Hlavní navigace

7 tipů, jak se vrátit do zaměstnání po rodičovské „dovolené“

12. 11. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com, podle licence: Rights Managed
Většinu žen, které strávily na rodičovské dovolené tři nebo více let, provází stejná obava: strach z vlastního selhání. Máme pro vás tipy, jak z toho ven.

Máte strach, že nezapadnete do kolektivu, který se za dobu vaší nepřítomnosti v zaměstnání změnil? Že nebudete schopny stoprocentně plnit požadavky, které jsou na vás ze strany zaměstnavatele kladeny. Ukážeme si, jak si tedy nejvíce usnadnit návrat zpět do pracovního procesu.

1. Informujte se o dění ve firmě

Prvním krokem, který vám usnadní návrat ať už na vaše původní, nebo nové místo, je získání informací o dění ve firmě. O změnách ve vedení nebo v pracovním kolektivu, o nových zakázkách a hlavních činnostech, kterými se společnost aktuální zabývá. Další možností je také osobní účast na firemních konferencích nebo akcích pořádaných firmou. To vám nejen umožní být znovu součástí dění, ale také snadněji obnoví kontakty se stávajícími i novými kolegy. V neposlední řadě tím také dáte zaměstnavateli najevo zájem o místo, které máte zastávat.

2. Zajímejte se o pracovní obor i během „dovolené“

Mnoho žen veškerou svou pozornost na mateřské a později rodičovské dovolené soustředí na dítě. Na tom samozřejmě není nic špatného, avšak zapomínají tím na jednu zásadní skutečnost, a tou je velké množství změn v oboru, které se za dobu jejich nepřítomnosti udály. A není tak důležité, zda jde o informační technologie nebo legislativní změny. Vše se posune dopředu.

Proto je lepší nějaký čas strávit také tím, že nastudujete aktuální, odborné knihy, které se potřebnou problematikou zabývají, popřípadě se zúčastníte odborného kurzu. Kurzy probíhají většinou v časovém rozmezí dvou dnů a ve večerních hodinách, tím pádem vám umožní skloubit účast na kurzu s péčí o dítě. Navíc získané informace a vědomosti pak můžete plně uplatnit při hledání nového zaměstnání, popřípadě tím utvrdíte svého stávajícího zaměstnavatele v tom, že máte o dění neustálý přehled.


Autor: Isifa.cz

Ilustrační fotografie

3. Online kurzy pomohou nastartovat

Kurzy pro rodiče na mateřské či rodičovské dovolené lze nalézt například na webu Vracíme se do práce. Jde o bezplatné kurzy, které vám mají usnadnit návrat do zaměstnání. Můžete se zapsat například na kurz Profesionální komunikace, Jak uspět při pracovním pohovoru nebo Asertivita a vyjednávání.

Další možností jsou placené kurzy, díky kterým si doplníte další vzdělání a získáte tak chybějící akademický titul. Toto umožňuje například web Directors.cz.

Jinou možností, jak zaplnit volná místa v životopise, je absolvování online výukových programů. Ty nabízejí možnosti absolvování např. kurzů na zlepšení práce s počítačem. Konkrétně pak například práci ve wordu, excelu, dále kurzy zlepšení prezentačních dovedností nebo schopností elektronické komunikace. K tomuto účelu slouží například projekt Virtuální kolega. Jeho ceny kurzů se pohybují v rozmezí od 200 Kč do 2000 Kč v závislosti na rozsahu vybraného kurzu. Stačí si jen vybrat výukový program, který vám nejvíce vyhovuje. Pokud si chcete vylepšit například své prezentační schopnosti, vyberete si výukový program „Prezentuji se“, který je zaměřen především na to, jak zaujmout. Naučíte se nejen jak se prezentovat před publikem, ale i jak vytvořit poutavou prezentaci v Powerpointu nebo vlastní webové stránky.

Pokud vám někdo pohlídá potomka, otevírají se vám další možnosti seberealizace. Na trhu existuje celá řada kurzů, většinou dvoudenních, po jejichž úspěšném zakončení získáte certifikát například z daňové, právní nebo účetní oblasti. Ceny těchto kurzů se pohybují v rozmezí od 2000 Kč do 5000 Kč v závislosti na náročnosti daného kurzu.

Nelze opomenout ani vzdělávání v jazykovém oboru. Kurzy angličtiny, francouzštiny a v současné době i ruštiny nebo japonštiny jsou v dnešní době velmi zajímavou možností. Konkrétní kurzy najdete snadno, stačí zadat do vyhledávače slovní spojení „jazykové kurzy online“. Pro vás máme tip na společnost EDUA Group, která provozuje web Top Vision. Můžete absolvovat rozsáhlou škálu kurzů, které se konají v Praze a Brně. V nabídce jsou IT kurzy, dále kurzy zaměřené na Hard skills a Soft skills, v jejichž rámci můžete absolvovat kurzy daní, účetnictví, komunikačních a prezentačních dovedností a další.

4. Zpět na vysokou školu i celoživotní vzdělávání

Pokud dáváte přednost studiu na škole, alternativou je volba vysokoškolského studia, to spolehlivě vyplní čas strávený na rodičovské dovolené. Ideální je kombinovaná forma studia, která probíhá jen pár dnů v měsíci a další studium už je na vás samotné.

Vysoké školy však nabízejí i možnost tzv. celoživotního vzdělávání. Takto je možné studovat například právo v navazujícím magisterském studiu, ale cena studia je okolo 50 000 Kč za akademický rok. Tímto způsobem si můžete doplnit vzdělání a zvýšit tak šance na pracovním trhu, popřípadě získat větší šanci pracovat na pozici, na jejíž vykonávání jste dříve neměla potřebné vzdělání.

5. Zkuste flexibilní úvazek nebo práci z domova

Pořízení rodiny s sebou přináší i řadu nečekaných událostí, které je nutné řešit operativně a ihned. Proto se fixní pracovní úvazky pro ženy po rodičovské dovolené stávají méně atraktivní a problematické. Vyhovuje jim možnost přizpůsobit si pracovní dobu svým časovým možnostem. Pro tyto ženy jsou flexibilní pracovní úvazky ideálním řešením, protože jsou schopné lépe skloubit osobní i pracovní život a jsou také perfektní v efektivním organizování časových možností.

Další možností, jak zvýšit svojí cenu na pracovním trhu, je práce na dálku z pohodlí domova. Pokud například disponujete schopností psaní článků, proč tuto schopnost nevyužít k osobnímu rozvoji. Poptávek po kvalitních PR článcích je na internetu spousta. Tato spolupráce bývá ošetřena nejčastěji dohodou a dále bývá stanoven i požadovaný počet článků a samozřejmě cena. I když se může na první pohled zdát, že psaní nijak nepřispívá k osobnímu rozvoji, opak je pravdou. Žena dá tak zaměstnavateli najevo, že je kreativní a ví, jak svou kreativitu rozvíjet a využít ve svůj prospěch.

6. Firemní školky mohou vyřešit, kam s potomkem

Ženám v současné době vychází zaměstnavatelé vstříc v podobě nabídky zkrácených, pracovních úvazků, kdy trávíte v zaměstnání jen čtyři hodiny denně, a tak můžete lépe skloubit práci i péči o potomka. Další možností je tzv. sdílené pracovní místo, kdy se na jedné pracovní pozici střídají dva zaměstnanci. Nelze opomenout také možnost práce z domova (home office), která se v současné době stává také velice častou alternativou spolupráce v případě, že nemůžete z časových důvodů nastoupit na hlavní pracovní poměr.

Větší korporátní zaměstnavatelé se snaží návrat matek do práce podporovat pomocí tzv. firemních školek. Ale tato cesta je otevřena každému zaměstnavateli. Na realizaci firemních školek se specializují Občanský spolek Firemní školkyObčanským spolek NIDAR – Národní institut pro děti a rodinu 

Existuje i projekt tzv. miniškolek. Ty se nachází v Brně, Praze, Liberci a dalších městech a oproti klasickým školkám lze do nich umístit dítě od jednoho do tří let věku.

dan_z_prijmu

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

7. Zkuste vlastní podnikání

Nelze opomenout ani možnost rozjet vlastní podnikání a rodičovská dovolená je pro tento krok ideální dobou. Některé ženy k tomuto kroku donutí i nechtěné okolnosti. Například situace, kdy manžel přijde o práci, nebo podnik, kde jste byla dosud zaměstnaná, zkrachoval a vy se nemáte po rodičovské dovolené kam vrátit.

Návod, jak začít podnikat, nabízí například společnost Centrum služeb a podnikání. Základní kurzy podnikání začínají na 6000 Kč a vy si zvolíte konkrétní zaměření kurzu například na marketingovou komunikaci, argumentaci a rétoriku a mnoho dalších. Dále je zde možné absolvovat i rekvalifikační kurzy v jazykových i odborných oblastech. Se startem podnikání vám bezplatně poradí průvodce ze serveru Podnikatel.cz. Pokud budete potřebovat odborné rady, můžete se obrátit na poradnu pro začínající podnikatele. V ní najdete už zodpovězené dotazy, nebo můžete zadat svůj vlastní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).