Hlavní navigace

Banky blokují platby za nákup bitcoinů. Chráníme klienty, hájí se

16. 3. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zatímco převést peníze z účtu na účet jde snadno, nakupovat nebo prodávat bitcoiny některým bankám vadí. Platbu neprovedou a odvolávají se na svoji vnitřní politiku.

Včera jste mi zamítli převod na můj účet u bitcoinové burzy s odůvodněním, že transakce byla zrušena z důvodu interní politiky banky, stěžoval si v listopadu 2016 na Facebooku Raiffeisenbank Adam Nohejl. Ta mu opravdu potvrdila, že platby blokuje: Je pravda, že naše banka neprovádí platby, které souvisejí s tzv. kryptoměnami. Jedná se o skupinovou politiku celé Raiffeisenbank.

Dotaz Adama bance

Včera jste mi zamítli SEPA převod na můj účet u bitcoinové burzy Bitstamp s odůvodněním, že „transakce … byla zrusena z duvodu interni politiky banky – Raiffeisenbank nerealizuje transakce spojene s crypto menou“ (cituji SMS). Na info lince ani od vaší zaměstnankyně, která mě kontaktovala, jsem nedostal žádné další vysvětlení.

Společnost Bitstamp má licenci pro poskytování služeb v EU. Platební styk je, pokud vím, ta nejzákladnější funkce běžného účtu. Doufám tedy, že chápete, že z mého pohledu jde jen o svévolné omezení, jak nakládám se svými prostředky, a odůvodnění vaší „interní politikou“ není dostatečné.

Žádám vás tedy o jasné odůvodnění, proč jste zamítli transakci. Jsem klientem eBanky a posléze Raiffeisenbank už více než deset let a dosud jsem od vás setkal jen s profesionálním chováním. Kontaktuji vás veřejně, protože po telefonu jsem odpovídající vysvětlení nedostal, a také věřím, že zdůvodnění vaší „politiky“ bude zajímat i jiné klienty.

Reakce Raiffeisenbank

Dobrý den, Adame, ano, je pravda, že naše banka neprovádí platby které souvisejí s tzv. kryptoměnami. Jedná se o skupinovou politiku celé Raiffeisenbank. Vedlo nás k tomu vyhodnocení aktuálního využití kryptoměn v současné obchodní praxi a také ochrana zájmů našich klientů, kteří se v minulosti stávali obětí podvodu, kdy k zastření stopy bylo využito transakce kryptoměnou.

Při transakcích s kryptoměnami je především porušen základní princip transparentnosti platby, kdy je jasně známý odesílatel i beneficient platby. Děkujeme za pochopení.

Podle nově vzniklé Asociace pro elektronické měny (APEM.cz) je takové jednání protiprávní, a proto den před publikací textu v tiskové zprávě vyzvala tři české banky, o kterých jejich klienti prohlašují, že jim zakazují volnou manipulaci se svými prostředky, aby od toho jednání upustily. Jmenovitě jde o Komerční banku, mBank a Raiffeisenbank.

Naše asociace vznikla právě předevčírem na první ustavující schůzi a má sedm členů. U rejstříkového soudu budeme v nejbližší době zapsáni jako zapsaný spolek. Jsme skupina fyzických osob, kterou v tuto chvíli vedu já. Klademe si za cíl nějakým způsobem zakotvit bitcoin (a i ostatní kryptoměny) jako normální běžnou alternativní měnu, podobně jako je nyní internet chápán zákony, byť dříve mohl být pohled na něj také rozporuplný. Jde nám zvláště o to, aby si lidé pod bitcoinem nepředstavovali jen objednávání vražd, teroristické útoky a pedofilní skupiny. Časem vidím podobnost se sdružením APEK, které také v ‚dobách kamenných‘ proráželo cestu nakupování na internetu, řekl na dotaz Měšce předseda spolku APEM.cz Robert Dvořák.

Doména Asociace pro elektronické měny je registrovnána čerstvě od 14. 3. 2017 (screenshot 15. 3. 2017)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Doména Asociace pro elektronické měny je registrovaná čerstvě od 14. 3. 2017 (screenshot 15. 3. 2017)

Bitcoin se nehodí do finanční politiky

Ale Raiffeisenbank není jediná, které se bitcoiny nelíbí. Podobný problém má i česká bitcoinová směnárna SimpleCoin. Přišli jsme o účet v Raiffeisenbank, ta navíc dělá největší problémy s platbami, kdy našim zákazníkům často odmítají provést platební příkaz na náš účet, komentoval pro server Měšec.cz Pavel Nedoba, jeden z jednatelů společnosti. A pokračuje: Účet nám vypověděla i Komerční banka bez udání důvodu. Důvod sice existuje, ale nám jej odmítli sdělit. Následně nám zavřeli účet v mBank, kde důvod naopak sdělili, ale na naši protiargumentaci jej nebyli schopni obhájit.

Ale ani na Slovensku nemá bitcoinová směnárna snadný život. Účet nám neotevře Slovenská sporiteľňa ani Všeobecná úverová banka, obešli jsme samozřejmě i další banky. U UniCredit Bank by to šlo, ale proces by byl tak složitý, že jsme jej vzdali, pokračuje ve vyprávění svých zkušeností Nedoba. Jedinou bankou na Slovensku, která s nimi neměla problém, byla ČSOB.

Přesto existují i banky, kterým bitcoiny nevadí, alespoň zatím. V Česku je nejpřátelštější Fio banka, bez problémů fungují naše účty i v České spořitelně a ČSOB, říká Nedoba. Přitom stojí za povšimnutí, že zatímco spořitelna na Slovensku účet bitcoinové směnárně nezaloží, spořitelna v Česku s tím problém neměla. A obě přitom patří skupině Erste. Vysvětlujeme si to tak, že v České spořitelně jsme účet ještě stihli založit v době, kdy se o bitcoinu tolik nevědělo. Naproti tomu ve Slovenské spořitelně si opět ověřovali naše podnikatelské zaměření, šlo to na posouzení do Vídně a ta to zamítla. Rakušáci obecně nemají bitcoin rádi, utvrzuje se v názoru Nedoba.

Jenže na přímý dotaz Měšce už Česká spořitelna nadšení bitcoinové směnárny zchladila a naznačila, že o bankovní účet může přijít: Kryptoměnové účty včetně bitcoinových klientům neotevíráme a tento typ transakcí neprovádíme ani nepodporujeme. Pokud nás navíc někdo uvede v omyl a následně zjistíme, že s kryptoměnou obchoduje, a jedno, zda ji nakupuje, nebo prodává, tak účet rušíme, řekla Měšci Pavla Kozáková z Tiskového centra České spořitelny.

Bitcoinový bankomat v Praze v ulici Na příkopech. (10/2014)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Bitcoinový bankomat v Praze v ulici Na příkopech. (10/2014)

A jak vnímají bitcoinovou problematiku další banky?

Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB

ČSOB považuje obchody související s virtuálními měnami (BTC) jako vysoce rizikové a směrem k těmto klientům a transakcím uplatňuje vyšší obezřetnost a kontrolu. Přijatá opatření jsou v souladu s platnou legislativou a banka plně naplňuje literu zákona. K jednotlivým klientům však přistupujeme na individuální bázi.

Zdeněk Kovář, tiskový mluvčí Fio banky

Bitcoiny jsou z pohledu banky rizikovou záležitostí, často slouží k legalizaci výnosů z trestné činnosti. Přesto v současné době plošně nezamítáme transakce do bitcoinových směnáren ani nerušíme klientům účty. Všechny takové transakce jsou ale monitorovány a může se stát, že i u nás dojde k blokaci konkrétní transakce. Jaký bude náš postoj v budoucnu, a jestli se případně změní, nyní nedokážeme komentovat.

Michal Teubner, tiskové oddělení Komerční banky

Komerční banka postupuje při poskytování bankovních produktů a služeb, resp. zpracování všech klientských transakcí podle nastaveného interního systému vnitřních zásad v oblasti prevence praní špinavých peněz a zohledňuje přitom všechny informace týkající se profilu klienta, původu a objemu prostředků anebo transakční protistrany. Akceptování obchodní spolupráce se společnostmi, které se zabývají obchodováním s virtuálními měnami, je prováděno vždy až na základě hloubkové kontroly dle zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank

V případě Raiffeisenbank jde o skupinovou politiku Raiffeisen Bank International, která neumožňuje provádění plateb, jež souvisejí s tzv. kryptoměnami. Důvodem je aktuální využití tzv. kryptoměn v současné obchodní praxi a především ochrana zájmů samotných klientů, kteří se v minulosti v některých případech stali obětí podvodu, kdy k zastření stopy bylo využito transakce kryptoměnou. Nicméně postupujeme zcela v souladu s platnými právními předpisy, standardy finančního trhu a v neposlední řadě také se smluvními ujednáními, která máme s klienty. 

Ověřit ano, odmítnout ne

Na ověření platební transakce, zda je oprávněná, má banka u odesílatele platby samozřejmě právo, ale její bezdůvodné odmítnutí je protiprávní. Přitom k zamítnutí transakce stačí málo. Do zprávy pro příjemce napište slovo „bitcoin“ a transakce bude automaticky zrušena.

Podle bezpečnostního experta Pavola Luptáka, který je známým odborníkem na bitcoinovou problematiku, postupuje stejně celá mezinárodní skupina finančních domů Raiffeisen. Možnost blokovaní plateb potvrdila na Slovensku i Tatra banka.

skoleni_15_4

Co je Bitcoin

Bitcoin je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná kryptoměna. Hlavní unikátností bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady.

Čeká se na první spor

Banky pravděpodobně v bitcoinu a dalších elektronických měnách vidí konkurenci, proto se rozhodly, že se budou odvolávat na zákon o praní špinavých peněz nebo argument možného financování terorismu a nákup svým klientům co nejvíce znepříjemňovat, myslí si Dvořák z APEM.cz.

Jak z toho ven? Pokud vám banka neoprávněně odmítla příkaz, je možné se obrátit na Finančního arbitra nebo přímo na soud a přes soudní spor žádat náhradu škody. Že vám ale nějaká škoda vznikla, musíte samozřejmě prokázat. A podobně budete muset u soudu prokázat původní úmysl převodu bitcoinů, který tak ztratí svůj anonymní závoj. A možná že právě na to banky spoléhají. Na rozdíl od soudu cesta přes Finančního arbitra je pro vás bezplatná a pokud Finanční arbitr zjistí, že banka chybu udělala, sankce ji nemine. To však může prokázat až výsledek nějakého sporu. Do té doby u některých bank platbu za účelem nákupu či prodeje bitcoinů nepošlete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).