Hlavní navigace

Balíček jako dárek pod stromeček

13. 12. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Balíčky, balíčky, balíčky. Nejde však o vánoční dárky, ale o nabídku bankovních domů, které nám v rámci balíčku nabízejí své jednotlivé služby levněji. Každý balíček je ale jiný, každý obsahuje jiné služby - a ne každý je výhodný pro všechny... Vyberte si ten svůj.

Svůj balíček si může vybrat téměř každý. Běžný občan, senior, dítě i student, ale také živnostník či střední podnikatel. Teď už jen záleží, jaké jsou vaše požadavky na to, co by měl váš účet umět.

V našem srovnání balíčkových produktů jednotlivých bank se odpíchneme od té nejzákladnější nabídky. Je cenově nejpřijatelnější a uspokojí nenáročného klienta, kterému stačí běžný účet a sem tam nějaká doplňková služba, například v podobě přímého bankovnictví nebo kontokorentu.

Banky nabízejí i varianty balíčků pro náročnější, takže výběr je opravdu široký. Stačí si jen doplatit. I přesto jsou ceny balíčků vždy nastaveny tak, aby byly výhodnější oproti tomu, když si stejné služby pořídíte samostatně. Takže jdeme na balíčky.

Česká spořitelna

Balíčkový účet Výhodný program zahrnuje vedení sporožirového účtu, v jehož rámci máte zasílání výpisu z účtu (pozor, navíc si platíte poštovné) a zřízení trvalých příkazů. Jejich změna je v rámci balíčku zdarma pouze tehdy, provedete-li ji prostřednictvím internetového bankovnictví. K balíčku je navázána výhodnější úroková sazba (0,20 %), než kdybyste měli sporožiro samostatně (0,10 %).

V první roce můžete zdarma získat také platební kartu (buď Visa Electron debetní, kterou můžete zdarma provést 2 výběry z bankomatu, nebo kreditní Kredit+ Visa Electron či Maestro). Samozřejmostí je zřízení a vedení přímého bankovnictví (opět vás čekají dvě elektronické transakce zdarma) a zřízení a správa kontokorentu do 70 tisíc korun bez zajištění.

Navíc si můžete zřídit také vkladový účet. V rámci Bonus programu ještě sbíráte za každý svůj nákup body, které lze použít na slevy u vybraných obchodníků – to ale již není výsostnou doménou balíčku, body dostanete i k „obyčejnému“ sporožiru s platební kartou.

Zřízení Výhodného programu stejně jako většiny následujících balíčků je zdarma, za jeho měsíční vedení zaplatíte 45 korun. Samostatný sporožirový účet je měsíčně zpoplatněn 20 korunami plus 5 korun za každý výpis, dále 25 korun za přímé bankovnictví a 200 korun za vydání karty.

Komerční banka

Základním balíčkovým produktem je Ideal konto, v rámci něhož za 39 korun měsíčně získáte běžný účet s pravidelnými výpisy, platební kartu Visa Elektron a založení a správu spořícího účtu Ideal Sporoúčet. Nechybí ani kontokorent, který je však zpoplatněn dle běžného sazebníku, tedy 200 korunami. Budete-li využívat telefonní nebo internetové bankovnictví, váš měsíční poplatek se ještě sníží, a to na 19 korun.

Za běžný účet, který nevyužívá přímé bankovnictví platíte u KB zatím 60 Kč. Ceník Komerční banky se ale od 1. ledna 2006 výrazně zjednoduší, což se na ceně tohoto balíčku projeví spíš negativně, neboť se jeho cena ustálí na 39 korunách bez ohledu na využívání internetbankingu.

Jaké změny v sazebníku Komerční banka provedla se dočtete v článku Banky snad konečně zlevní.

ČSOB

Osobní Konto plus si můžete pořídit za měsíční paušál 50 korun – k dispozici budete mít běžný účet s měsíčním zasíláním výpisů, produkty přímého bankovnictví v podobě Linky 24 a Internetbankingu 24 a vydání mezinárodní elektronické platební karty Visa Electron, jejíž běžné vedení stojí 200 korun.

Velmi příjemná je nabídka bezplatného zřízení libovolného množství trvalých příkazů, inkas a SIPO. Povolené přečerpání účtu je vám úročeno 13,9 %, zatímco u ostatních balíčků ČSOB (např. Aktivní konto, Prémiové konto nebo také Studentské konto Plus) je úrok o 1,0 procentní bod nižší.

GE Money Bank

Zajímavým balíčkem je Genius Konto, jehož hlavní výhodou je to, že si konkrétní balíček sestavíte sami podle vlastních požadavků, takže nebudete muset platit služby, které nevyužíváte. Ale za tento komfort si oproti balíčkům ostatních bank trošku připlatíte. Správa služeb v rámci konta Genius vás měsíčně přijde na 79 korun. Tento poplatek zahrnuje vedení běžného účtu s měsíčními výpisy a dvě služby, které si vyberete z nabídky banky. Každá další služba nebo produkt je už zpoplatněna dalšími 20 korunami měsíčně. Zdarma si můžete balíček libovolně měnit podle změny svých preferencí a potřeb.

Poštovní spořitelna

V balíčku postžirového účtu program Klasik získáte v rámci měsíčního paušálu 23 korun navíc vedení spořícího vkladového účtu a vedení termínového vkladu. Nezbytností je také platební karta Maxkarta a prvky elektronického bankovnictví. V tomto základním balíčku ale chybí například možnost přečerpání účtu. Pro takové služby byste museli zvolit program Rodina, program Plus nebo program Elektron.

Paušální poplatek se zdá být velice nízký, ale musíte si uvědomit, že veškeré další hotovostní a bezhotovostní operace má banka přesně zpoplatněny dle podrobného sazebníku. Například každý výběr Maxkartou vás přijde na 12 korun! Za zrušení účtu ještě jako jedna z mála účtuje Poštovní spořitelna 200 korun, a to i tehdy, převádíte-li jej na její mateřskou banku ČSOB.

eBanka

Klasický balíčkový produkt, jak jej známe u jiných bank, eBanka nemá. Jediné, co nabízí, jsou různé cenové programy, které zvýhodňují některé služby, jež preferujete. Cenový program Základ Zdarma nabízí možnost nulového poplatku za vedení účtu a za přímé bankovnictví a následující měsíc ještě můžete vybírat z bankomatů za zvýhodněnou cenu 6,90 Kč. Stačí, když vám na účet měsíčně přijde více než 15 tisíc korun.

Pokud tato podmínka nebude splněna, poplatky jsou vám účtovány podle platného sazebníku. Takže za vedení účtu v cenovém programu Základ zaplatíte 51 korun a přímé bankovnictví vás vyjde na 45 korun měsíčně.

HVB Bank

Za 64 korun měsíčně si můžete sjednat konto Pohoda. Kromě zřízení a vedení běžného účtu získáte zdarma debetní kartu Visa nebo MasterCard. Můžete si navolit dva produkty přímého bankovnictví (internetové, telefonní nebo mobilní) podle svého přání a v rámci mobilního bankovnictví (tzv. GSM banking) vám bude zasláno 5 bankovních informací měsíčně ve formě SMS zdarma.

Bohužel pokud byste si chtěli přidat ještě jeden kanál přímého bankovnictví, banka si za něj strhne 35 korun měsíčně. Největší položkou, kterou paušál nezahrnuje, je zřízení kontokorentu, za nějž zaplatíte 250 korun ročně.

Raiffeisenbank

Kompletkonta Start vám bude k běžnému účtu zasílán výpis pouze čtvrtletně, ale platební kartu a jeden kanál přímého bankovnictví získáte stejně jako u většiny předešlých produktů. Měsíční paušál je nastaven na úrovni 45 korun a zahrnuje také zřízení, vedení a zrušení kontokorentu. Pokud by se vám líbil v balíčku ještě spořící účet a další nástroje přímého bankovnictví, popřípadě pojištění proti zneužití platební karty, bude vám více vyhovovat Kompletkonto Klasik za 80 korun měsíčně.

Pro srovnání: za samostatný kontokorentní účet zaplatíte 20 korun měsíčně (při jeho rušení dokonce stokorunu) a samostatné internetové bankovnictví stojí měsíčně 35 korun. A tím už jsme opět překročili cenu balíčku.

Živnostenská banka

Balíček Konto Economy stojí 55 korun měsíčně a zahrnuje běžný účet se čtvrtletním výpisem, platební kartu (Maestro nebo Visa Electron), s níž můžete provést dva výběry z bankomatu v měsíci zadarmo, dále přímé bankovnictví v podobě jedné ze služeb Minibanka, Netbanka nebo Telebanka a nakonec zpracování a vedení kontokorentního úvěru. V balíčku si můžete nastavené služby libovolně měnit, ale musíte počítat s poplatkem za změnu ve výši 100 korun. Také veškeré bezhotovostní operace provedené elektronicky, jako je trvalý platební příkaz nebo souhlasy k inkasu, jsou v rámci balíčku nezpoplatněny.

Citibank

Citione běžný účet je jako balíček výhodný pro ty, kdo jsou schopni mít průměrný měsíční zůstatek na všech svých účtech vyšší než 100 tisíc korun. Potom je zřízení a vedení běžného účtu zdarma, zatímco běžná cena balíčku je poměrně vysoká, a to 250 korun.

Vedle běžného účtu, na němž je stanoven minimální zůstatek ve výši 500 korun a na jehož úročení nevyděláte, neboť úrok je nulový, mohou majitelé Citione využívat účet spořící nebo mohou své peníze uložit na termínovaný vklad. Přímé bankovnictví CitiPhone a Citibank Online jsou také k dispozici zdarma, stejně jako zřízení platební karty, zatímco její následná obnova už stojí 150 korun. Cena výběru z bankomatu je poměrně vysoká – 15 korun. Ale pokud splníte výše uvedenou podmínku s průměrným 100tisícovým zůstatkem, máte dva výběry z bankomatu měsíčně zdarma.

Volksbank

Fit konto stojí měsíčně 45 korun. Produkt v sobě obsahuje běžný korunový účet, spořící konto s vyšší úrokovou sazbou, platební kartu dle výběru, kontokorentní úvěr a pravidelný výpis z účtu. Ovšem zcela tu chybí elektronické bankovnictví. To je součástí dražšího programu Styl konto.

Cena všech produktů obsažených ve Fit kontu, pokud byste si je objednali samostatně, je 82 korun měsíčně. Takže rozhodně lze balíčkem ušetřit. Navíc výběry z bankomatu Volksbank stojí pouze 2,50 Kč a ještě můžete za 5 korun za výběr využívat i sítě bankomatů ČSOB.

Bawag Bank

Zajímavou nabídku má Bawag Bank. Zatímco její IQ Konto je běžný účtem, zřízeným a vedeným zdarma, k němuž si ale za standardní poplatky dokupujete další služby (například kartu Maestro a Visa Electron za 200 korun nebo internetbanking za 30 korun měsíčně), v produktovém balíčku získáte za 45 korun měsíčně běžný účet IQ Konto, dále Bawag direct a debetní kartu Maestro.

Už při zakládání IQ Konta je možno zažádat si o IQ Kredit, což je vlastně přečerpání účtu, a to až do trojnásobku vašeho platu (maximálně 60 tisíc korun). Dost výrazný rozdíl představují úroky zajištěného a nezajištěného úvěru – 6,90 % vs. 13,90 %. Takže raději zajistit. IQ Konto je bohužel úročeno nulovou sazbou, zatímco na běžný korunový účet vám banka připisuje 0,25 % ročně.

Waldviertler Sparkasse von 1842 pobočka

Tato banka klasický produktový balíček nemá. Zřídit si můžete běžný účet, a k němu dokoupit další produkty.

PPF banka

Stejně tak PPF banka. Fyzickým osobám nabízí klasický běžný účet Gama, jehož zřízení je zdarma, ale zrušení stojí stokorunu.

dan_z_prijmu

Oberbank AG pobočka Česká republika

Žirokonto také není klasickým balíčkem, neboť kromě čtvrtletního poplatku za vedení účtu ve výši 60 korun si musíte samostatně zaplatit roční poplatek za platební kartu a další produkty.

Balíčky účtů
Banka Název účtu Měsíční paušál Přímé bankovnictví Kontokorent Další výhody
Česká spořitelna Výhodný program 45 Kč + poštovné Ano (2 transakce měsíčně zdarma) Ano Bonus program
Komerční banka Ideal konto 19 Kč 1) Ano Ano Ideal Sporoúčet
ČSOB Osobní konto Plus 50 Kč Ano Ano ČSOB Info 24 (5 SMS zpráv)
GE Money Bank Genius konto 79 Kč Možné Možné 2 výběry z bankomatu zdarma
Poštovní spořitelna Program Klasik 23 Kč Ano Ne Termínovaný vklad
HVB Bank Pohoda 64 Kč Ano Ano 2) Zdarma 5 informací v rámci GSM Banking
Raiffeisenbank Kompletkonto Start 45 Kč Ano Ano Infoservis
Živnostenská banka Konto Economy 55 Kč Ano Ano 2 výběry z bankomatu zdarma
Citibank Citione Zdarma/250 Kč 3) Ano Ne Bonus 1 000 Kč při založení do 31.12.2005
Volksbank Fit konto 45 Kč Ne Ano Telefonické info
Bawag bank Produktový balíček 45 Kč Ano Ano Základem je IQ Konto

1) Od 1.1.2006 bude měsíční poplatek 39 Kč.
2) Poplatek za kontokorent je 250 korun.
3) Zdarma je vedení účtu tehdy, je-li průměrný měsíční zůstatek na vašich účtech vyšší než 100 tisíc korun.

Jste spokojeni s balíčkovými produkty bank?

  • Ano.
    19 %
  • Ne.
    81 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).