Hlavní navigace

Bankomat: splní všechna přání?

23. 3. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Je libo vložit hotovost na účet, zaplatit složenku nebo zažádat o úvěr? Kvůli těmto přáním už nemusíte chodit do banky. Bankomaty se proměnily z přístrojů vydávajících hotovost ve všestranné bankovní pomocníky. Co všechno dnes bankomaty umí? A potřebujeme to vůbec?

Bankomaty se v Česku (tehdy ještě Československu) zabydlely před 13 lety. První on-line bankomat představila Komerční banka v roce 1992, oproti zahraničí jsme měli zpoždění 25 let. Spolu s rozšiřováním platebních karet se zvyšoval i počet bankomatů. Na konci roku 2004 bylo v Česku už 2850 bankomatů. Co všechno se za těch třináct let „naučily“?

Výdej hotovosti

Základní funkcí, kvůli které vlastně bankomaty vznikly, je vedle zjišťování zůstatku na účtu výdej hotovosti. Bankovní pobočky mají jen omezenou otevírací dobu a co dělat, když večer zjistíme, že potřebujeme naplnit peněženku. Právě toto byl podle „otce bankomatu“, skotského vynálezce Johna Sheparda Barona, prvotní impuls, který ho vedl k sestrojení prvního přístroje.

Vydávání hotovosti je však v současné době služba, kterou se u bankomatů snaží bankovní domy mírně potlačit. Své klienty motivují především k častějšímu bezhotovostnímu placení. Používání platebních karet je ve většině bank pro klienta bezplatné, naopak výběr hotovosti z bankomatu je zatížen stále vyššími poplatky.

Poplatky za výběr hotovosti z bankomatu
Banka Vlastní bankomat Cizí bankomat Výběr v zahraničí
Česká spořitelna 6 Kč 25 Kč + 0,5% z vybírané částky 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky*
Citibank 15 Kč 15 Kč 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
ČSOB 5 Kč 25 Kč 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
eBanka 6,90 Kč** 6,90 Kč** 1,5 % z vybírané částky, min. 140 Kč
GE Money Bank 0 Kč/9 Kč*** 25 Kč 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky
Komerční banka 6 Kč 35 Kč 1 % z vybírané částky, min. 100 Kč
Raiffeisenbank 5 Kč/9 Kč*** 19 Kč/25 Kč*** 1 % z vybírané částky, min. 125 Kč
Živnostenská banka 5 Kč**** 40 Kč 105 Kč + 0,5 % z vybírané částky

Pozn: poplatky na účtech vedených mimo balíčky
* výběr z bankomatu skupiny Erste Bank Group v Rakousku, Slovensku, Chorvatsku a Maďarsku 25 Kč + 0,5% z vybírané částky
** pro klienty s aktivním programem „Zdarma“
*** první dva výběry v měsíci/každý další
**** nově účtováno od 1. 4. 2005

O Češích se říká, že jsou při volbě finančních nástrojů značně konzervativní, avšak jejich neochota přeorientovat se z hotovostního na bezhotovostní placení má tentokrát objektivní důvod. On-line placení platebními kartami je ve většině obchodů stále výrazně pomalejší než placení hotovostí. Málokdo se chce vystavit situaci, kdy musí strpět remcání dlouhé fronty za sebou, když on-line terminál už pět minut zpracovává požadavek na přijetí karty.

Nastává tak paradoxní situace, kdy si člověk před obchodem vybere z bankomatu hotovost, kterou následně použije k zaplacení nákupu. Klient tak vlastně zaplatí poplatek za výběr hotovosti úplně zbytečně.

Častokrát se setkáváme s tím, že náš klient nejprve vybere úvěrovou kartou peníze v bankomatu, a potom tuto hotovost použije na místě, kde by kartou mohl zaplatit bezhotovostně, říká ROMAN BRYCHNÁČGE Money Multiservis.

Oproti zahraničí je v Česku poměrně omezená možnost vložit si prostřednictvím bankomatu hotovost na účet. Tuto službu nabízí zatím pouze eBanka a Živnostenská banka, a to jen ve vybraných bankomatech.

Dobíjení předplacených karet

Další službou, kterou dnes nabízí absolutní většina bankomatů, je dobíjení kreditu do mobilního telefonu. Stačí mít jen platební kartu a najít vhodný terminál. Ne všechny bankomaty totiž nabízejí služby všech tří mobilních operátorů. Oskar navíc svým zákazníkům nabízí v bankomatu kompletní platební servis – majitel mobilního telefonu může přes bankomat zaplatit fakturu či roamingovou zálohu.

Bezhotovostní platba přes bankomat

Před koncem loňského roku spustila Česká spořitelna, která je provozovatelem nejširší sítě bankomatů, novou službu. Majitelé sporožirových účtů mohou prostřednictvím bankomatu provádět bezhotovostní převody. Využít je možné však jen speciálně upravené, takzvané transakční bankomaty, kterých má Česká spořitelna jednu třetinu.

Zajímá vás, jak se platí složenky přes bankomatu? Přečtěte si článek Petra Zámečníka Vyřiďte si účty přes bankomat.

Zhruba 75 % z celkového počtu 367 transakčních bankomatů je umístěno v pobočkách České spořitelny a přístupno 24 hodin denně. Zbytek je umístěn například v nemocnicích, na úřadech a v malé míře i v obchodních domech a podobně, říká Martin ŠkopekČeské spořitelny. Vedle placení jednorázových příkazů a pojistného do společnosti Kooperativa uvažujeme do budoucna také o možnosti spolupráce s telekomunikačními či elektrárenskými a plynárenskými společnostmi.

Bankomat pro nevidomé

Česká spořitelna se může pochlubit ještě dalším prvenstvím – jako první a zatím jediná představila speciální bankomat pro nevidomé a slabozraké majitele platebních karet. Klienti mohou tento bankomat, který je umístěn ve pražské pobočce České spořitelny v Jugoslávské ulici, obsluhovat pomocí hlasové navigace.

Úvěr z bankomatu

Klienti GE Money Bank mohou v bankomatu dokonce zažádat o spotřebitelský úvěr. Bankomat jim jednak bezprostředně zjistí, kolik jim je banka připravena půjčit, a klient může rovnou o úvěr zažádat. GE Money Bank se pyšní tím, že je jedinou bankou v Česku i v Evropě, která podobnou službu nabízí.

Klient zadá prostřednictvím bankomatu své telefonní číslo a nejpozději následující pracovní den se mu ozve bankéř, který s ním dojedná veškeré podrobnosti, vysvětluje tuto službu Pavel FolprechtGE Money Bank.

skoleni_15_4

Bezpečnější bankomaty

Klienty, kteří mají strach ze zneužití platebních karet v bankomatu, uklidní nová technologie Komerční banky. Bankomaty tohoto finančního ústavu začaly jako první přijímat čipové platební karty. Absolutní většina platebních karet je v současnosti vybavena magnetickým proužkem, který je však snadné zkopírovat a následně kartu zneužít. Čipová technologie takový postup znesnadňuje, čímž zvyšuje bezpečnost použití karty.

Na závěr je neodolatelné zmínit ještě jednu „speciální“ službu bankomatů. Čeští lapkové zjistili, že bankomaty nabízejí také možnost rychlého zbohatnutí. Stačí do bankomatu nainstalovat smyčku, která platební kartu zachytí a kamerou nahrát příslušný PIN. Anebo si rovnou pořídit nákladní automobil a pár silných chlapů a bankomat plný hotovosti si odvézt až domů.

Využíváte v bankomatu i jiné služby než výběr hotovosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).