Hlavní navigace

Bankomat vás vidí!

9. 11. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zloději v poslední době už podruhé ošálili bezpečnost bankovních systémů a připravili klienty o peníze. Tentokrát se to podařilo přes bankomat. Co s tím?

Jak uvedla MF DNES, ČSOB hlásí asi dvacítku poškozených a 250 podezřelých klientů, ČS hovoří o osmi. Vše mělo proběhnout v samoobslužné zóně ČSOB u Vítězného náměstí v Praze-Dejvicích a zloději si z bankomatu měli postupně vybrat přibližně jeden milión korun.

Prý to nebylo nic těžkého – do dveřního systému se nainstaluje magnetická čtečka, schopná zapamatovat si stovku až dvě magnetických proužků, na bankomat se umístí mikrokamera, co nahraje jednotlivá PIN, která klienti chtiví hotovosti zadávají do bankomatu. Pak se to všechno dá dohromady, informace z magnetického proužku klientovy karty se zkopírují na novou kartu (prý stačí třeba běžná klientská karta obchodních řetězců) a pak už jenom vložit kartu do automatu a zadat to správné PIN.

Cena magnetické čtečky se prý pohybuje v řádech stokorun, cena minikamery v (deseti) tisících. Srovnejme to s miliónovým příjmem a pracovními náklady a vyjde slušná hodinová mzda.

Banky ujišťují, že lze zjistit, zda z účtu vybíral klient nebo zloděj a přidávají, že všechny skutečně okradené odškodní. Ale co když z účtu vybíral klient-zloděj? Ze svého účtu, upravenou kartou? Dobré maskování, ne? Přijde se na něj?

Banky prohlašují, že „v současné době provádějí podrobnou kontrolu všech bankomatů a monitoring transakcí“. To znamená, že ji dosud neprováděly? Nikdo si na bankomatu nemůže všimnout sice „mikro“, ale přece jenom kamery? Proč každý den kontrola neověří stav magnetické čtečky?

Doufejme, že postižených bankomatů, a hlavně klientů nebude příliš mnoho (a že jim banky nebudou dělat stejné problémy jako nedávno Česká spořitelna, která nevinné klientce zadržovala rok její peníze). Na druhou stranu, pokud by okradených bylo více, alespoň by to snad banky přimělo učinit nějaká zásadnější bezpečností opatření proti podobným pokusům.

Jak se však do té doby bránit? Nabízí se špatné zadání PINu. Tak ovšem zmatete nejenom zloděje, ale i bankomat a moc vám to nepomůže.

skoleni_15_4

Takže asi nejsnadněji se podobné krádeži ubráníte tím, že nebudete platit v hotovosti a tedy ani vybírat z bankomatu. A když už se bez pravidelných výběrů z kouzelné schránky na peníze neobejdete, nastavte si možnost jen velmi nízkého denního výběru.

Ostatně, čím míň peněz budete moci vybrat, tím taky míň utratíte, že?

Jak často vybíráte z bankomatu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).