Hlavní navigace

Bez pojištění ani na krok!

1. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cestovní pojištění je již notoricky známé. Ne každý ale ví, jaké všechny funkce toto pojištění má a co všechno si lze na cesty připojistit. Malý exkurz vám může ušetřit spoustu komplikací.

Základním kamenem cestovního pojištění bývá zpravidla pojištění léčebných výloh. Chce-li někdo ušetřit, může u tohoto pojištění zůstat. Pojištění sice zpravidla nezajistí žádné skvělé podmínky a krytí, pojištěný má ale jistotu, že v případě nějaké nehody nebo nemoci nezůstane do smrti dlužen některé ze zahraničních nemocnic.

Kromě zmíněného pojištění léčebných výloh je možné se připojistit proti dalším možným komplikacím. Příkladem může být pojištění asistence, kdy se klienta v případě problémů někdo ujme a bude částečně jednat za něj. Toto připojištění by určitě měli využít ti, kteří nedisponují v dostatečné míře cizími jazyky nebo jedou do země, jejíž obyvatelé se nevyznačují touhou lingvisticky se vzdělávat.

Velmi důležitou součástí cestovního pojištění se jeví připojištění odpovědnosti za škodu. Způsobit někomu škodu, ať už na zdraví, na majetku nebo třeba na zisku, může být taktéž závažnou záležitostí. V případě, že srazíte v zahraničí při jízdě na kole chodce, vás může takový incident přijít na pěkných pár set tisíc. Nejenom, že může nepojištěného čekat krytí léčebných výloh zraněnému, může být donucen takovému člověku také vyplácet odškodné vyjadřující jeho ušlý příjem. V případě zranění zámožného člověka může podobný incident znepříjemnit viníkovi zbytek života (bez ohledu na to, jakým způsobem ho klient znepříjemní poškozenému). Ačkoliv lze konstatovat, že běžní turisté příliš často škody v zahraničí nezpůsobují, když už škoda nastane, může být dost vysoká.

Velmi užitečné je připojištění zavazadel. Není totiž žádnou výjimkou, že poměrů neznalý turista přijde o svůj kufr. Samozřejmě, ztráta několika párů ponožek, bílého trička a koupací soupravy příliš nebolí. Když ale necháte v ukradeném zavazadle adresu hotelu do kterého jedete, voucher nebo třeba jízdenku na parník, nese s sebou taková ztráta velké komplikace.

Pravděpodobná škoda v případě nepřipojištění zavazadel není příliš vysoká (relativně vůči ostatním rizikům), pravděpodobnost jejího výskytu je ale značná. Jedete-li tedy do některé ze zemí, které jsou vyhlášené svým majetnickým vztahem k turistům, určitě si zavazadla připojistěte. Pojistné částky na ztracená zavazadla sice nebývají standardně nijak vysoké (zpravidla několik tisíc korun), na zakoupení telefonní karty a plavek to ale stačí.

Zde je opět důvod zdůraznit význam asistenční služby. V případě, že jste okraden na předměstí Říma a nemáte peníze ani na zpáteční jízdenku (která vám byla ukradena spolu s ostatními proprietami), je to právě asistenční služba, která je vám schopna alespoň částečně pomoci.

Další často nabízená součást cestovního pojištění je připojištění pro případ storna zájezdu. Pokud máte ve zvyku jezdit s levnými cestovními kancelářemi, určitě byste na tento typ připojištění neměli zapomenout. Oceníte ho v okamžiku, kdy vám na letišti letuška oznámí, že na let, na který čekáte, si ještě počkáte.

dan_z_prijmu

V neposlední řadě lze připojistit i úraz. Patříte-li do skupiny turistů, kteří rádi vylezou na kdejakou sochu, po večerech pobíhají horách a koupou se zásadně v místech, kde to nikdo jiný nedělá (pravděpodobně ví proč), bez pojištění úrazu vůbec nepřejíždějte hranice.

Chcete-li provozovat v zahraničí nějaký sport, který pojišťovna považuje za rizikový (určitě se na tuto skutečnost informujte v pojišťovně), vždy se ujistěte, zda není na úraz při zmíněném sportu udělána výjimka v pojistném plnění. V takovém případě se často vyplatí oběhnout si více pojišťoven pro případné srovnání nabídek.

Byl/a jste letos v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).