Hlavní navigace

Banka Česká pojišťovna - utopie nebo realita?

13. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak je vidět, Česká pojišťovna nehodlá omezit své bankovní aktivity pouze na ovládnutí e-Banky a První městské banky. Vypadá to, že se sama definitivně rozhodla vstoupit na pole bankovních služeb.

Pod hlavičkou ČP Finance začala Česká pojišťovna nabízet kreditní karty a spořící účty včetně jakéhosi běžného účtu. Zatím tak činí ve spolupráci se svými dceřinými společnostmi, e-Bankou a Home Creditem, a jen pro své klienty – pojištěnce. To se však může brzy změnit, neboť pojišťovna plánuje do budoucna nabídnout své služby i těm, kteří dosud nejsou jejími klienty. Pojišťovna, ač není bankou, se proto stala nečekanou konkurencí českých bank.

Co a komu vlastně Česká pojišťovna nabízí?

  • ČP Spoření – spořící a transakční účet pro klienty s životním kapitálovým pojištěním, kterým končí pojistná smlouva a má jim být vyplaceno pojistné plnění.
  • ČP Kreditní karta – kreditní karta pro klienty s životním kapitálovým pojištěním.
  • ČP Úvěrová karta – kreditní karta pro klienty s povinným ručením a pro klienty Penzijního fondu ČP.


Nejzajímavější z nabídky ČP Finance je bezpochyby spořící a transakční účet, neboť nabídka tohoto druhu od nebankovního subjektu (byť ve spolupráci s bankou) je zatím v Česku skutečně raritou. Spořící účet si může založit pouze klient, kterému končí kapitálové životní pojištění. Na spořící účet se převede vyplacená pojistná částka, která se dále úročí podobně jako na revolvingovém termínovaném vkladu v bance. Délku vkladu si lze vybrat od jednoho týdne do jednoho roku. V závislosti na délce vkladu a jeho výši je stanovena úroková sazba, která se pohybuje od 2,4 % do 4,75 % p. a. Pokud je vklad prodloužen, připočítává se úroková bonifikace.

Překvapením však není konec. Společně se spořícím účtem je klientovi založen tzv. transakční účet. Tento účet má podobnou funkci jako normální běžný účet. Lze na něj hotově i bezhotovostně vkládat i vybírat, je úročen 0,5 % ročně a každý měsíc je vyhotoven výpis. K účtu si můžete nechat vydat mezinárodní platební kartu Maestro za poplatek 200 korun plus 10 korun měsíčně. Dokonce můžete využívat i omezeného telefonního bankovnictví zdarma.

skoleni_15_4

Druhým, rovněž velmi zajímavým produktem České pojišťovny je kreditní karta, která je určena stávajícím držitelům kapitálového životního pojištění. Princip této karty je jednoduchý. Při vydání karty klient vinkuluje kapitálovou životní pojistku ve prospěch pojišťovny. Čerpaný úvěr je proto plně zajištěn kapitálovou hodnotou pojistky a není nutné dokládat potvrzení o výši příjmů apod. Na druhé straně nevýhodou je, že maximální výše úvěru (min. 10 tisíc, max. 150 tisíc korun) je stanovena právě na základě pojistné smlouvy. Dostáváme se tak do poněkud absurdní situace, kdy si můžete půjčit jen tolik, kolik jste si předtím na životním pojištění naspořil. Pojišťovna vydává pouze mezinárodní kreditní kartu Maestro za poplatek 500 korun. Do 25. dne v měsíci je nutno uhradit 10 % z čerpaného úvěru a úroků z minulého měsíce, přičemž splacení vyšší částky musí být předem oznámeno. Úroková sazba činí docela příznivých 12 % ročně.

Do třetice přichází Česká pojišťovna s klasickou kreditní kartu pro majitele povinného ručení a pojištěnce Penzijního fondu ČP. Vydává ji ve spolupráci se společností Home Credit, takže karta se moc neliší od standardní nabídky této společnosti. Jedná se opět o mezinárodní kartu Maestro, která je v tomto případě vydávána zdarma. Úvěrový limit je stanoven individuálně od 10 do 30 tisíc korun, s možností pozdějšího navýšení až do 100 tisíc korun. Splátka činí 4 % úvěrového limitu bez ohledu na skutečnou výši půjčky. Odrazující je pouze výše úroku – 2,61 % měsíčně, což je i na kreditní kartu více než dost.

Produkty České pojišťovny v oblasti bankovnictví jsou jistě zajímavé a v mnohých ohledech na českém trhu průlomové, ale prozatím nepředstavují výraznou konkurenci pro banky, pouze dávají ČP určitou výhodu oproti jiným pojišťovnám. Kromě toho, že produkty mohou využívat pouze vybraní klienti, je nevýhodné omezení nabídky pouze na kartu Maestro, neboť poplatky za výběr touto kartou z bankomatu jsou poměrně vysoké a Maestro kartu akceptuje jen menší část obchodů. Pokud však ČP svoji nabídku rozšíří a vylepší, jak slibuje, může se situace výrazně změnit.

Myslíte si, že se Česká pojišťovna svou činností stává bankou bez licence?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).