Hlavní navigace

Názory k článku Akční slevy: dobrý kauf, nebo drahá legrace?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2005 7:59

    tomas packan (neregistrovaný)
    velice trefný článek. To, co se dělo třetího ledna bylo dost vtipné. Jsem z Plzně a zde byla situace taky tragická. co jsou lidi z plzně a jejího okolí schopni udělat kvůli ,s dovolením, kravinám? Pěsti, strkání do malých dětí(spousta jich byla i povalena, nebyl výjimkou pláč apod.), kopance, sprosté nadávky, praní se o poslední zlevněnou položku apod.(tyto informace jsem nasbíral na lokálním chatu, kde se shodou okolností sešlo pár brigádníků z řad studenstva) Jedním slovem hnus. Mám pocit, bohužel, že i lidé u nás, stejně jako je tomu v Americe a dalších západních zemích, přestávají používat už i ten selský rozum, když věří tomu, že opravdu ušetří. Neříkám, že i já jsem nepřemýšlel jestli by se mi něco za levňačku nehodilo, přece jenom jsem student a každá koruna dobrá, ale zůstalo jen u přemýšlení.
    Závěrem: odporný hyenismus. ty lidi by se měli stydět. A řetězec Carrefour? Gauneři, doufám, že dostanou pořádnou pokutu.
  • 6. 1. 2005 12:43

    omega2 (neregistrovaný)
    Take jsme se zucastnili "prijemneho" nakupu v Carrefouru. Par dni pred zacatkem akce jsme prisli do Carrefouru a chteli zjistit nejake informace o nabizene pracce - abychom pozdeji misto do prace nesli zbytecne do obchodu. Prodavacka sice nic nevedela, ale nabidla nam zapsani do poradniku - prijde dvanact pracek, byli jsme devati. Jake ale bylo prekvapeni, kdyz nam v pondeli 3. ledna (zacatek akce) prodavacka rekla, ze zbozi se zacalo prodavat uz den predem a na nas nezbylo!! :-) (kdopak ho asi dostal?) To jsem mohl jit radsi rovnou do prace.. Carrefour ode me dostava za four (4) - tak dobrou znamku jen proto, ze ti, co byli uspesnejsi, museli stat dlouhataaaanskou frontu na zarucaky nebo vraceni penez..no a nebyli byste take skodolibi? :-) Nakupum zdar!
  • 6. 1. 2005 13:25

    ABCD (neregistrovaný)
    když příjem je tak tak na vyžití? Na co mi celý finanční plán bude?Pokud klekne pračka, jdou do koupě nové prakticky celé úspory a můžeme se radovat, že to nebylo něco většího a že jsme se jen o vlásek vyhnuli čerpání půjčky.

    A další nepravda: není pravda, že internetové obchody jsou levnější. To je fáma, protože cen, které má třeba MAG-shop, nedosáhnou ani náhodou. V Osobních financích byl test a porovnání internetových a kamenných obchodů a s pár výjimkami byly ty kamenné levnější.
  • 6. 1. 2005 13:47

    Ján Simkanič (neregistrovaný)
    Je pochopitelné, že situace každé rodiny je poněkud jiná a co platí pro jednu, nemusí platit pro druhou. Nicméně, obecně platí, že by vám finanční plán měl pomoci, abyste si uvědomili, kolik peněz za co dáváte a jestli opravdu neexistuje způsob, jak je vynakládat efektivněji. Jestli to může pomoci ve vašem konkrétním případě, to můžete posoudit jenom vy sám, ale třeba by vás výsledek překvapil.

    Co se týče internetových obchodů, já neříkám, že na internetu musí být zboží vždy levnější, navíc má takový nákup také své nevýhody, nicméně můj argument se týkal především toho, že při nahodilých nákupech ovlivněných "akční cenou" může dojít k tomu, že zákazník dostatečným způsobem nezná skutečnou cenu zboží na trhu a nakupuje dráž, ačkoliv si myslí, že výhodněji.
  • 7. 1. 2005 16:50

    Patrik Chrz (neregistrovaný)
    Jasně že udělal. Nabízel v letácích zboží, které neměl v některých pobočkách na skladě; v letáku uváděl nižší ceny, než byly účtovány na pokladně; na cedulkách se slevou uvedl původní cenu vyšší než byla ve skutečnosti
  • 10. 1. 2005 16:14

    Michal Ludvig (neregistrovaný)
    > Nabízel v letácích zboží, které neměl v některých pobočkách na skladě

    - tohle mi neprijde jako neco extra protizakonneho. Kdyz v prubehu roku dojde nejake zbozi, tak holt chvili neni a nikdo z toho vedu nedela. No a ze neni zrovna v dobe "slev"? Proboha proto prece ty slevy delaji - aby se zbavili zbozi ktere uz nikdo nechce, ne?

    > v letáku uváděl nižší ceny, než byly účtovány na pokladně

    - AFAIK v kazdem letaku je napsano, ze ceny se mohou zmenit a jen ty ktere jsou uvedeny primo u zbozu na regalu plati. Pokud na pokladne uctovali jine ceny nez bylo napsano na regalu, tak to je horsi.

    > na cedulkách se slevou uvedl původní cenu vyšší než byla ve skutečnosti

    - Nez neco koupim, tak si prece overim, jestli se mi to vyplati nebo ne. Kdyz mam pocit, ze mikrovlnka za 5000,- je dobra koupe, tak si ji koupim bez ohledu na to, jestli predtim stala 6000,- nebo 10000,-.

    Ja to vidim tak, ze spousta lidi je nastvana ze na ne nic nezbylo a ted hledaji iracionalni argumenty, proc za ten promarneny den a za modriny na holenich nemuzou oni sami a jejich hamiznost, ale ten zly a osklivy hypermarket, ktery si dovolil vyprodat zbozi driv nez ho stacili ukoristit pro sebe.
  • 11. 1. 2005 8:21

    LK (neregistrovaný)
    - tohle mi neprijde jako neco extra protizakonneho. Kdyz v prubehu roku dojde nejake zbozi, tak holt chvili neni a nikdo z toho vedu nedela. No a ze neni zrovna v dobe "slev"? Proboha proto prece ty slevy delaji - aby se zbavili zbozi ktere uz nikdo nechce, ne?

    Principielně máte pravdu, nicméně já osobně se obávám, že zde obchodní řetězce podvedly zákazníky (než si budete myslet, že mě žere, že se na mně ve výprodeji nedostalo, tak vás zadržím, vůbec tomu tak není). Buď tím, že zboží inzerované jako "ve slevě" vůbec nikdy neexistovalo (a když se po něm lidi ptali, tak se dozvěděli "že už bylo vyprodáno") nebo ho existovalo minimální množství kusů. Takže výprodeje nikoliv proto, aby se uvolnily sklady, ale proto, aby nalákaly lidi do krámu a ti pak koupili něco jiného.

    - Nez neco koupim, tak si prece overim, jestli se mi to vyplati nebo ne. Kdyz mam pocit, ze mikrovlnka za 5000,- je dobra koupe, tak si ji koupim bez ohledu na to, jestli predtim stala 6000,- nebo 10000,-.

    Sice máte pravdu, že by se měl zákazník rozhodovat na základě výhodnosti aktuální ceny, ale uvádění vyšších "předslevových" cen je jedině pokus o podvod, jak ovlivnit zákazníka výškou slevy.

    Nejsem pro žádné socialistické regulace trhu, na druhou stranu když se někdo pokouší podvádět a dělá to vyloženě na hraně zákona, postupoval bych velmi nekompromisně. Že já osobně za to, co dělal, do Carrefouru nepáchnu (sice jsem stejně dlouho nebyl, ale kdybych někdy náhodou chtěl, rozmyslím si to).


    - ale ten zly a osklivy hypermarket, ktery si dovolil vyprodat zbozi driv nez ho stacili ukoristit pro sebe.

    Tady je vidět logika vašeho uvažování. Vy totiž neustále předpokládáte, že slevy byly proto, aby se vyprodal sklad. Vzhledem k tomu, co zde padlo, je snad zřejmé, že slevy byly (aspoň někde) pouze jako metoda HHTD (hlavně ho tam dostat), myšleno do krámu. A to je myslím nefér.
  • 10. 1. 2005 9:53

    Monika (neregistrovaný)
    Já nestačím zírat, zaslechla jsem, že by snad vláda navrhla omezení takovýchto výprodejů na dva ročně, aby nedocházelo k těmto "jevům". Co to má být? Je to jen o strategii, která je kromě jiného založena na, když to musím říci, hlouposti a vlastní odpovědnosti zákazníka. Máme snad nějaké to tržní hospodářství a to funguje na jistých uznávaných mark. strategiích, copak někteří z vlády spadli z višně, či co? Je to kruh, který se sám uzavírá, funguje zpětná vazba - nebyly zlevněné věci, zákazník je zklamán, nevěří a příště nepřijde, no a tak je to snad přirozené, ne? To jsme všichni chtěli, tak to máme, dobrá obchodní společnost se musí v konkurenci prosadit a špatná ať "zhyne", tak jaképak regulace ze strany zakrňělých vládních úředníků....Trh se zreguluje v tomto případě sám....
  • 10. 1. 2005 23:55

    Jitka Zapletalová (neregistrovaný)
    Souhlasím s Monikou. Jen je mi smutno z toho, jak jsme si nechali tu naši zemičku přehypermarketovat a divíme se, že naši podnikatelé (lidé, co se každý boží den starají sami o sebe)nedostanou výhody jako řetězce. Kdo pronajme českému podnikateli pozemek za symbolickou 1Kč ročně? Kdo dá našinci daňové prázdniny na 5, případně více let? Dostane Čech výhody jako "velký zahraniční investor", který naslibuje pracovní příležitosti, ale jen se tu napakuje a zmizí dál na východ? Proč máme ve vlastní zemi horší podmínky než cizáci? Proč je spousta zdravých, šikovných, podnikavých lidí na pracácích a nastavuje dlaň pro sociální dávky? Přitom je tu moře lidí, kteří by se uměli starat sami o sebe. Státu ovšem více vyhovuje zdecimovaná masa nezaměstnaných, závislých na podpoře. Lépe se s ní manipuluje.
    Kdy už skončí do nebe volající nepostižitelnost a beztrestnost našich "vrcholných "představitelů? Katastrofou je, že i lidé s vysokoškolskýmm vzděláním, místo aby zaměstnali sami sebe a začali podnikat, jdou na ÚP. Můj názor je, že kdyby neexistovaly žádné podpory, žádné ÚP, každý by se musel o sebe postarat. Skutečně potřebným by se věnovaly nadace a ty už by si ohlídali svoje peníze!
    V USA podává každý občan daňové přiznání, protože se předpokládá, že podniká.
    Musela by tu být vůle, nechat lidi, ať dělá každý, co umí. Bez odborů, bez příživníků, bez zbytečných úředníků,... Bez klacků pod nohy od zkostatělých mocipánů, kteří stále žijí v minulosti. Za jejich mládí byla definice kapitalismu, že je to vykořisťování člověka člověkem. Nepochopí, že " KAPITALISMUS JE ZŘÍZENÍ,VE KTERÉM JEDNOTLIVEC MÁ PRÁVO VLASTNIT VÝROBNÍ PROSTŔEDKY A KAPITÁL."
    Proč stát trestá živnostníky a majitele firem naprosto likvidačními odvody za to, že pracují a vytvářejí pracovní příležitosti? Bude lepší, když budeme státem, kde budou jen státní zaměstnanci, nezaměstnaní a invalidní důchodci?
    Vadí mi jak to vedou "ti nahoře". Jak dlouho jim to ještě dovolíme?!
  • 11. 1. 2005 1:03

    Michal Ludvig (neregistrovaný)
    Places hezky ale na spatnym hrobe. Ne ze bych s tebou nesouhlasil, ale tenhle clanek byl opravdu o necem uplne jinem ;-)
  • 11. 1. 2005 11:23

    monika sádlíková (neregistrovaný)
    Mimochodem, myslím, že se nejedná pouze o to, že byl nějaký ten malý podvůdek s cenami na letáku....za to bude možná následovat "malá" pokuta, ale celý problém se musí zobecnit, vidět ho v širším měřítku. Lidském i ekonomickém. A to je to, k čemu jsem chtěla dojít. Za vším je tenhle "malý, český človíček" :-))
  • 13. 1. 2005 2:10

    Docent (neregistrovaný)
    "Katastrofou je, že i lidé s vysokoškolskýmm vzděláním, místo aby zaměstnali sami sebe a začali podnikat, jdou na ÚP. "... Výborně, vážená dámo, všichni budem podnikat, nebudou žádní zaměstnanci... Osobně mám velmi specifické vzdělání, je nás v téhle republice pár desítek, možná stovek - začnem podnikat? Postavíme nové jaderné a tepelné elektrárny?

    No a když vidím "nadace by si ohlídali", tak je asi zbytečné s Vámi dále diskutovat, zastánkyně neomezeného tržního (=trhni, co můžeš?) hospodářství.
  • 13. 1. 2005 8:29

    monika sádlíková (neregistrovaný)
    teď nevím, vážený pane docente, které "dámě" to patřilo...,já dotyčnou větu nenapsala a netřeba dodávat, že je to prostě jen názor, třebaže s ním docela nesouhlasíme. Někdo to bere profesně, někdo prostě docela lidsky. Zastánkyně tržního hospodářství zrovna nejsem (hlavně tak, jak funguje u nás), ale když už jsme v tom....závisí na tom bohužel hospodářské fungování našeho státu. Co se týká podnikání - jsou mi známa samozřejmě velmi dobře všechna úskalí, přesto bych si netroufala hodnotit nebo radit, neb nepodnikám. Také vím, že pracáky nepraskají ve švech ani vysokoškoláky, ale ani středoškoláky a mám názor ten, že schopný člověk si práci vždy najde. Nebo ne? Přeji krásný den a méně šovinismu prosím :-))).
  • 13. 1. 2005 23:43

    Jitka Zapletalová (neregistrovaný)
    Vážený pane "docente"!
    Rozhodně trvám na tom, že nestátní organizace a nadace jsou schopné si své peníze ohlídat lépe a také s nimi mnohem lépe hospodařit než stát. Že je tu spousta lidí, kteří umí cítit s ostatními dokázaly sbírky (spontánní, nenařízené vládou) na oběti v Asii.
    Nejsem rozhodně zastánkyně "trhni co můžeš", přestože podnikám.
    K vysokoškolskému vzdělání v hluboké totalitě byla obvyklá příslušnost k jedné straně, absolvování VUMLu a pod., nemýlím-li se? Arogance s jakou jste se do mne pustil tomu nasvědčuje. Podle Vašeho názoru je lepší, když budeme národem kriplů , nefachčenků, socek....Znemožníme lidem svobodně dýchat, svobodně podnikat, necháme si rozkrást naši zem, zaprodáme se cizincům a budeme jim poklonkovat raději, než bychom připustili, abychom si slušně a čestně vydělávali podnikáním (co kdo umí) my a třeba i sousedé.
    Je zvláštní, s jakým klidem přijmeme skutečnost, že nějaké pozemky, popř nemovitosti v ČR koupila zahraniční firma, ale nedej bože, když slyšíme, že ji koupil tuzemský podnikatel. Okamžitě závistí vidíme rudě, (ostatně tato barva Vám pravděpodobně není cizí, ani po 15ti letech pokusu o kapitalismus v ČR) a už slyším:
    " Kde na to nakradl?!!!"
    Je mi Vás a Vám podobným upřímně líto.
    PS: Já se za svoje jméno nestydím a za "titul" se schovávat nepotřebuji.
  • 16. 1. 2005 19:42

    LK (neregistrovaný)
    Vůbec vás neznám, jenom mě na vašem agresivním příspěvku zaujala ta zmínka o VŠ obvykle spojeném s kolaborací s komunisty. Moje mamka VŠ za komunistů vystudovala, VUML absolvovat nemusela a díky tomu, že odmítla vstoupit do strany, tak přišla o zaměstnání (bylo jí vysvětleno, že jako VŠ bude buď dělat vedoucí s podmínkou členství nebo půjde pryč). Jediné, co by mohlo mít se stranou spojitost, byl povinný předmět marxismus-leninismus.
  • 19. 1. 2005 5:07

    Petr (neregistrovaný)
    Kdyby se čas věnovaný shánění trošku levnějších věcí věnoval práci (v klidu) a za vydělané peníze navíc jste si šli koupit (opět v klidu a s rozmyslem) věc poněkud dražší, myslím, že finanční efekt by byl větší.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).