Hlavní navigace

Anonymní vkladní knížka může ukrývat překvapení

21. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Možná máte doma nebo u svých rodičů starou vkladní knížku České spořitelny, která je na doručitele. A je v ní uveden malý zůstatek, pro který nemá smysl jít do banky. To je omyl, na pobočku si zajděte, možná budete překvapeni, co vám banka vyplatí. Je proto škoda se knížky zbavovat na inzerát pochybným zájemcům o "starožitnost", kterých přibývá.

Vkladní knížky na doručitele jako anonymní

Ukládání peněz na vkladní knížku bylo za dřívějších dob běžnou zvyklostí. Oblíbené byly vkladní knížky na doručitele, u kterých mohl se vkladem nakládat každý, kdo knížku předložil na přepážce spořitelny. Bylo běžné, že rodiče takové knížky zakládali svým dětem, aby jim tam ukládali peníze, které si budou moci v dospělosti bez problémů vybrat. Se vkladem na anonymní knížce mohl nakládat kdokoli, kdo knížku měl.

Anonymní vklady či vkladní knížky, vedené bez identifikačních údajů majitele, ovšem představují rizika pro vyhýbání se placení daní a praní špinavých peněz, a proto byly legislativně novelou Zákona o bankách zrušeny. Peníze uložené na anonymních vkladních knížkách tak nejsou od 31. prosince 2002 úročeny a vklady na nich uložené mohou být vybrány až do 31. prosince 2012.

V polovině roku 2008 evidovala Česká spořitelna ještě asi 2,3 milionu těchto vkladních knížek, na kterých je uloženo asi 3,5 miliardy korun. Protože se jedná o velká čísla, která se špatně interpretují, pro představu je možné uvést, že na jednu vkladní knížku připadá průměrně asi 13 tisíc korun (průměrná hodnota ale neznamená, že nemůže existovat knížka, na které leží 25 korun nebo knížka, na které je uloženo 480 000 Kč).

Hodnota může být větší, než účetní zůstatek

Kdo do 31. 12. 2012 předloží na pobočce České spořitelny vkladní knížku na doručitele, může si vklad vybrat. Zaplatí přitom poplatek 100 Kč, který se v sazebníku nazývá „Výplata zůstatku zrušeného vkladového vztahu, potvrzeného do 31. 12. 2002 vkladní knížkou na doručitele“. Držitel knížky, jehož zůstatek na anonymní vkladní knížce, zapsaný například k datu 12. 4. 1995, činí 34,30 Kč, tak na první pohled nemá důvod se vkladem nakládat.

Vkladní knížky možná mají nějakou sběratelskou hodnotu, odrážejí běh času. Při listováním vkladní knížkou je možné vysledovat zápis pohybů na účtu prováděný nejprve ručně, pak s využitím počítače a tiskárny. Mohou také vyvstávat vzpomínky na socialistickou Českou státní spořitelnu, kde pracovníci banky poskytovali své služby za prosklenou přepážkou, tedy na doby, kdy se výplaty vyplácely zásadně v hotovosti. Následovala doba, kdy se běžným účtem českého občana stalo sporožiro, dalším pokrokem byly platební karty a používání bankomatů. Přepážky bank se měnily, sklo oddělující klienta od bankovního úředníka zmizelo, klient banky si při vyřizování svých záležitostí mohl i sednout. Možná právě takové uvažování přispívají k tomu, že jisté věci mají svou sběratelskou hodnotu. Čtěte více: Spoření v zemi české.

<calculator id=„4“></calcu­lator>

Při zběžném listování vkladní knížkou ovšem může uniknout pozornosti, že poslední vyplněný řádek vkladní knížky nemusí vyjadřovat skutečný konečný zůstatek. Záleží totiž na tom, zda jsou zde připsány všechny úroky, které se k příslušnému vkladu váží. Ve výše uvedeném příkladu například nejsou zapsány úroky za skoro čtyři měsíce roku 1994, což znamená, že díky úrokům z úroků by tam mohla nějaká ta stovka být.

Průvodce daňovým a sociálním systémem

  • daňové kalkulačky
  • kalkulačky čisté mzdy
  • kalkulačky sociálních dávek
  • interaktivní daňová přiznání
  • přehled změn v kostce
Vše na jednom místě, stačí jen kliknout.

O vkladní knížky mají zájem „sběratelé“

Důvodem existence inzerátů typu „koupím vkladní knížku na doručitele ČS“ tak nemusí být pouze sběratelská hodnota, ale i snaha získat tyto skryté úroky. Zájem údajného sběratele vkladních knížek, jehož inzerát se objevil v sekci Starožitnosti, sbírky, byl telefonicky otestován 14. 1. 2009. Kupujícího na prvním místě zajímalo, zda je to knížka České spořitelny a zda je platná, což poukazuje na to, že zájmem kupujícího je získat vkladní knížku a vydělat na nezapsaných úrocích. Jiný důvod je nepravděpodobný, jelikož provádění jiných platebních operací již anonymní vkladní knížky neumožňují.

Zrušení vkladní knížky na pobočce

Při návštěvě pobočky České spořitelny pracovnice spořitelny ochotně a vstřícně nahlédla do knížky a konstatovala, že zůstatek 34,30 Kč je tak minimální, že za výplatu nestojí a vzhledem k poplatku ve výši sta korun je lepší si knížku nechat na památku. Na námitku, že na knížce přece nejsou zapsány úroky za nějaké čtyři měsíce a jde o částku, která až tak úplně zanedbatelná není, se pracovnice banky zatvářila překvapeně. Když ale vklad dohledala, konstatovala, že když tam zbývá 320 korun, tak se to zrušení vkladu vyplatí. V návaznosti na tuto radu také následovala nabídka, že když knížku zruší, může mi udělat její kopii na památku. Čtěte více: Vkladní knížky jako přežitek doby?

<calculator id=„1“></calcu­lator>

dan_z_prijmu

Zrušení vkladní knížky, na jejímž posledním řádku byl zapsán zůstatek 34,30 Kč, tak znamenal získání 222 Kč a strávení nějakých 15 minut na pobočce České spořitelny. Na závěr lze vyslovit domněnku, že je vysoce pravděpodobné, že existují i vkladní knížky, kde nezapsané úroky činí významnější částky a že stojí za to si to ve své knížce zkontrolovat.

Vkladní knížka na doručitele

vkladní knížka


Máte ještě vy nebo někdo z vaší rodiny anonymní vkladní knížku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje šíření poznání, uplatňování procesního i finančního řízení podniků, optimalizaci investic, strategickému a manažerskému poradenství včetně lektorské činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).