i ty, které byly vydané letos. Jsou prostě banky, které takovou technologii podporovat nechtějí.

Vyzkoušeli jsme drtivou většinu debetních a platebních karet, které jsou vydávány na českém trhu. Ve většině případů šel výběr provést. Každá platební karta se ale v tomto směru chová jinak, kvůli technologii čipu a dalším faktorům. Jistotu tak budete mít jen v případě, že sami půjdete a zkusíte si vybrat bezkontaktně. Nejlépe opakovaně, kdyby si vaše platební karta zpočátku s bezkontaktním bankomatem nerozuměla.

Testovali jsme i výběry z německé, polské a ruské platební karty. Ve všech případech šlo s platební kartou transakci uskutečnit.

Hotovost z mobilu

Peníze jsme zkoušeli vybrat i prostřednictvím NFC technologie v chytrém telefonu. V případě karty Visa Infinite v aplikaci NaNákupy od Československé obchodní banky se nám z bankomatu Air Bank peníze vybrat nepodařilo.

Výběr pomocí NFC technologie.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výběr pomocí NFC technologie.

Výběr přes NFC.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výběr přes NFC.

Výběr s NFC platební kartou vydanou v Rusku proběhl bez potíží.

Rozbili jsme bankomat…

Vyzkoušeli jsme bezkontaktní výběr i s Apple Pay. Bankomat nám ale v tu chvíli vyhodil chybovou hlášku, že je mimo provoz.

Bankomat vyhodil chybovou hlášku po pokusu vybrat peníze bezkontaktně prostřednictvím Apple Pay.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bankomat vyhodil chybovou hlášku po pokusu vybrat peníze bezkontaktně prostřednictvím Apple Pay.

V tu chvíli bylo velice zajímavé sledovat překvapené tváře zástupců Air Bank. Bankomat se však během několika desítek vteřin sám restartoval a uvedl do stavu, v jakém bylo opět možné z něj vybírat.

Bankomat ČSOB dopadl o poznání hůř. Po přiložení bezkontaktní karty mBank umřel a trvalo mu skoro 10 minut, než znovu naběhl.

Po přiložení karty od mBank bankomat ČSOB zkolabobal...
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Po přiložení karty od mBank bankomat ČSOB zkolaboval…


Systém ČSOB spadl a zobrazila se plocha Windows.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Systém ČSOB spadl a zobrazila se plocha Windows.


Logo jeho výrobce Wincor-Nixdorf na bankomatu svítilo více jak 5 minut. Pak se opět zprovoznil.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Logo jeho výrobce Wincor-Nixdorf na bankomatu svítilo více jak 5 minut. Pak se opět zprovoznil.

Kde se plánují další bankomaty a kdy atd.

Air Bank bude pilotní provoz testovat po dobu 7 dní. Během této doby bude pozorovat, jak se v bankomatu chovají platební karty vydané jinými bankami. Pokud bankomat kartu odmítne a bezkontaktní výběr nebude umožněn, chce banka zkoumat, z jakého důvodu k tomu došlo. Důvodem totiž podle banky není vždy jen to, že platební karta má na čipu zapsanou informaci, že tuto platbu nepodporuje.

Kromě bankomatu v pražském nákupním centru DKB spustila Air Bank druhý bezkontaktní bankomat v Brně, a to v obchodním centru Velký Špalíček.

skoleni_15_4

Air Bank má v současné době 32 mimopobočkových bankomatů, které plánuje zprovoznit do konce září 2016. Paralelně s tím bude bankomaty a pobočky vybavovat bezkontaktní čtečkou. Do konce října 2016 by tak měly být všechny bankomaty Air Bank bezkontaktní. Všechny budoucí nové bankomaty budou mít tuto možnost automaticky.

Československá obchodní banka pilotní bezkontaktní bankomaty spustila na pěti místech a další budou následovat.

Pilotní provoz bezkontaktních bankomatů ČSOB
Město Ulice Umístění
Brno Milady Horákové 859/6 pobočka ČSOB
Ostrava Horní 1471/57 pobočka ČSOB
Plzeň náměstí Republiky 96/8 Era finanční centrum
Praha Kodaňská 1459/48 pobočka ČSOB
Praha Radlická 333/150 pobočka ČSOB

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).