Hlavní navigace

Akciím komoditních firem se nadále daří

20. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Index 500 amerických společností S&P 500 včera klesl na 7týdenní minimum (včera –0,4 %), když rostoucí spekulace o možném dřívějším zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou nahlodaly obavy o růst globální ekonomiky.

Šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný představil konkrétnější kroky strategie firmy.

O své pohledávky vůči OKD se již přihlásilo více jak čtyřicet firem a jejich výše přesahuje 10 mld. Kč.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít zhruba jednoprocentním růstem.

Americké úřady zveřejní statistiku o prodejích existujících domů, v Evropě se žádných zajímavých dat nedočkáme.

Hospodářské výsledky dnes reportuje americký výrobce zemědělské techniky Deere.

Société Générale snížila doporučení pro akcie italského distributora plynu SNAM.

Obchodování na zámořských trzích

Index 500 amerických společností S&P 500 včera klesl na 7týdenní minimum (včera –0,4 %), když rostoucí spekulace o možném dřívějším zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou nahlodaly obavy o růst globální ekonomiky. Nejvíce klesaly průmyslové a finanční tituly, naopak se dařilo maloobchodním řetězcům, kterým pomohly lepší než očekávané výsledky Wal-Mart, které tak ukázaly na silnou spotřebu domácností. V plusu ale zakončily i energetické a komoditní společnosti.

Noční obchodování na asijských trzích se neslo na vlně nákupů akciových titulů. Se ziskem končí dnešní seanci prakticky všechny asijské indexy. Nejvíce si polepšily akcie obchodované na hongkongské burze (+1,1 %), půl procenta přidaly burzy v Číně, Austrálii nebo na Tajwanu.

Moneta Money Bank

Šéf Monety Tomáš Spurný včera uvedl, že na trhu existují společnosti, které jsou nesmírně atraktivní a jsou schopny změnit profil toho, jak banka vydělává. Zároveň dodal, že i jakási regionální působnost by pro banku byla vhodná. Díky nadbytku kapitálu by se Moneta mohla pustit do akvizic. Mezi jmenovanými společnostmi byly například Akcenta CZ specializující se na směnu měn a zahraniční platby pro menší podniky v regionu CEE, poskytovatel čerpacích karet CCS nebo internetový zprostředkovatel povinného ručení Klikpojisteni.cz.

Cílem banky je nejprve posílit služby pro individuální klienty a stabilizovat příjmy. Moneta plánuje investovat dvě miliardy korun do informačních systémů, výměny bankomatů a úprav poboček. Část prostředků bude určena na digitalizaci služeb v podobě inovace internetového i mobilního bankovnictví a na on-line prodej úvěrů. Do konce roku 2018 by chtěla banka prodávat třetinu produktů přes internet.

dan_z_prijmu

Nemyslíme si, že by zpráva měla mít zásadnější vliv na cenu akcií. Nicméně zajímavé jsou především konkrétní kroky, jak naplňovat dlouhodobou strategii rozšiřování služeb pro individuální i firemní klientelu.

NWR

Od minulého týdne, kdy OKD na sebe samo podalo insolvenční návrh, se o své pohledávky přihlásily již více jak čtyři desítky věřitelů. Celková suma jejich pohledávek přesahuje 10 mld. Kč. OKD uvedlo v návrhu, že má přes 650 věřitelů a dluží jim více jak 17 mld. Kč, které nedokáže splatit. Majetek firmy totiž nedosahuje ani 7 mld. Kč. Největším věřitelem je londýnská banka Citibank, jejíž pohledávky činí 9,5 mld. Kč z vydaných dluhopisů za 300 mil. EUR. Ta však podobně jako Deutsche Bank jedná jakožto agent držitelů dluhopisů, kdo je tedy skutečným věřitelem zřejmé není, nicméně s největší pravděpodobností se jedná o jeho vlastníka, skupinu AHG, který podle předběžných informací má pohledávku ve výši 13 mld. Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).