Hlavní navigace

Akcie českých bank tíží návrh na novou daň

17. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Bohuslav Sobotka představil návrh nové sektorové daně pro banky, jejíž výše by se odvíjela od velikosti aktiv. Z bankovních titulů na pražské burze by byla touto daní nejvíce ovlivněna Erste.

Akcie amerických bank žene, na rozdíl od těch českých, vzhůru očekávané snižování daní. Trump plánuje snížení firemních daní z 35 na 15 %. Podle agentury Bloomberg by navrhované snížení daní mohlo přinést šesti největším americkým bankám úspory až 12 mld. USD. Není tedy divu, že bankovní sektor patří k největším tahounům amerických akciových indexů, které od zvolení Donalda Trumpa americkým presidentem prolamují jedno historické maximum za druhým. Americký bankovní index S&P 500 Banks si od začátku listopadu připsal nevídaných 35 %.

skoleni_15_4

Premiér Bohuslav Sobotka tento týden představil návrh nové sektorové daně pro banky, jejíž výše by se měla odvíjet od velikosti aktiv.

Z bankovních titulů, které se obchodují na pražské burze, by byla touto daní nejvíce ovlivněna Erste. Dodatečný bankovní odvod by se u ní mohl přehoupnout i přes 3 mld. CZK. V případě Komerční banky by se měl pohybovat okolo 2,75 mld. CZK. Další titul pražské burzy, Moneta, by pak spadal do pásma s nižší sazbou a její odvod by představoval zhruba 300 mil. CZK. Přestože ostatní politické strany návrh příliš nevítají, a prosazení sektorové daně by tak bylo zřejmě obtížné, akcie dotčených bank reagovaly poklesem. Investoři tak oznámkovali politiky relativně jednoznačně.   

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).