Hlavní navigace

Bez řečí: Bez peněz do důchodu nelez

17. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Věková hranice pro odchod do důchodu se neustále zvyšuje, potřebujeme stále delší dobu pojištění, a přesto bude důchod jen almužna. Pomůže vám druhý pilíř?

V dalším dílu seriálu Bez řečí si vezmeme na mušku důchody a penzijní reformu. 

Do hrobu nebo do důchodu?

Víte například, že v rámci tzv. Malé penzijní reformy se neustále zvyšuje věková hranice pro odchod do důchodu? Zatímco lidé narození v roce 1950 půjdou do penze půl roku po 62. narozeninách v případě mužů a čtyři měsíce po 58. narozeninách pak ženy, co vychovaly dvě děti, mladší ročníky s rokem narození 2001 si neodpočinou až do 71 let (bez rozdílu pohlaví).

Proč tomu tak je? Lidské populaci se (alespoň v moderní kultuře) prodlužuje věk dožití, což znamená, že ze státní kasy čerpáme důchody delší dobu (kromě toho, že se zvyšuje počet důchodců na úkor pracující složky, která na penzisty tedy vydělává čím dál méně).

Delší doba pojištění

Kromě toho, že si na důchod počkáme, také stát neustále zpřísňuje podmínky pro jeho získání. Nyní konkrétně mluvíme o tzv. potřebné délce pojištění, tedy době, kdy jsme účastni důchodového pojištění.

Zatímco dříve stačilo být důchodově pojištěn po 26 let, nyní už je potřeba získat 29 let pojištění a po roce 2018 to už bude 35 let.

Těšte se na almužnu

Proč nás tedy politici straší tím, že důchod v budoucnosti nebude zdaleka tak vysoký jako nyní, když do něj budeme odcházet podstatně déle (ti, kdo se jej dožijí), a podmínkou bude podstatně déle přispívat do systému svými odvody?

Důvodem může být snaha přesvědčit co nejvíce lidí ke vstupu do tzv. druhého pilíře důchodového systému.

V současnosti ale neexistuje možnost, jak ze druhého pilíře opětovně vystoupit. Během spoření se také ke svým penězům nemáte šanci dostat. Fondy vaše prostředky budou zhodnocovat. Jak dobře? To nikdo neví. Což je stejný princip, který najdeme i u flexibilnějších investic, než je druhý pilíř.

V současnosti také platí, že dokud vám nevznikne nárok na výplatu důchodu z prvního pilíře, nedostanete ani ten ze druhého. (V současnosti vláda navrhuje opatření, která by umožnila například výplatu ze druhého pilíře i bez nároku na důchod z průběžného nebo možnost ze systému vystoupit. Více v článku 6 věcí, kterými chce vláda vylepšit důchodovou reformu – pozn. red.)

Pozor je třeba dát i na rozšířenou reklamu na penzijní reformu. Ta říká, že vložíte-li 500 Kč, obdržíte od státu dalších 750 Kč, což je ukázka učebnicové polopravdy. Je pravda, že z vlastního sociálního pojištění odkloníte 3 % (v příkladu tedy zmíněných 750 Kč), ale zároveň je nutné uvést, že dostanete i nižší důchod z prvního pilíře. Nemluvě o riziku politickém, které nyní nikomu neumožňuje s jistotou říci, co s druhým pilířem bude po volbách a zda politici v budoucnu jednostranně nezmění podmínky fungování druhého pilíře (vzpomeňme stavební spoření, kde se změnily podmínky dokonce i u již uzavřených smluv).

dan_z_prijmu

Celé se to dá shrnout asi takto: mezi efektivní užitečnou penzijní reformou a naším druhým pilířem je asi takový rozdíl, jako mezi aktem a pietním aktem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem serveru Bankovní poplatky.com, organizátorem petice proti poplatkové politice bank a ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).