Hlavní navigace

Banky podplácejí studenty

24. 9. 2002
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pravidelné finanční prémie, slevové karty, nízké poplatky - taková jsou studentská konta. Čím víc jich máte, tím víc výhod dostanete. Která nalákají vás? Proč mít studentské konto? Je to věc příjemná, velice pohodlná a kromě potvrzení o studiu po vás většinou nikdo nic nechce.

Banky se mladým klientům, kteří tráví svá nejlepší léta ve školních škamnech, přímo podbízejí. Nejenže jim slevují na obvyklých poplatcích za tradiční bankovní služby, ale často ještě přidávají něco navrch. Proč taková péče? Protože doufají, že je kvalitou svých služeb přesvědčí, aby u nich zůstali i po skončení studia, tedy v dobách, kdy budou vydělávat velké peníze.

Laciný provoz studentských kont vám umožní, abyste si jednotlivé banky a jejich služby dobře vyzkoušeli – ono totiž nikde není psáno, že musíte zůstat při jednom. Naopak, kombinace několika takových bankovních účtů najednou jen znásobuje radost z dobře vykonané bankovní operace. Prostřednictvím více účtů navíc můžete srovnávat a dlouhodobě vybírat – v současné době mezi pěti bankami.

Studentské konto si dnes můžete založit u České spořitelny, ČSOB, eBanky, Komerční banky a Union banky. Každé je trochu jiné, ale všechna stojí za zamyšlení. Všechna si můžete založit bezplatně, jenom proti předložení občanky a indexu, respektive potvrzení o studiu. A hned uvidíte, že není důvod otálet.

Česká spořitelna – Sporostudent
Nemít účet Sporostudent by byla věčná škoda. Hoďte za hlavu tradiční pověst České spořitelny jako zastaralého ústavu. I kdyby to byla pravda, v tomto případě to příliš nepocítíte. Spořitelna totiž studenty téměř „podplácí“ – všem bez výjimky (tedy studentům VŠ mezi 18 a 26 lety, studenti VOŠ bohužel mají smůlu) každý rok na Silvestra na účet připíše celých čistých 400 Kč. Málo? Hodně? To už záleží na vás. A pokud na konci studia dostanete červený diplom, čeká vás dalších sympatických 10 000 Kč. Slušná motivace ke slušným studijním výsledkům. A přitom prémie dostanete, i kdybyste přes konto neprováděli žádné operace, stačí ho jen mít.

Pokud tedy konto ještě nemáte a prémie by se vám hodila, založte si ho nejpozději do konce listopadu, abyste na tu letošní měli nárok.

Vedení účtu je zdarma a zadarmo budete v průběhu studia dostávat i dvouleté platební karty Visa Electron (bohužel nejsou mezinárodní). K založení účtu budete potřebovat 100 Kč, které vám však zůstanou, neboť jde jenom o počáteční minimální vklad, který si vzápětí můžete vybrat.

Navíc můžete jít i do mínusu. Kontokorent sahá až do výše 10 000 Kč a vy si ho můžete vyzvednout v hotovosti hned v den založení účtu. Tady ale pozor, platí se za něj roční úrok 13,4 %. Vyberete-li si tedy hned celých 10 000 Kč, denně na úrocích zaplatíte „jen“ asi 4 koruny, což se sice nezdá, ale konečný součet pak může nepříjemně překvapit (maximální splatnost činí 1 rok). Naopak kladný zůstatek na účtu je úročen jen 0,5 %, což prakticky nestojí za řeč.

Účet můžete obsluhovat různými způsoby – buď pěšky docházením na pobočku, nebo některou z forem přímého bankovnictví. Spořitelna teď nejvíc protěžuje telefonické bankovnictví Servis 24 – voláte odkudkoliv za místní poplatek na tzv. modrou linku a přes automat nebo operátora vyřídíte vše, co potřebujete. Zakládat internetové bankovnictví se v současné době nedoporučuje, protože spořitelna chystá v tomto směru novou službu, na kterou se prý vyplatí počkat.

KB – Konto Gaudeamus
Komerční banka je druhá ze dvou bank, které studentům každoročně připisují prémii (roční prémie ve velké míře dokáží pokrýt celoroční poplatky za uskutečněné transakce). V případě Komerční banky se jedná o 333 Kč a tu letošní získáte, když si konto založíte (jako u ČS) do konce listopadu. Vlastnosti konta jsou podobné Sporostudentu – vedení zdarma, stejně jako všechny karty (tentokrát tříletá mezinárodní Maestro).

Kontokorent až do výše 5 000 Kč je však k dispozici až po třech měsících od založení konta při minimálním zůstatku 1 000 Kč a je úročen 16 % (nejvíce ze všech bank). Úrok z vkladů ještě nedávno býval docela slušný, ale ze 3 % spadl na dnešních 1,75 %. Obsluhovat účet můžete pomocí bezplatné, užitečné a poměrně oblíbené telefonní Expresní linky (pro studenty zdarma a na rozdíl od ČS se do banky volá přes bezplatnou zelenou linku) a také přes Internet (49 Kč/měsíc).

Komerční banka poskytuje také účelové úvěry na studium. Další výhodou konta je, že ho mohou kromě vysokoškoláků využívat i studenti VOŠ a studenti SŠ, kterým už bylo 18 let.

ČSOB – Student konto
ČSOB místo roční prémie nabízí studentskou kartu ISIC zdarma, ovšem pouze v prvním roce. Kartu na další rok si už musíte zaplatit sami. Stejný princip platí i pro vydávání platebních karet – první rok provozu tříleté mezinárodní karty Maestro je zdarma, každý další vás však vyjde na 150 Kč. Minimální vklad je 200 Kč.

Kontokorent dostanete jako u KB po třech měsících, ale zato až do výše 6 000 Kč. Jeho úrok je 10 % (nejlevnější vůbec), úroky na vkladech jsou 1,75 %. Zdarma můžete využívat službu telefonního bankovnictví Linku 24 (opět zelená linka) a do konce roku bez poplatku i GSM banking Mobil 24. Kromě vysokoškoláků (18 až 30 let) si konto mohou založit i studenti VOŠ.

Union banka – Konto Amos
Nabídka Union banky ničím zvláštním neupoutává, protože na ní nelze vydělat žádnou atraktivní prémii či bonus. Jen platební kartu Maestro dostane student (VŠ i VOŠ) zdarma, přičemž je bez poplatku obnovována. Kontokorent může být až 10 000 Kč při úroku 14,5 %, ale zaplatíte za něj poplatek 300 Kč (zato na něj nemusíte měsíce čekat, dostanete ho ihned).

Vklady jsou úročeny 0,5 – 1,5 % v závislosti na výši zůstatku. Banka požaduje minimální vklad 200 Kč. Zadarmo dostanete jednu ze služeb GSM Plus, Union GSM Banking nebo U-phone, a to dle vašeho výběru.

eBanka – Studentský program
Libujete-li si v moderních komunikačních výdobytcích civilizace, můžete si zařídit konto u eBanky. Nabízí totiž nejpropracovanější nabídku moderních způsobů ovládání účtu od obyčejného telefonu až po Internet (pro používání těchto služeb si však někdy musíte připlatit za technické vybavení, např. za bankovní SIM kartu).

K účtu dostanete zdarma kartu Maestro a její provoz na jeden rok a jednu kartu ISIC. Horší je to s kontokorentem, který sice banka poskytuje až do výše 10 000 Kč, ale pouze v tom případě, když se za vás zaručí rodiče (to už si jim skoro můžete říct sami, co říkáte?) Úroky kontokorentu jsou 12,4 % proti chabým 0,15 % úroku na vkladech. Konto si mohou založit studenti SŠ, VOŠ a VŠ do 26 let. Navíc můžete získat i slevu na mobilní telefon od T-Mobile.

Tabulka č. 515

Srovnání studentských účtů

ČS ČSOB eBanka Komerční banka Union banka
Určení VŠ 18–26 let VŠ, VOŠ VŠ, VOŠ, SŠ VŠ, VOŠ, SŠ od 18 let VŠ, VOŠ
Bonusy prémie 400 Kč/rok, 10 000 Kč za červený diplom 1. ISIC zdarma 1. ISIC zdarma prémie 333 Kč/rok, zdarma Expresní linka  –
Vedení účtu poštovné za výpis 6,40 Kč (výpisy nechodí, pokud není změna zůstatku) zdarma 19 Kč zdarma 25 Kč
Úročení vkladů 0,5 % 1,75 % 0,15 % 1,75 % 0,5–1,5 %
Karta domácí Visa Electron mezinárodní Maestro mezinárodní Maestro mezinárodní Maestro mezinárodní Maestro
Poplatek za kartu zdarma 1.rok zdarma, další 150 Kč 1.rok zdarma, další 240 Kč zdarma zdarma
Výběr z bankomatu* 4 Kč/20Kč+0,5 % 5 Kč/25 Kč 4,90 Kč/24,90 nebo 29,90 Kč 5 Kč/25 Kč zdarma/5 Kč nebo 20 Kč
Kontokorent 10 000 Kč 6 000 Kč 10 000 Kč 5 000 Kč 10 000 Kč
Úročení kontokorentu 13,4 % 10 % 12,4 % 16 % 14,5 %


*)vlastní/cizí(dvě sítě)

Sečteno a podtrženo

Z výše uvedeného výčtu by měly být výhody studentských kont jasné. Pokud byste si založili úplně všechny (váš účet také může používat třeba někdo z blízkých (a důvěryhodných) příbuzných, který tak ušetří na poplatcích), dostanete ročně 733 Kč, pět platebních karet zadarmo (z toho tři jsou zdarma po celou dobu studia a dvě jenom po dobu prvního roku), dvě karty ISIC (přirozeně je dobré vyčerpat nejdříve jednu a až v následujícím roce druhou) a půjčit si můžete až 41 000 Kč najednou. K tomu připojte levný a pohodlný způsob nakládání s penězi a dostanete vcelku slušný součet.

Na druhou stranu, musíte se připravit na nejrůznější „skryté“ i „evidentní“ poplatky a srážky, ale tak už to dnes v bankách chodí (například Komerční banka chce 3 Kč za měsíční výpis transakcí provedených platební kartou apod.). Navíc, v případě, že budete po nějaké době účty rušit, zaplatíte za takovou operaci řádově několik stovek korun (nejčastěji 200 Kč/účet, někdy také za zrušení platební karty atd.) a v případě, že včas nedodáte potvrzení o studiu na další rok, automaticky se vaše studentské konto převede do standardního režimu běžných účtů, tedy na vyšší poplatky.

skoleni_15_4

Ale sečtete-li všechny klady a zápory, vyjde jistě kladný výsledek. Studentský účet se vyplatí – ať už kvůli hmotným výhodám a bonusům (ČS a KB), či jako testovací program nových technologií (eBanka).

Na závěr ještě jedna spíše neradostná zpráva – o to, aby na vašem účtu skutečně nějaký slušný obnos setrval, se nepostará žádná z bank. To už záleží jenom na vás.

Které studentské konto vás nejvíce zaujalo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).