Hlavní navigace

7 změn, které přinese změna DPH pro vaši peněženku

24. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nechat si zaslat zboží z amerického nebo čínského e-shopu nad 550 Kč bude pro vás znamenat doměření daně. Zdanění nastane i u převodu nemovitosti.

Ministerstvo financí ČR připravilo návrh novely zákona č. 235/2004 Sb., o DPH. Předpokládaná účinnost je datována na počátek příštího roku. Novela se snaží bojovat s daňovými úniky a zavádí také společnou odpovědnost za odvod DPH prostřednictvím ručení odběratele. Novela také rozšiřuje  okruh zboží a služeb, kdy je povinnost přiznání a zaplacení daně přenesena na pořizovatele. Zároveň návrh také umožní opravit si výši daně u pohledávek za dlužníky v insolvenci. Protože je dokument velice rozsáhlý, připravili jsme výňatek těch nejdůležitějších změn.

1) Vracení DPH u nedobytných pohledávek

Podle návrhu Ministerstva financí ČR by měli mít plátci DPH možnost v případě nedobytných pohledávek provést opravu DPH a snížit tak svou daňovou povinnost. To ale zatím platí jen na ty pohledávky, které vznikly nejpozději půl roku před rozhodnutím soudu o úpadku a budou řádně přihlášeny a uznány soudem. Pohledávky za spřízněnými osobami jsou vyloučeny.  Je možné, že po nějaké době bude po vyhodnocení toto opatření rozšířeno  i na další okruhy pohledávek. Podmínkou pro opravu a nárok na vrácení části daně je doručení zvláštního opravného daňového dokladu dlužníkovi. Kopie těchto dokladů je samozřejmě nutné přiložit i k daňovému přiznání. Daň by se měla vracet do tří let od konce zdaňovacího období, ve kterém vznikla povinnost daň uhradit. Čtěte také: Pojištění pohledávek: Kdy ano, a kdy ne?

2) Odběratel bude ručit za odvod dodavatele

Novinkou je také princip ručení odběratele (je-li plátcem) za odvedení DPH na výstupu  dodavatelem. Tomu by měl odběratel podléhat v případě, že dodavatel záměrně daň neodvede nebo se dostane do situace, kdy ji odvést nemůže a odběratel o této skutečnosti ví nebo alespoň vědět má. Ručení by se mělo aplikovat i v případech, kdy je cena za přijaté zdanitelné plnění bez ekonomického opodstatnění zjevně odchylná od ceny obvyklé. Čtěte také: Vyšší DPH zdražila bankovní služby

Vláda schválila i ustanovení umožňující vyvázat se z ručení dobrovolným zaplacením daně za dodavatele přímo na účet finančního úřadu. V případě dvojí úhrady by byl přeplatek použit na úhradu dalších nedoplatků poskytovatele zdanitelného plnění (dodavatele). V praxi tak bude zřejmě nezbytné případný ručitelský závazek a s ním související pohledávku za dodavatelem ošetřit smluvně, míní Lucie Tošnarová ze společnosti KPMG Česká republika.

3) Reverse-charge aneb opět odběratel za dodavatele

Pro zamezení daňových úniků novela zavede také tzv. mechanismus reverse-charge, tedy přenese daňovou povinnost na odběratele u některých druhů plnění (například dodání stavebních a montážních prací, dodání šrotu a odpadu, obchodování s emisními povolenkami a dodání benzinu a nafty, které přesahuje 1500 l na jednu dodávku). V případě benzinu a nafty není použití tohoto systému v souladu s evropskou směrnicí, proto musela ČR požádat o výjimku. Pokud by ji Komise neudělila, bude nutné opatření pro dodávky benzinu a nafty z novely vypustit.

Dosud byl tento princip využíván pouze u dodání zlata, vzhledem k nárůstu daňových úniků za ale opatření zavádí i u dalších komodit. U dodávek stavebních a montážních prací by měla být účinnost posunuta až na počátek roku 2012, u emisních povolenek až na rok 2015.

4) Skupinová registrace se nemění

Návrh, který měl omezit okruh osob, které mohou vytvořit skupinu, byl z novely nakonec vyřazen. Změnou tedy je, že skupinová registrace se nijak měnit nebude.

5) Zdanit je možné i převod nemovitostí

Novela původně také měla obsahovat návrh dobrovolného zdanění převodu nemovitosti, která by jinak byla osvobozena od DPH bez možnosti uplatnit nárok na odpočet. Tato část byla ale nakonec vypuštěna. Dle informací ministerstva financí bude zřejmě zapracován v některé z dalších novel zákona, uvedla Lucie Tošnarová. Čtěte také: S kupní cenou nemovitostí a daní z převodu si nezahrávejte

6) Zdražení nákupů v zahraničí

V návrhu je také pasáž, která kromě definování dováženého zboží osvobozeného od daně mění dosavadní limit pro osvobození od DPH u zásilek ze zemí mimo EU. Nově bude tento limit snížen na  22 EUR takže zahrne mnohem větší objem dodávek. 

skoleni_15_4

Více o zdražení nákupů ze zemí mimo EU si můžete přečíst v článku na sesterském serveru Lupa.cz: Nákupy v zahraničí podraží kvůli DPH

Bude tedy nutné si spočítat, zda vám lépe vyjde nechat si poslat zboží samostatně a využít osvobození nebo v případě, že by vyšlo balné dráž, nechat si poslat zboží najednou s tím, že budete muset uhradit DPH. Výjimku z tohoto osvobození tvoří například alkoholické nápoje, parfémy, toaletní vody, tabák a tabákové výrobky. Čtěte více: Jak platit do zahraničí

Nakupujete na eshopech mimo EU?

  • Ano, několikrát měsíčně.
    14 %
  • Ano, párkrát ročně.
    34 %
  • Vyjímečně.
    12 %
  • Ne.
    40 %

7) Další drobné změny

Mezi další drobné změny patří například

  • změna při určování místa plnění u služeb v oblasti kultury, sportu, vědy, vzdělávání a zábavy a také u Místa plnění při dodání plynu, elektřiny, tepla nebo chladu,
  • zrušení dobropisů a vrubopisů jako pojmenování pro daňová doklad a stanovení podmínek pro vytvoření opravného daňového dokladu,
  • oprava základu daně a daně i při snížení daňové povinnosti
  • stanovení podmínek pro uplatnění nároku na odpočet daně, opravu odpočtu a způsob výpočtu odpočtu daně v poměrné výši nebo výpočet nároku na odpočet daně ve zkrácené výši.

Jak na opravný daňový doklad

Opravný daňový doklad o opravě základu daně a výše daně musí obsahovat:

  • náležitosti odpovídající původnímu daňovému dokladu, včetně evidenčního čísla,
  • důvod opravy,
  • rozdíl mezi opraveným a původním základem daně,
  • rozdíl mezi opravenou a původní daní,
  • rozdíl mezi opravenou a původní úplatou.

Pokud se oprava základu daně a oprava výše daně týká více zdanitelných plnění, ke kterým byly vystaveny samostatné daňové doklady, mohou být údaje společné pro všechny opravy uvedené na opravném dokladu psány pouze jednou. Opravný doklad musí také obsahovat všechna evidenční čísla původních daňových dokladů, rozdíly mezi opraveným a původním základem daně a odpovídající částky daně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).