Hlavní navigace

Bankovní zdražení v italském stylu

27. 7. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Od soboty 1. srpna se pro majitele účtů v UniCredit Bank změní řada položek. Banka zvýšila ceny, některé změny jsou kosmetické, jiné klienti banky podstatně poznají v zářijovém výpisu. Opatrní musejí být hlavně při výběrů z bankomatů v ČR, ale potěší je zahraniční výběry.

UniCredit Bank má sazebník pro fyzické osoby – nepodnikatele rozdělený do třinácti kapitol. Největší změny doznala osobní konta, běžné bankovní operace spojené s provozem běžných účtů, a rozšířilo se několik položek v kapitole kreditní karty. U bezpečnostních schránek se zvýšil měsíční poplatek za vedení. Podobné téma: S létem přišlo razantní zdražení bank i slevy

Osobní konta

V aktuální nabídce má bývalá spojená Živnobanka a HVB Bank pět běžných účtů, které jsou zabaleny do úhledných balíčků. Jsou to konta s názvy Pohoda, Mozaika, Komplet, Exklusive a Studentské konto. Cena za měsíční vedení balíčku se změnila jen u konta Mozaika, a to ze současných 99 korun na 119 Kč (tj. zdražení o 20 Kč měsíčně). Ostatní účty zdánlivě nezdražily, ale po detailnějším prostudování jednotlivých položek v sazebníku lze zjistit, že změny doznaly zejména výběry z bankomatů a počet zasílaných textových zpráv, který u účtů Mozaika a Komplet poklesl z původních deseti na polovinu.

Počet výběrů z bankomatů mimo síť UniCredit Bank je do konce července zpoplatněn devíti korunami, od srpna u účtů Komplet a Exklusive nově dochází k prvním dvěma, respektive čtyřem výběrům v měsíci zdarma.

U Konta Pohoda, které je nejlevnějším (vyjma studentského konta) účtem UniCredit Bank, nebude od srpna automaticky poskytováno cestovní pojištění Travel Basic. Čtěte více: HSBC Premier: Je jen pro vyvolené, nebo pro všechny?

Účty a depozita

Od srpna podraží zasílání výpisů z běžného účtu. Výpis z účtu zaslaný prostřednictvím České pošty v rámci České republiky se zvýší o pět korun z dnešních p atnácti, do zahraničí bude stát 50 korun (dosud 30 Kč) a převzetí výpisu z účtu na pobočce zdraží o dvacet korun na budoucích šedesát. Poplatky za doplňkové služby k běžnému účtu jsou nezměněné.

Tuzemský platební styk

Velké změny doznaly odchozí platby, ve všech případech byly ceny zvýšeny.

Změny v tuzemském platebním styku
Položka do 31.7. od 1.8.
Platba do jiné banky (papír) 30 Kč 45 Kč
Platba do jiné banky (elektronicky) 4 Kč 6 Kč
Platba do jiné banky (telefonicky) 8 Kč 12 Kč
Expresní platba do jiné banky (papír) 200 Kč 300 Kč
Expresní platba do jiné banky (elektronicky) 85 Kč 115 Kč
Expresní platba do jiné banky (telefonicky) 120 Kč 150 Kč
Platba v rámci banky (papír) 30 Kč 45 Kč
Platba v rámci banky (elektronicky) 2 Kč 3 Kč
Platba v rámci banky (telefonicky) 8 Kč 10 Kč

Zdroj: UniCredit Bank


Používáte-li ke svým platbám inkaso a SIPO, zvýší se pro vás cena za jeho zadání, změnu a zrušení prostřednictvím papírového nosiče o deset korun ze současných 30 Kč. Podobné téma: Vybrané klienty bank čeká výrazné zdražení

Rovněž drobná zvýšení vás čekají u trvalých příkazů. Ty podraží na 40 Kč (z nynějších 30 Kč) a týkají se všech, kteří používají papírový nosič. Odchozí platba do jiné banky na základě trvalého příkazu, inkasa či SIPO zdraží o korunu z pěti na šest korun a odchozí platba v rámci banky pak ze dvou na tři koruny.

Jestliže na váš účet přicházejí eura, počítejte se zvýšením poplatku za příchozí europlatbu o padesát korun. Cena do konce července je 200 korun, od srpna pak 250 Kč. Podobné téma: Platba do zahraničí se může oboustranně pořádně prodražit

Hotovostní operace

Hotovostní operace doznaly mírných úprav, které se týkají zejména vkladů hotovosti provedených třetí osobou na váš účet. Od srpna vyjde složení hotovosti na 55 korun (dnes 40 Kč). Stejně tak i vklad hotovosti v cizí měně bude vyšší. Pokud vložíte na svůj účet peníze v hotovosti, nebudete od srpna za tuto operaci nic platit, zde banka podnikla pozitivní krok a zrušila současný 15Kč poplatek. Cizí měna však podražila, do konce měsíce si UniCredit bank účtovala při vkládání cizí měny poplatek ve výši 0,3 % z vkladu, nejméně však 15 korun, od 1. srpna se vklad zvyšuje na 1 % z vkladu, minimálně 30 korun. Pokud chcete tento poplatek obejít, použijte pro vklad depozitní bankomat. Podobné téma: Poplatek za vklad hotovosti je jako hra na schovávanou

Výběr hotovosti z účtu na přepážce bude stát 55 korun (do konce července 30 Kč). Cizí měnu si z vašeho účtu vyzvednete za poplatek 1 %, minimálně 55 korun (nyní 0,6 %, minimálně 30 Kč).

Přímé bankovnictví

Za využívání jednotlivých služeb přímého bankovnictví (tj. internetové, telefonické, mobilní a mobilní bankovnictví vyšší generace) budete platit od srpna 70 korun namísto dnešních 50 Kč. Řešením je využít balíček služeb, kde je přímé bankovnictví v ceně, resp. jeden z jeho kanálů.

Debetní karty

V osmé kapitole, která se věnuje platebním kartám, na vás čeká nová položka a to předčasné vydání obnovené karty, která banka ocenila 200korunovým poplatkem. Horší je, že UniCredit bank už končí s oblíbeným poplatkem 9 Kč za výběr z jakéhokoli bankomatu. Od srpna za výběr mimo bankomaty UniCredit Bank zaplatíte 30 Kč. Proto banka na oplátku nabízí u vyšších balíčků služeb 1–4 bezplatné výběry. Jenže u nejpoužívanějšího konta Mozaika jsou bezplatné výběry pouze volitelné a použití karty mimo bankomaty UniCredit Bank se vám proto prodraží. Poplatek 30 Kč není sice drastický, stejný ho má například ČSOB, ale UniCredit Bank nemá příliš rozsáhlou síť bankomatů, proto se tomuto poplatku občas nevyhnete.

I přes zdražení tuzemských výběrů však musíme UniCredit Bank pochválit za jednotnou cenu při výběrech v zahraničí v rámci UniCredit Group, od srpna vás tyto výběry nebudou stát ani korunu s výjimkou účtů bez balíčku služeb. Tak rozsáhlou síť partnerských bank vám přitom žádná česká banka nenabídne (vyjma mBank a HSBC Bank, kde jsou výběry hotovosti v zahraničí zdarma).

Kde lze zdarma vybrat hotovost z bankomatů UniCredit Group

Seznam zemí a bank skupiny UniCredit Group
Země Název banky nebo bank
Ázerbájdžán Yapi Kredi
Bosna a Hercegovina UniCredit Bank, Nova Banjalučka Banka
Bulharsko UniCredit Bulbank
Česká republika UniCredit Bank
Estonsko UniCredit Bank
Chorvatsko Zagrebačka banka
Itálie UniCredit Banca, UniCredit Banca di Roma, Banco di Sicilia, FinecoBank
Kazachstán ATF Bank
Kyrgyzstán ATF Bank
Litva UniCredit Bank
Lotyšsko UniCredit Bank
Maďarsko UniCredit Bank
Německo HypoVereinsbank
Polsko UniCredit Pekao
Rakousko UniCredit Bank Austria
Rumunsko UniCredit Tiriac Bank
Rusko UniCredit Bank
Slovensko UniCredit Bank
Slovinsko UniCredit Bank
Srbsko UniCredit Bank
Turecko Yapi Kredi
Ukrajina UniCredit Bank, Ukrsots Bank

Kreditní karty

Kreditní karty doznaly změn především v počtu upomínek a výzev. Mírné zvýšení je za výběr kreditní kartou z bankomatu v tuzemsku a zahraničí v rámci skupiny UniCredit Bank.

U věrnostní platební karty Visa AXA došlo k drobné změně u cestovního pojištění Travel Axa. Z původních 60 korun ročně se pojištění zvýšilo na 300 korun.

Razantní změny jsou u kreditních karet VISA vydaných Živnostenskou bankou do 30. dubna 2007. Kromě zvýšení ceny za první a druhou upomínku a výzvy k úhradě pohledávky došlo ke zrušení měsíčního poplatku za správu kreditní linky.

Změny cen u platebních karet
Položka do 31. 7. od 1. 8.
Debetní karty
 
Výběr z bankomatu UniCredit Bank v ČR a UniCredit Group v zahraničí
Konto Pohoda 5 Kč 0 Kč
Konto Mozaika 0–5 Kč 0 Kč
Konto Komplet 0 Kč 0 Kč
Konto Exklusive 0 Kč 0 Kč
Mimo balíček služeb 5 Kč 5 Kč
Výběr z bankomatů ostatních bank v ČR
Konto Pohoda 9 Kč 30 Kč
Konto Mozaika 9 Kč 1 volitelně v ceně, poté 30 Kč
Konto Komplet 9 Kč 2 v ceně, poté 30 Kč
Konto Exklusive 9 Kč 4 v ceně, poté 30 Kč
Mimo balíček služeb 30 Kč 30 Kč
 
Kreditní karty
 
Výběr hotovosti z bankomatu v tuzemsku a zahraničí skupiny UniCredit Bank 40 Kč + 1 % z částky 49 Kč + 1 % z částky
Předčasné vydání obnovené karty*   200 Kč
Překročení úvěrového limitu 250 Kč 300 Kč
Oznámení o neuhrazení splátky*   30 Kč
1. upomínka (při neplnění smluvních podmínek) 350 Kč 350 Kč
2. upomínka (při neplnění smluvních podmínek)*   500 Kč
Výzva k úhradě pohledávky 550 Kč 650 Kč

Úvěry

Využíváte-li při čerpání hypotéky příspěvek státní podpory, připravte se na hrazení samostatného administrativní poplatku za zpracování ve výši 50 korun. Dosud si banka účtovala za hypoteční úvěr se státní podporou 200 korun, případně 300 korun, pokud jste neměli u banky běžný účet.

Na všechny úvěry (spotřebitelský, kontokorentní, hypoteční úvěr a studentskou půjčku) se vztahuje rozšíření v počtu upomínek a výzev k uhrazení dluhu, jako je u kreditních karet. Čtěte více: Pozor na „výhodné“ kontokorenty a kreditní karty

Od srpna se zvyšuje úroková sazba kontokorentu, a to z původních 12 % na 15 %.

Bezpečnostní schránky

Využíváte-li bezpečnostní schránku v některé z poboček UniCredit Bank, čeká vás zvýšení ceny za měsíční pronájem. Ceny platné v období mezi 1. dubnem a 31. červencem se pohybovaly od 60 do 210 korun za měsíc. Od 1. srpna se ceny zvyšují od 70 do 250 korun. Všechny ceny jsou bez DPH.

Ceny za pronájem bezpečnostní schránky
Rozměr schránky Poplatek do 31. 7. 2009 Poplatek od 1. 8. 2009
Měsíční Roční Měsíční Roční
do 10 000 cm3 60 Kč 600 Kč 70 Kč 700 Kč
do 15 000 cm3 90 Kč 900 Kč 110 Kč 1 100 Kč
do 20 000 cm3 120 Kč 1 200 Kč 150 Kč 1 500 Kč
do 25 000 cm3 150 Kč 1 500 Kč 190 Kč 1 900 Kč
do 35 000 cm3 210 Kč 2 100 Kč 250 Kč 2 500 Kč

Zdroj: UniCredit Bank

dan_z_prijmu


Kauce za zapůjčení klíče od schránky se od srpna zvyšuje z jedné tisícikoruny na dvojnásobek. Připojištění bezpečnostní schránky na hodnotu 500 000 korun bude i nadále stát 100 korun měsíčně.

Zdražení UniCredit Bank je docela vysoké, jiné banky během letošního roku zdražovaly spíše úvěrové produkty či poplatky spojené s pohledávkami, UniCredit Bank však sáhla i na transakční poplatky. Na druhé straně tato banka umožňuje čerpat výhody jednotné finanční skupiny, a to nejen bezplatnými výměry z bankomatů, ale i propojením internetového bankovnictví zahraniční pobočky banky. Za své služby si však nechá zaplatit.

Jaký poplatek se vám zdá nejvíce nesmyslný?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).