Hlavní navigace

Autem k moři svobodně a bez cestovky

16. 6. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Strávit dovolenou u moře je pro většinu Čechů cenově stále dostupnější a mnoho z nás si i přes krizi pobyt u moře neodpustí. Nejbližší jižní moře je od nás vzdáleno jen 8 hodin jízdy autem, ti odolnější mohou využít studenější moře na severu.

Aby vaše cesta k moři proběhla bez zbytečných komplikací, naplánujte pečlivě, kam se vydáte. Můžete využít několik dopravních prostředků, přesto tradičním prostředkem pro cestování je osobní automobil. Výhodou auta je, že nejste limitováni jízdními řády, přípoji a zpoždění nemá zásadní vliv na váš časový harmonogram. Nemusíte s sebou brát omezená zavazadla a balit hygienické potřeby a náplně do sáčků, jako u letadla. Na druhou stranu je řízení automobilu spojené s vysokou koncentrací při řízení vozu. Nemůžete se prospat jako ve vlaku ani se během cesty najíst nebo protáhnout, aniž byste museli zastavit. Čtěte více: Do Rakouska rychle, levně a bez zbytečných výdajů

Nejbližší moře, které je z Čech dostupné a v letní sezoně vhodné pro strávení dovolené, je Jaderské moře, jehož břehy sousedí s Chorvatskem, Slovinskem, Bosnou a Hercegovinou, Itálií, Černou Horou a Albánii. Středozemní moře je přístupné z Itálie, Francie, Španělska, Řecka, Turecka a pro skalní cestovatele i ze Sýrie, Libanonu, Maroka či Tuniska. Pro otužilejší je dobře dostupné Baltské moře, které láká i dostupnými cenami služeb, zvláště při pobytu v Polsku.

V poslední době stoupá zájem o Černé moře s pobytem v Bulharsku nebo Rumunsku. Kdo miluje dlouhé trasy a chce si vychutnat levnou dovolenou s kvalitními službami, může zvolit Egejské moře v Řecku. Avšak i vzdálenější destinace jako je například Maroko, Tunisko, Libanon nebo Sýrie jsou dosažitelné automobilem. Připravte se však na delší cestu, která s sebou přináší vyšší náklady na pohonné hmoty, poplatky za mýtné nebo poplatky za přesun trajektem. Maroko a Tunisko mají výhodu v podobě platné zelené karty, nepotřebujete hraniční pojištění – nevýhodou jsou náklady za trajekt ze Španělska, resp. Sicílie. Sýrie a Libanon vás sice zkasírují za vstup autem do země, ale odmění se vám levnými službami a nevšední exotikou u moře. Kdo miluje dobrodružství, může si zajet ke Kaspickému moři z íránské strany – i v Íránu platí zelená karta, ale je nutné vízum. Čtěte více: Cestování za časů krize

Praktické informace důležité pro vaše letošní dovolenou a cestování naleznete v naší tématické příloze Cestování a dovolená

Základní informace pro cestování

Před každou cestou na zahraniční dovolenou je nutné zjistit nejen informace o zemi, do které chcete vycestovat, ale i tranzitních státech, kterými budete projíždět. Ještě předtím, než začnete plánovat cestu vlastním autem, nechte vůz zkontrolovat v autoservisu. Osvěžte si cizí jazyk tím, že si zopakujete několik lekcí s cestovní tématikou. Sjednejte si vhodné cestovní pojištění nejen pro sebe, ale i zbytek rodiny, se kterými pojedete. Kromě slovníku a mapy si přibalte i drobnosti v podobě opalovacího krému, slunečních brýlí nebo plavek. Často se zapomíná i na nabíječku k mobilnímu telefonu a na adaptéry do zásuvky. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií 

Přehled moří a pobřežních zemí
Název moře (oceánu) Pobřežní státy
Atlantský oceán Francie, Irsko, Portugalsko, Španělsko, Velká Británie
Baltské moře Dánsko, Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Německo, Polsko, Rusko, Švédsko
Černé moře Bulharsko, Gruzie, Rumunsko, Rusko, Turecko, Ukrajina
Egejské moře Řecko, Turecko
Kaspické moře Ázerbájdžán, Írán
Jaderské moře Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Slovinsko
Severní moře Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Nizozemí, Norsko, Velká Británie
Středozemní moře Francie, Gibraltar, Itálie, Libanon, Maroko, Řecko, Sýrie, Španělsko, Tunisko, Turecko

Středozemní moře je rozděleno na několik dalších, například břehy Chorvatska východní Itálie omývá Jaderské moře. Egejské moře je spojeno s Řeckem, které zabírá většinu jeho plochy.

Výměna peněz

Ačkoliv si většina Čechů začíná zvykat na placení prostřednictvím platebních karet, není na škodu mít s sebou i papírové peníze. Kurzy zahraničních měn naleznete v kurzovním lístku na Měšec.cz/kurzy. Bezpečnou alternativou jsou i cestovní šeky.

Ušetřete za volání a data

Dovolená je často spojena i s náklady za telekomunikace. Naši mobilní operátoři mají několik služeb, se kterými ušetříte.

Telefónica O2 – v rámci tarifního zvýhodnění Smart Roaming můžete měsíčně přijmout až 30 minut příchozích hovorů zdarma. Volání ze zahraničí do Česka vás vyjde v rozmezí 11,78 až 65,45 korun za minutu. Odeslání SMS a MMS zpráv se pohybuje od 9,28 do 10 korun.

Ve kterých zemích platí Smart Roaming

Chorvatsko, Slovensko, Bulharsko, Itálie, Španělsko, Francie, Řecko, Kypr, Malta, Tunisko, Turecko, Egypt, Thajsko, Malajsie.

T-mobile – S tarifním zvýhodnění Cestovatel máte do 31. 7. 2009 všechny příchozí hovory zdarma a SMS posíláte za 5 Kč. Za odchozí hovor platíte 4,76 Kč/min + sestavovací poplatek 34,51 Kč.

Ve kterých zemích platí Cestovatel

Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Německo, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Velká Británie, USA

Vodafone nabízí pro volání World Roaming nebo Vodafone Passport. Oba tarify jsou dále členěny na tři zóny, kterými mobilní operátor rozděluje svět. Pro cestování po Evropě vystačíte se zeměmi, které jsou zařazeny v první zóně. V tarifu World Roaming stojí minuta příchozího hovoru 6 Kč, odchozí hovor 12,90 Kč, poslání SMS zprávy 3,45 korun a MMS zprávy 11,31 Kč.

Ve kterých zemích platí World Roaming (1. zóna)

Andorra, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gibraltar, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Manský ostrov, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie

S daty opatrně, ale jde to už levněji

Jestliže ani na dovolené nevydržíte bez připojení k internetu a nechcete se děsit výše faktury po návratu z dovolené za předražená data, vyberte se jeden z balíčků datového roamingu, kde za měsíční paušál máte přesně stanovený objem dat. Tyto balíčky najdete pouze u O2 a Vodafone, T-Mobile je nemá.

Po létech stagnace má příjemnou nabídku zvláště Vodafone, který umí nabídnout i jednodenní připojení k internetu v zahraničí za velmi rozumné ceny. Navíc vás sám férově upozorní, kdy vám služba končí a kdy jste přetáhli stanovený objem dat.

Očkování

Do některých zemí je nutné se nechat očkovat. Aktuální informace naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Bezpečnostní situace

Před každou cestou mimo státy Evropské unie je lepší se ujistit, jestli ve vámi zvolené zemi není napjatá bezpečnostní situace. Informace naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí pod odkazem Aktuální doporučení a varování.

Vízový styk

Pro cesty do zemí, které jsou členy Evropské unie, potřebujete pouze platný občanský průkaz. Avšak i do ostatních evropských států můžete vycestovat pouze s občanským průkazem. Víza jsou nutná zejména v zemích na východ od našich hranic. Státy s bezvízovým stykem.

Cestování s dětmi raději s pasem

Pozor při cestě s dětmi, potřebujete buď jejich vlastní pas, anebo svůj pas, kde je máte zapsané. U dětí bez vlastního pasu patří mezi časté problémy absence jmen dětí v pase druhého rodiče. Dojde-li k situaci, že první rodič je z nějakého důvodu hospitalizován nebo zadržen, jsou v tom okamžiku děti bez platného cestovního dokladu a musíte na ambasádu, říká Vladimír Fuchs, prokurista asistenční společnosti Europ Assistance.

Exotika dosažitelná autem

Do zemí jako je Turecko, Maroko, Tunisko, Sýrie, Libanon nebo Írán se dá dojet automobilem. Do Turecka a Maroka nepotřebujete vízum. Do ostatních je nutné při individuálních cestách požádat o vízum požádat na ambasádách, které najdete v Praze. V Maroku, Tunisku a Íránu vám platí i zelená karta povinného ručení (pokud nejsou země vyloučeny vaší pojišťovnou).

Pohonné hmoty

Spotřeba pohonných hmot může ve vašem cestovním rozpočtu představovat významnou položku. Ještě před odjezdem do zahraničí se podívejte, kolik v jaké zemi stojí pohonné hmoty. Odkaz na pravidelně aktualizované ceny pohonných hmot naleznete na stránkách ÚAMK.

Dálniční poplatky a mýtné

Ve vybraných zemích Evropy se platí dálniční poplatky anebo vybírá mýtné za průjezd určitým úsekem silnice nebo tunelem. Dálniční poplatky jsou v podobě dálničních známek jaké známe z Česka a nalepují se na přední skla. Mýtné se vybírá prostřednictvím mýtných bran, které jsou umístěné přímo na silnicích.

Při placení mýtného v Evropě jsou běžně přijímány platební karty. Výjimkou jsou Makedonie, Řecko a Turecko, kde přijímají jen hotovost.

Při cestě přes Rakousko a Slovensko můžete zakoupit tamní dálniční známky ještě na území České republiky. K dostání jsou zvláště na příhraničních čerpacích stanicích a v soukromých směnárnách. Při průjezdu Maďarskem potřebujete pro použití dálnic elektronickou vinětu. Tu si můžete sami koupit online a zaplatit kartou.

Krabička poslední záchrany

Důležitou roli v každém cestování hraje znalost tísňových telefonních linek. Lze použít evropskou tísňovou linku 112, anebo pro každou složku integrovaného systému použít vlastní linku.

Základní informace (rychlosti, tísňové linky, předvolby)
Stát Rychlost* Tísňové linky** Dálniční poplatky (mýto) Předvolba
Albánie 40/90/- 129/127/128  – 355
Belgie 50/90/120 101/100/ Ne 32
Bosna a Hercegovina 60/70/100 122/124/123 Sarajevo – Jošanice (1,5 bam) 387
Bulharsko 50/90/120 166/150/160  – 359
Černá Hora 50/80/120 92/94/93 Ekologická daň 10 eur 382
Dánsko 50/80/110 112 Ne, zpoplatněny 2 mosty 45
Estonsko 50/90/110 110/112/112 Ne 372
Finsko 50/80/120 10022/112/112 Ne 358
Francie 50/90/130 17/15/18 7,20 eur za 100 km 33
Chorvatsko 50/90/130 92/94/93 zpoplatněné dílčí trasy dálnic (2–157 kun) 385
Itálie 50/90/130 113/118/112 5,40 eur za 100 km 39
Libanon  – 112/140/175  – 961
Litva 50/90/110 02/03/01 Ano 370
Lotyšsko 50/90/110 02/03/01 Ano 371
Maďarsko 50/90/130 107/104/105 1. 5. – 30. 9. 1530, jinak 1170 forintů 36
Maroko 40/100 19/150/150  – 212
Německo 50/100/- 110/112/112 Ne 49
Nizozemí 50/100/120 112 Ne 31
Norsko 50/80/90 112/113/110 10–130 norských korun 47
Polsko 50/110/130 997/999/998 3,50–27 zlotých 48
Portugalsko 50/90/120 112 1,25–31,75 eur 351
Rakousko 50/100/130 133/144/122 7,7 eur (10 dnů) 43
Rumunsko 50/90/120 995/961/981  – 40
Řecko 50/110/120 100/166/194 1,20–3,00 eur 30
Slovinsko 50/90/130 113/112/112 15 eur (7 dnů) 386
Sýrie  – 112/110/113  – 963
Španělsko 50/90/120 112 1,05–39,15 eur 34
Švédsko 50/70/110 112 Ne 46
Tunisko 50/90/110 197/190/198  – 216
Turecko 50/90/130 155/112/110 1,75–11,50 lir 90
Ukrajina 60/90/130 02/03/01  – 380
Velká Británie 48/96/112 999 1–5,10 liber 44

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR; Pozn.: *) obec/mimo obec/dálnice; **) policie/první pomoc/hasiči/

Trajekty jsou pro LPG problémem

Při vaší cestě po Evropě se můžete na několika místech setkat s trajektovou dopravou. Trajekty jsou hojně využívány mezi Francií a Velkou Británii, Dánskem a Švédskem, ale také mezi státy ležícími okolo Středozemního moře. Ceny za přepravu vás a vašeho automobilu se pohybuje v desítkách až stovkách eur, ale pokud pojedete v noci, naúčtují vám i povinné ubytování v kajutách. Existuje mnoho zprostředkovatelů dopravy trajektem (stačí zadat do vyhledávače slovo „trajekty“), ale snadno si můžete trajekt objednat a zaplatit sami online. Počítejte s tím, že zvláště v sezóně se bez objednání na trajekt nemusíte dostat. U některých společností provozujících trajekty jsou z přepravy předem vyloučeny auta na plyn, u jiných se musí přeprava takového vozidla hlásit předem a podléhá schválení přepravce.

Řidičský průkaz a zelená karta

Klasický řidičský průkaz, který vám byl vydán v Česku, platí do všech zemí Evropské unie. Pro další země (např. Libanon, Sýrie, Maroko nebo Tunisko) si raději nechte vystavit mezinárodní řidičský průkaz. Žádost o vydání mezinárodního řidičského průkazu vydávají odbory dopravně-správních agend městských úřadů. S sebou si kromě žádosti vezměte doklad totožnosti, platný řidičský průkaz, průkazovou fotografii. Správní poplatek za úkon činí 50 korun. Ve většině případech vám bude mezinárodní ŘP vydán na počkání.

Povinné ručení

Povinné ručení je pro cesty do zahraničí nezbytné. K němu se váže tzv. zelená karta, která od 1. června 2008 nahrazuje předkládání potvrzení o zaplacení při silničních kontrolách Policie ČR. Zelené karty mají platnost v téměř všech zemích Evropy a vybraných zemí Afriky a Asie, ale vaše pojišťovna může omezit platnost zelené karty pro některé státy.

skoleni_15_4

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Velký bratr jménem DROZD

Ministerstvo zahraničních věcí nabízí cestovatelům registraci do projektu Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD). Vše spočívá v nahlášení patřičných údajů o vás a vaší cestě do zahraničí prostřednictvím webových stránek drozd.mzv.cz.

Jestliže v zemi, ve které pobýváte, dojde k živelné události nebo násilnostem, budete Ministerstvem zahraničních věcí informováni o dalším postupu. Po ukončení vašeho pobytu budou veškeré vaše údaje z databáze MZV vymazány.

Jakým způsobem nejčastěji cestujete po Evropě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).