Hlavní navigace

Air Bank chystá novinky. Zruší ale TOP3 garanci a zdražila kurzy

23. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: air bank
Air Bank chystá v blízké době řadu novinek a třikrát více bankomatů, jejichž umístění zvolí klienti. Kromě toho ale zruší TOP3 garanci a sníží počet terminálů Sazky pro výběry.

Air Bank při oslavě svých pátých narozenin představila novinky, které plánuje pro nejbližší dva roky. Kromě rozvoje stávajících a nových produktů se chce banka více zaměřit na své aktivní klienty, tedy ty, kteří pravidelně platí kartou. Na základě jejich odpovědí připravila své další směřování pro další dva roky.

Rozšíření bankomatové sítě

Během příštích dvou let plánuje Air Bank rozšířit bankomatovou síť tak, aby měla v roce 2018 celkem 350 bankomatů (nyní jich má 120). Na webu banka včera spustila aplikaci, přes kterou mohou klienti navrhovat, kde nové bankomaty chtějí. Všechny stávající i nové bankomaty budou bezkontaktní. Banka dokonce plánuje v příštích pár týdnech testovat provoz několika čistě bezkontaktních bankomatů.

Na druhou stranu chce snížit počet terminálů Sazky, kde budou moci klienti vybírat, ze 4000 na 1500 míst. Zachovat by se měla přednostně místa, kde klienti vybírají nejčastěji. Na nich pak banka plánuje proškolit obsluhu.

Mobilní platby s NFC

Během příštího roku chce banka rozjet také mobilní platby přes technologii NFC. Podmínkou pro jejich využití tedy bude mobilní zařízení, které technologii podporuje. Kromě toho budou mobilní platby přístupné pouze pro uživatele zařízení s operačním systémem Android, protože společnost Apple do svých telefonů tuto technologii sice dává, ale zároveň ji zamyká třetím stranám a uživatelé zařízení ji tak mohou používat jen pro platby Apple Pay.

Našim dlouhodobým cílem je integrovat placení do naší mobilní aplikace tak, aby klienti měli na jednom místě přehled o všem, co se s jejich penězi děje. Je ale možné, že než to do mobilní aplikace dostaneme, umožníme nejdřív například uživatelům Androidu využít peněženky v rámci Android Pay, upřesnil pro server Měšec.cz mluvčí Vladimír Komjati.

Zrušení TOP3 garance, bonusy jen pro aktivní klienty

Od nového roku Air Bank zruší svou TOP3 garanci. Důvodem je podle Michala Strculy, generálního ředitele banky, takový pokles sazeb na trhu, kvůli kterému už tato garance nedává smysl. Úroky ale nebudou při zemi věčně.

Bonusové úročení, které má podle Strculy dnes více klientů než TOP3 garanci, zachová na běžném i spořicím účtu, ale pouze pro aktivní klienty. Tedy ty s běžným účtem, kteří předchozí měsíc zaplatí alespoň 5krát kartou. Nyní Air Bank nabízí aktivním klientům bonusovou sazbu ve výši 1 % ročně pro vklady do 250 tis. Kč. Nad tuto hranici banka vklady úročí 0,2% roční sazbou.

Neaktivním nebo klientům, kteří mají pouze spořicí účet, zhodnocovat peníze banka naopak už nebude a sazbu 0,3 %, kterou nyní v rámci TOP3 garance nabízí, sníží na nulu. Pokud jste při otevírání banky získali trvalou úrokovou prémii ve výši 0,2 %, budete ji mít i nadále. V případě, že máte jen spořák, to ale bude jediné zhodnocení vašich prostředků.

Zrušení TOP3 garance se podle reakcí na sociálních sítích klientům nelíbí.

Reakce na twitterovém účtu banky

Připomínají, že sama banka v reklamách slibovala, že tato garance tu bude napořád.

V dnešní době extrémně nízkých úroků už chceme stovky milionů vyplacených ročně na úrocích investovat jen do aktivních klientů, uvedl Strcula.

Podobně si klienti na sociálních sítích stěžují i na zhoršení kurzů při platbách kartou v cizí měně:

Air Bank potichu zhoršila kurzy platebních karet a klientům se to moc nelíbí.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Air Bank potichu zhoršila kurzy platebních karet a klientům se to moc nelíbí.

Air Bank potichu zhoršila kurzy platebních karet a klientům se to moc nelíbí.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Air Bank potichu zhoršila kurzy platebních karet a klientům se to moc nelíbí.

Při posledním testu kurzů platebních karet spread Air Bank vyšel na 1,70 %. Při neveřejném testu kurzů platebních karet v listopadu 2016 se však spread zvýšil na 1,89 %. Procenta vyjadřují marži k čistému mezibankovnímu kurzu bez přirážky. Debetní karty Air Bank tak nově mají horší kurzy, čtenáře však uklidníme, že nepatří mezi nejhorší, spíše jde o „horší střed“.

Nové produkty

I přes zachování bonusového úročení chce banka nabídnout klientům lepší zhodnocení vkladů i prostřednictvím investičního produktu. Ten by měla představit příští nebo přespříští rok. Více podrobností zatím banka na toto konto říci nechce.

Další novinka by měla přijít už během prvního pololetí příštího roku. Půjde o rychlou půjčku ve formě kontokorentního úvěru.

V prvním kvartálu roku 2017 chce banka klientům představit také nové cestovní pojištění, které by se dalo aktivovat i přes mobilní aplikaci. Nejdříve klientům umožníme sjednat si cestovní pojištění přes internetové bankovnictví nebo pobočky. O něco později přidáme i možnost to udělat v mobilní aplikaci, prozradil Komjati. Zatím má banka v nabídce jen pojištění pravidelných výdajů a pojištění pro případ úmrtí nebo invalidity od BNP Paribas Cardif.

Na přelomu roku 2017 a 2018 banka nabídne také nové hypoteční úvěry. Za tímto účelem připouští i možnost spolupráce s jinou bankou. Zatím nabízí pouze hypotéky na refinancování.

Práce na stávajících produktech

Kromě nových produktů chce banka během příštího roku pracovat na svém internetovém a mobilním bankovnictví a dále inovovat službu Šanon, kterou v nich můžete používat. Tu nyní banka promuje Loterií Šťastná účtenka. V prosinci klienti budou zase moci soutěžit, pokud platí kartou či nálepkou. Ve hře bude několik tisíc lístků do kina nebo vstupy na filmový festival.

Během příštího roku by mělo také dojít ke zjednodušení přihlašování do klientského centra na zákaznické lince přes mobilní aplikaci. Odpadne tak nutnost pokládat bezpečnostních otázky. Princip bude podobný jako přihlašování a potvrzování plateb v mobilním bankovnictví. Místo přepisování kódu jen klient operaci potvrdí ťuknutím na display.

skoleni_15_4

Proměnou v příštím roce projde i konsolidace. Banka chce úvěr zjednodušit a umožnit do něj zahrnout i úvěry přímo od Air Bank.

Podívejte se do naší galerie, jak u Air Bank refinancovat půjčku nyní a jak zde otevřít účet.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).