Hlavní navigace

Americká data a komentáře Janet Yellen nakonec akciovým trhům pomohly

4. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Uplynulý týden byl podstatný zejména z pohledu zasedání americké centrální banky. Ta ústy její šéfky Janet Yellen trhům vzkázala, že zvyšování úrokových sazeb bude pouze velmi postupné.

NWR se dohodlo s věřiteli na odkladu termínu pro splnění podmínek splácení půjčky.

Západoevropské akcie by měly nový týden zahájit smíšeně.

Z makroekonomických údajů se hned na úvod týdne dočkáme amerických továrních objednávek. Během týdne pak budou zajímavé indexy ISM a zápis z posledního zasedání FOMC. V Evropě si pozornost zaslouží průmyslová výroba v Německu či ve Francii.

Société Générale včera zvýšila doporučení pro akcie francouzské investiční skupiny Wendel z držet na koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Přestože do páteční seance vstoupily americké akcie v červeném, nakonec seanci uzavřely se ziskem 0,6 %. Uplynulý týden byl podstatný zejména z pohledu zasedání americké centrální banky. Ta ústy její šéfky Janet Yellen trhům vzkázala, že zvyšování úrokových sazeb bude pouze velmi postupné. Páteční data z trhu práce, indexy ISM a spotřebitelská důvěra celkově předčila očekávání a potvrdila solidní stav světové ekonomické jedničky. To povzbudilo sentiment na trzích a poslalo index S&P 500 na letošní maximum.

Většina asijských trhů navázala na vývoj ve Spojených státech a připsala si v průběhu dnešního nočního obchodování zisky. Ty se ale povětšinou pohybovaly do půl procenta. Naopak ve ztrátě dnes zakončila hongkongská nebo japonská burza (-1,3 %, resp. –0,4 %).

dan_z_prijmu

NWR

NWR se dohodlo se skupinou věřitelů na oddálení termínu pro splnění podmínek splácení půjčky z 31. března na 13. dubna. Původní dohoda podepsána 23. února 2016 počítala s odkladem splátek až do 31. července, pokud budou splněny určité podmínky. První z nich byla nezávazná dohoda s českou vládou o restrukturalizačních krocích a její odsouhlasení do 31. března. Druhá pak již mluví o závazné dohodě do konce dubna.

Vyjednávání ohledně plánu na restrukturalizaci firmy a její záchranu budou velmi zdlouhavá. Otázkou je, zda se vůbec nějaký kompromis podaří nalézt. My zůstáváme ohledně osudu společnosti stále velmi negativní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).