Hlavní navigace

Bank of England uvolní měnovou politiku

14. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Euro včera proti dolaru posílilo o téměř půl procenta, když se hlavní světový měnový pár dostal na úroveň 1,11 USD/EUR.

Průmyslová produkce v eurozóně v květnu poklesla o 1,2 % m/m (trh –0,8 %). Její meziroční dynamika zpomalila na 0,5 % (trh +1,3 % y/y) z dubnových 2,2 %.

Francouzská inflace byla pro červen potvrzena na původním odhadu +0,3 % y/y. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 %.

Libra by měla proti dolaru během roku dále oslabovat

Euro včera proti dolaru posílilo o téměř půl procenta, když se hlavní světový měnový pár dostal na úroveň 1,11 USD/EUR. Nezabránilo tomu ani zklamání z údajů o dynamice evropského průmyslu, které naznačily pokles celého sektoru v Q2 16. Pro českou ekonomiku je rizikem, že se výstup snižuje i v Německu (zřejmě –0,9 % q/q v Q2).

Hlavní dnešní událostí na světových trzích bude zasedání Bank of England, od kterého očekáváme uvolnění měnové politiky v reakci na rozhodnutí o brexitu. Už před dvěma týdny guvernér BoE Mark Carney prohlásil, že adekvátní reakcí jeho instituce na výsledek referenda bude uvolnění měnových podmínek. Prvním krokem, který se očekává od dnešního zasedání a představuje i konsenzus trhu, je snížení měnověpolitické sazby o 25 bb na nové historické minimum 0,25 %.

Očekáváme zároveň opětovné nastartování kvantitativního uvolňování, které by mělo vytvářet 25 mld. GBP nové likvidity každý kvartál. Kurz libry k dolaru by měl během zbytku roku oslabovat až k 1,26 GBP/USD.

Koruna zpět u hranice kurzového závazku

Kurz koruny se včera vrátil do těsné blízkosti závazku centrální banky. Česká měna vůči euru posílila o dva haléře, a včerejší obchodování tak uzavírala na 27,02 CZK/EUR. Tento pohyb potvrdil, že nervozita po referendu o brexitu na domácím devizovém trhu vyprchává. Pohyby na ostatních regionálních měnách byly také mírné. Zlotý i forint nakonec proti euru skončily prakticky beze změn.

Včera nebyly publikovány žádné makroekonomické indikátory. Dnes však bude kalendář nabitější. Už dopoledne zveřejní ČNB květnovou statistiku běžného účtu, který podle našich odhadů vykázal přebytek 2,2 mld. CZK. Tržní konsenzus je výrazně pesimističtější, když předpokládá deficit ve výši 13,5 mld. CZK. Konečný výsledek bude záviset na objemu dividend, které z české ekonomiky v květnu odešly. Vliv na korunu by tento indikátor mít neměl – česká měna by měla setrvat poblíž hladiny 27 CZK/EUR.

skoleni_15_4

Platební bilance a zahraniční obchod budou zveřejněny i v Polsku. I tam ale bude vývoj na trzích záviset spíš na globální náladě, než na těchto statistikách.

Česká swapová křivka včera poklesla na svém krátkém konci o 1 bb a na dlouhém o zhruba 2 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).