Hlavní navigace

Banky si "hrají" s bankovními poplatky

5. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jen jsme se stačili v novém roce rozkoukat a už nás banky zahrnují změnami ve svých sazebnících. Například poplatky České spořitelny platí od 1. ledna 2006 a banka už vydala k polovině ledna další poplatkové změny. Mažou nám banky jenom med kolem úst?

Co už je známo? ČSOB a Komerční banka

V pondělí oznámila zásadní překopání svého sazebníku ČSOB, která jej zredukovala o 215 položek. Jak se můžete dočíst v článku Petra Zámečníka ČSOB: Hubenější sazebník, v tomto případě jsme se výraznějšího zlevnění nedočkali. Šlo pouze o kosmetické úpravy, ale co je hlavní, výsledkem bylo zjednodušení a zpřehlednění poplatkové politiky banky.

To s sebou neslo i odstranění některých nevyužívaných položek ze sazebníku pro fyzické osoby. Například poplatek za dokumentární platební styk nebo operace na finančních trzích tak naleznete nadále pouze ve firemní části sazebníku.

Nový sazebník Komerční banky je už v platnosti několik dní a jeho hlavní rysy lze shrnout do věty: naučte se využívat přímé bankovnictví. Všechny hotovostní transakce přes pobočky a na přepážce zdražily, zatímco při využití internetbankingu nebo telebankingu jsou převody a inkasa levnější nebo zcela zdarma. Za hotovostní výběry na přepážce banky však zaplatíme víc – do 10 tisíc korun 60 místo původních 50 Kč, do 100 tisíc korun 45 místo 35 Kč a do 2 milionů korun je poplatek 110 místo 100 korun.

Nejdůležitějším počinem v novém sazebníku KB bylo odstranění poplatků za zrušení dalších produktů banky, jako je trvalý příkaz k úhradě nebo inkaso. Právě tyto dvě služby mají banky nejčastěji zpoplatněny nikoli při jejich zakládání, které je většinou zdarma, ale až při rušení.

Horké novinky – Volksbank a Česká spořitelna

K velké trojce se od 5. ledna přidává i jedna z menších bank. Volksbank CZ se snaží vylepšit svou poplatkovou politiku tím, že snižuje poplatek za balíčkový účet Fit konto. Jeho původní cena 45 Kč se snižuje o šest korun. V porovnání balíčkových účtů se tak posune na pozici jednoho z nejlevnějších účtů základního druhu. Za tuto cenu obsahuje běžný a spořící účet, platební kartu i možnost jít do kontokorentu. Za používání přímého bankovnictví si musíte připlatit 30 korun měsíčně, ale zdarma zasílané výpisy z účtu jsou samozřejmostí.

Některé poplatky banka ruší úplně. Jedná se stejně jako u Komerční banky hlavně o transakce využívající elektronických kanálů. V novém sazebníku nově nenajdete poplatek za elektronickou platbu v rámci banky (původně 3korunová položka) a elektronická změna nebo zrušení trvalého příkazu, inkasa a SIPO plateb je nově také zdarma. Tady už není cenový rozdíl tak zanedbatelný jako u předchozí položky, neboť původní poplatek činil 30 korun za transakci. A zase stejně jako v případě změn u KB roste cena výběrů v hotovosti – místo 6 zaplatíme 24 korun.

Už nyní banka avizuje další chystané změny. Od dubna by se měla změnit cena u podání platebního příkazu na pobočce. Takže v souladu se současným trendem je předpokládaný směr jasný – zdražení.

Změny v sazebníku Volksbank CZ
Produkt Původní cena Nová cena
FIT konto 45 Kč 39 Kč
Elektronická platba v rámci banky 3 Kč zdarma
Elektronické zrušení nebo změna příkazu k úhradě, inkasa, SIPO 30 Kč zdarma
Výběr hotovosti 6 Kč! 24 Kč!

Změny v sazebníku České spořitelny, platném od ledna 2006, jsou ještě úspornější. Nejenže se zatím nepovedlo ceník více zpřehlednit, ale snížení poplatků se týká především cizoměnových účtů a zahraničního platebního styku. Výběr z účtu vedeného v cizí měně bude nově zpoplatněn 30 korunami. Dosud se mohl poplatek vyšplhat až na 1 tisíc korun, protože se počítal jako 0,5 % z vybírané částky.

Jednou ze vypuštěných položek je původně dvousetkorunový poplatek za zrušení nebo změnu již zadané zahraniční platby.

skoleni_15_4

Sazebník platí sotva pět dní a Česká spořitelna oznamuje další změny. Snadnějšímu a levnějšímu posílání plateb do zahraničí přispěje zvýšení tzv. objemové hranice přeshraničních plateb z původních 12 500 eur na 50 tisíc eur. To znamená, že budete-li posílat přes hranice platbu do tohoto nového limitu, zaplatíte 220 korun, za transakce ve větším objemu zaplatíte jedním procentem z hodnoty transakce (minimálně 220 a maximálně 1 500 korun).

Jediným krokem, který může zasáhnout všechny klienty ČS, je možnost volby frekvence zasílání výpisu z účtu. Kromě měsíčního je na výběr také týdenní a čtvrtletní výpis. O tom, že snížení frekvence výpisů nemusí být tak výhodné, jak by klient doufal, se více dočtete v článku Kateřiny Millerové Výpis z účtu: Nutné zlo?. Dozvíte se tam třeba i to, že na poplatcích za čtvrtletní výpisy mnoho neušetříte, neboť jedinou úsporou může být poštovné, které si banka účtuje ke každému výpisu zvlášť.

Změny v sazebníku České spořitelny
Produkt Původní cena Nová cena
Výběr z účtu vedeného v cizí měně 0,5 % z částky, min. 30 Kč, max. 1 000 Kč 30 Kč
Zrušení/změna zahraniční platby 200 Kč Zdarma
Výpis z účtu – měsíční 5 Kč 5 Kč
 – týdenní neexistoval 5 Kč
 – kvartální neexistoval 12 Kč

Která banka má nejsrozumitelnější sazebník?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).