Hlavní navigace

Banky umí připisovat platby na kartu, jen o tom moc nemluví

21. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Banky umí platby na kartu. Většinou vám peníze připíší do půlhodiny od přijetí a ani za to nic nezaplatíte.

Před časem jsme vás informovali o tom, že Komerční banka spustí službu Platba na kartu. Následně jsme zjistili, že platby na karty umí přijímat drtivá většina bank, jen o tom nikdo příliš nemluví.

Visa Direct a MasterCard MoneySend

Banky, které fungují na českém trhu, umí na kartu připsat peníze, které jsou odeslány výhradně přes služby Visa Direct nebo MasterCard MoneySend.

Jak tato služba přesně funguje? Na jedné straně tak může stát držitel karty MasterCard, který může odeslat peníze pomocí bankomatu, bankovní mobilní aplikace či svého internetového bankovnictví jinému držiteli karty MasterCard. Služba umožňuje zapojení nejen bank s běžnými účty, ale i organizacím zabývající se převodem peněz do zahraniční či poskytováním půjček, vysvětlil serveru Měšec.cz Luděk Slouka, projektový manažer společnosti MasterCard s tím, že za podmínek stanovených lokálním regulátorem finančního trhu se součástí MoneySend sítě mohou stát převody nejen z karty na kartu, ale i z účtu na kartu, z přepážky na kartu (tzn. hotovost/karta), ale i naopak.

Participující banka se může postavit buď do role příjemce, tedy na svých kartách pouze pasivně přijímá platby odeslané přes tyto služby a zajišťuje, aby se peníze převedly na kartu v požadované lhůtě. Nebo může být i v roli odesilatele a umožňovat přes vlastní kanály (bankomaty, internetové bankovnictví apod.) peníze i odesílat. Odesílání peněz přitom technicky realizuje přes vlastní zapojení do akceptační sítě s využitím své acquiringové licence, nebo s využitím partnerské banky či organizace, kteří toto technické připojení zajišťují pod svou acquiringovou licencí, upřesnil Slouka.

Posílání plateb podléhá kontrole na tzv. KYC a AML (ověření klienta a nástroj proti praní špinavých peněz) a je omezeno i z hlediska jednorázových i kumulovaných limitů pro daný typ transakce.

Službu není možné využít pro posílání peněz do zemí na sankčních seznamech, kde existuje podezření z možného financování terorismu a dalších nezákonných aktivit. V praxi je rovněž rozhodující, jaké možnosti nabízí daný acquiringový partner, tedy zda umožňuje převody jen v zahraniční měně, nebo podporuje i lokální měny, doplnil Slouka.

V České republice se podle něj služba MoneySend teprve připravuje. Aktuálně je zde tedy možné peníze jenom přijímat. První odesílání z ČR na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Více však v tuto chvíli nemůžeme prozrazovat, řekl serveru Slouka.

Jako první v Evropě zavedla MasterCard MoneySend ruská banka Russian Standard Bank. V Rusku tyto služby velmi dobře fungují, protože zdejší mezibankovní platby jsou drahé. 

Například v Dubaji se služba využívá hlavně na odesílání výplaty pomocným dělníkům ze zahraničí, kterým lokální banky odmítají otevřít běžné účty. Běžně se používá v USA, Brazílii a jiných latinskoamerických státech, zde pod názvem MasterCard Send.

V USA se služba MoneySend využívá i v rámci Google Wallet pro posílání peněz mezi uživateli peněženky a nese název MasterCard Send.

Visa Europe zase minulý rok oznámila, že plánuje výrazněji rozšiřovat službu Visa Direct do většiny zemí, kde asociace působí (s výjimkou USA, Japonska a zemí pod sankcemi OFAC, Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv Ministerstva financí USA). V současnosti funguje například v Kanadě, Austrálii nebo Velké Británii.


Autor: Visa Direct

Banky platby na karty umí. Většinou i bez poplatku

Banky, které najdete na českém trhu, v drtivé většině umí platby na kartu připsat, i když o tom příliš nemluví. Výjimkou je Oberbank, která tuto možnost teprve diskutuje s ČSOB, která jí karty dodává.

Většinou za příchozí platbu nic nezaplatíte. Službu zpoplatňuje jenom Komerční banka a Fio banka. Komerční banka také rozlišuje standardní a expresní platby podle rychlosti připsání. Za standardní platbu nic neúčtuje a připíše ji v den odeslání. U expresní platby, za kterou si ale příjemce zaplatí, garantuje připsání do půl hodiny.

Ostatní banky platbu připisují většinou automaticky do půl hodiny. Výjimkou je ČSOB, která tyto platby bere jako standardní příchozí transakci a připisuje ji tedy v odpovídajícím termínu D+1. Sberbank zatím negarantuje připsání služby do půl hodiny, ale do budoucna tuto garanci plánuje.

skoleni_15_4

Banky a platby na kartu
Banka Akceptovaná služba Limity, omezení Poplatky Poznámka
Air Bank MasterCard MoneySend  -  0 Kč
Česká spořitelna MasterCard MoneySend,

Visa Direct
limit pro příchozí platby na den 0 Kč
ČSOB MasterCard MoneySend,

Visa Direct
Kontroluje se výše příchozí transakce a měsíční limit příchozích transakcí. 0 Kč platbu připisuje den po přijetí bankou
Equa bank MasterCard MoneySend připsání po kontrole příchozí platby  0 Kč
Expobank MasterCard MoneySend  - 0 Kč
Fio banka MasterCard MoneySend,

Visa Direct
1 % z platby, min. 30 Kč
GE Money Bank MasterCard MoneySend 0 Kč
J&T MasterCard MoneySend 0 Kč
Komerční banka MasterCard MoneySend

Visa Direct
– týdenní transakční limit na kartě 1 % z platby, min. 29 Kč za expresní platbu připsanou do 30 minut Platba se nepřipíše na Vkladové karty, e-Card, Korporátní karty a Zlaté korporátní karty
mBank MasterCard MoneySend,

Visa Direct
 - 0 Kč
Oberbank
Raiffeisenbank MasterCard MoneySend,

Visa Direct
0 Kč
Sberbank MasterCard MoneySend,

Visa Direct
0 Kč
UniCredit Bank MasterCard MoneySend,

Visa Direct
denní, týdenní, měsíční limit, pokud je nastaven 0 Kč
Zuno Bank Visa Direct 0 Kč

O odesílání plateb zatím banky neuvažují

Na dotaz, zda banky uvažují také o tom, že by tímto způsobem umožňovaly platby i odesílat, jsme dostali spíš zamítavé odpovědi. Banky v současnosti neuvažují o tom, že by službu zavedly. Tyto rychlé transfery na kartu by totiž mohly nebezpečně konkurovat službám, které banky nabízejí nyní.

Výjimkou byly odpovědi za Českou spořitelnu, Sberbank a J&T Banku, kde zástupci uvedli, že nyní banky analyzují možnosti a případný zájem klientů. Podle výsledků by pak o zavedení případně uvažovaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).