Hlavní navigace

Nová banka chce mít nejlepší spořicí účet s garancí a bez pásem

27. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Creditas
Od ledna na trh vstoupí další banka. Začne s běžným, termínovaným a spořicím účtem, kde chce garantovat nejlepší zhodnocení bez pásem. Úvěry přijdou na řadu během roku.

Záložna Creditas získala v polovině října bankovní licenci a od roku 2017 začne nabízet služby jako banka. U retailových klientů se chce prosadit hlavně depozitními produkty, u firemních zase úvěrováním a cizoměnovými operacemi.

Běžný účet se základními službami bez poplatku

Od ledna Banka Creditas nabídne běžný účet s platební kartou od MasterCard a základními službami bez poplatku:

  • 5 výběrů ze všech bankomatů v ČR (další nejspíš za 20 Kč),
  • vedení účtu, příchozí a odchozí platby v Kč,
  • vybrané služby na pobočce (např. vklad hotovosti, změna či zrušení trvalého či jednorázového příkazu apod.),
  • výhodnější kurzy (ty karetní podle devizového kurzovního lístku, u zahraničních plateb pak individuální online kurzy podle situace na trhu).

Zpoplatněný bude například hotovostní výběr na pobočce (10 Kč při výběru do 500 000 Kč) nebo zadání jednorázového příkazu (10 Kč). Za odchozí SEPA platbu zaplatíte 50 Kč, někteří klienti s rámcovou smlouvou by se ale mohli dostat i na nulu. Celý ceník budoucí bankovní ústav zatím zveřejňovat nechce, poplatky by se ale většinou měly odvíjet od skutečných nákladů.

V nabídce od počátku najdete i cizoměnové účty v eurech, amerických dolarech, britských librách, švýcarských francích, polských zlotých a rublech.

S ostrým startem od ledna banka spustí také nový web a internetové a mobilní bankovnictví. Na otázku, zda bude mít Creditas také vlastní bankomaty, zatím zástupci nechtěli odpovídat.

Ukázka podoby nového webu a internetového bankovnictví (čísla a údaje jsou informativní)
Autor: Creditas

Ukázka podoby nového webu a internetového bankovnictví (čísla a údaje jsou informativní)

Spořicí účet s garantovanou sazbou

Spořicí účet chce od ledna Creditas nabízet minimálně se sazbou 1 % ročně s tím, že úrok bude platit pro celý vklad, tedy bez pásem. Sazbu by banka klientům po sjednání produktu chtěla garantovat na půl roku až rok, konkrétněji se zatím zástupci kampeličky vyjádřit nechtěli.

Termínovaný vklad max. na 10 let

Třetím produktem bude termínovaný vklad s fixací až na 10 let a sazbou od 1 do 2,5 % ročně.

Vkladové produkty bude možné brzy po rozjezdu banky sjednat i přes web. Plná online varianta sjednání depozitních produktů pro nové klienty z řad fyzických osob bude spuštěna v průběhu února 2017. Rovněž půjde zřídit vybrané produkty přímo v internetovém bankovnictví, řekl serveru Měšec.cz šéf retailu Radim Synek s tím, že banka chce od počátku využívat i elektronické podpisy.

Další budou investice a úvěry

V červnu nebo červenci 2017 by se mělo portfolio rozšířit o investiční produkty (zatím na jejich poskytování nemá budoucí banka licenci, nyní o ni bude žádat) v podobě korporátních dluhopisů a později také podílových fondů.

Během příštího roku by Banka Creditas měla přijít i s hypotékou, pojištěním, kreditní kartou (předpokládá se, že také od MasterCard), spotřebitelským úvěrem a kontokorentem. Od ledna v nabídce nové úvěry pro retail ještě nebudou, zatím banka bude poskytovat jen účelovou a neúčelovou půjčku zajištěnou nemovitostí, ještě ze současného portfolia záložny.

Hlavní byznys bude stále ve firemním financování

Protože se banka v nabídce fyzickým osobám zaměří zatím jen na vkladové produkty a poplatky by chtěla nastavovat podle reálných nákladů, vydělávat plánuje hlavně na firemním financování, které už nyní tvoří podstatnou část byznysu záložny. Od ledna Creditas přijde také s firemním účtem bez poplatku a cizoměnovými službami. Pro firmy chystá také zajišťovací instrumenty pro úroková rizika a termínové operace pro měnová rizika.

Pobočky nově a více v centru

S transformací na banku se změní také pobočky. Ty stávající se přestěhují více do center měst a všechny také projdou renovací. Od příštího roku přibudou i dvě nové, takže celkem jich banka bude mít šestnáct.

Design nových poboček
Autor: Creditas

Design nových poboček

V novém kabátu představí od ledna zhruba sedm obchodních míst, další přijdou na řadu během roku.

Stávající klienti by transformaci na banku pocítit neměli

Stávající členové záložny by proces přeměny neměli výrazněji pocítit. Sjednané produkty jim bude banka poskytovat dál. Kvůli transformaci v polovině prosince jen kampelička dočasně zastaví přijímání nových členů a vkladů.

Po transformaci na akciovou společnost se podíly v družstvu změní na akcie s tím, že procentní podíl k datu emise bude stejný i po přeměně na banku. Každý dosavadní člen (zhruba za 14 dnů záložna už zastaví přijímání vkladů do kapitálu) za každých 100 Kč svého vkladu dostane jednu akcii banky. Tu si může ponechat nebo ji za 100 Kč odprodá majoritnímu akcionáři.

skoleni_15_4

Hlavním důvodem pro transformaci se stalo omezení bilance na úrovni 5 mld. Kč a limit pro úvěry maximálně ve výši 30 mil. Kč, které začnou platit pro záložny od roku 2018. Pak také fakt, že člen kampeličky je povinen vkládat 10 % svých depozit do kapitálu (platí už dnes).

O bankovní licenci už požádala také záložna Akcenta a Moravský peněžní ústav.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).