Tentokrát z jiného soudku na základě podkladů našeho diváka Zdeňka Žáka… Z čeho se vyrábí povidlový koláč? Řekněme si nejdříve, co má společného povidlový koláč s penězi? Lze na něm ilustrovat zbytečné výdaje a dnešní „jedovou“ dobu. Jeden koláč, dva recepty a máme tu domácí koláč a koláč z obchodu.
Koláč podle tradičního receptu našich babiček upečeme z 8 standardních surovin: švestky svařené bez cukru, mouka (polohrubá), cukr, vejce, mléko, máslo, droždí a kuchyňská sůl. Jak vidíte, vešli jsme se na jednu stránku. A nyní se podíváme na povidlový koláč z obchodu, který se skládá ze surovin mizerné kvality vylepšených potravinářskou chemií. Jdeme na to…
Povidlový koláč z obchodu (identifikováno minimálně 42 ingrediencí): povidla švestková, švestkový lektvar, jablečný protlak, sušené švestky, glukózový sirup, kyselina citronová, aroma, konzervant E 200 (kyselina sorbová), pšeničná mouka, pitná voda, cukr, nevlhnoucí cukr, dextróza, pšeničný škrob, ztužený rostlinný tuk, E 470a (sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin), E 451 (trifosforečnany) vanilín, rostlinný olej, vaječná melandž, droždí, stolní margarín, rostlinné tuky a oleje, jedlá sůl, máslové aroma. Barviva: E 160 b (annato), E 100 (kukurmin), jedlá sůl, jodidovaná citropasta, jablečná dřeň, cukr, zahušťovadlo E 1442, citronové aroma, kyselina citronová, konzervant E 202 (sorban draselný), ječná sladová mouka, kukuřičný škrob. Emulgátory: – E 471 (mono- a diglyceridy mastných kyselin), E 472e (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou, lecitiny. Látky zlepšující mouku: E 300 (kyselina L-askorbová, kyselina octová, etylvanilin.
Sbíhají se vám sliny? Rozdíl mezi nákupní cenou chemického koláče a surovin pro domácí koláč snad ani není třeba zdůrazňovat. Tak zase příště. Na potravinách můžete také výrazně ušetřit. Čtěte: 7 tipů, jak ušetřit na potravinách