Hlavní navigace

6 pozitivních věcí, které nás čekají v roce 2014

9. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Rok 2013 byl ve znamení klesajících mezd, vyššího zdanění, neúspěšných projektů státu (sKarty). Rok 2014 však může být pro řadu z nás podstatně optimističtější.

Tak nám skončil rok 2013, který pro nás nebyl v mnoha ohledech pozitivní. Znovu se nám zvýšily daně. Lidé zaplatí více například na nemovitostech – na vyšším HDP nebo na dani z převodu nemovitostí. Čtěte také: Vláda hazarduje s ekonomikou, která krvácí

Česká národní banka nám přichystala jako vánoční dárek oslabení měny, které nás připravilo v eurovém vyjádření o 5 % prostředků. Čtěte více: ČNB se vydala po socialistické cestě (NÁZOR). Na článek reagoval viceguvernér ČNB Hampl

Nová vláda nám také nedala naděje na nějaké výraznější změny, spíše se daňové zatížení bude dále zvyšovat. Čtěte více: Nová vláda poškodí malé podnikání, hledá nepřítele a chce zvyšovat daně (GLOSA). I přesto však existují skutečnosti, ze kterých lze mít v roce 2014 radost. Které jsou?

1. Zlevnění elektřiny a plynu

Energetický regulační úřad totiž snižuje regulační ceny elektrické energie o 10,8 %, došlo také ke zastropování příspěvků k obnovitelným zdrojům energie. Ty jsou přitom velkou přítěží, především pro těžký průmysl. Čtěte více: Průmyslníci: Problém s obnovitelnými zdroji může zdvojnásobit nezaměstnanost

Průměrné zlevnění elektrické energie dosahuje průměrně 10,9 %. U plynu bude zlevnění nižší, i tak většina z nás ušetří. Chcete změnit dodavatele elektrické energie či plynu a ušetřit? Navštivte náš srovnávač

Jako riziko lze například do budoucna považovat garance výkupních cen při dostavbě Temelínu. Uvažuje se dokonce o garantované ceně ve výši 70–100 €/MWh energie , přitom na trhu jsou ceny méně než poloviční. Znamenalo by to, že by dostavbu Temelínu zaplatili spotřebitelé, podobně jako to bylo u obnovitelných zdrojů energie. Drobní akcionáři a především stát by tak získal bezpracné výnosy. 

Uvažujete o změně dodavatele energie?

2. Revoluce na trhu mobilních služeb

Silné spotřebitelské iniciativy způsobily na trhu mobilních služeb revoluci. Operátoři začali nabízet neomezené mobilní tarify za přibližně 700 Kč měsíčně, což bylo zlevnění až o 70 % oproti minulosti.

Zajímavou akci také měla mBank, kdy bylo možné získat 300 volných minut do všech sítí (z toho prvních 100 minut do zahraničí) a 300 MB FUP za 300 Kč. Čtěte více: mVolání s mBank a Vodafone. Neurazí, ale není pro každého

Podle největších srovnávačů mobilních služeb, kde je možné získat neveřejné nabídky, dojde údajně od nového roku k poklesu nevěřených flat tarifů až k hranici 500 Kč. Pokud jste dlouhodobým klientem operátora a pohrozíte odchodem, můžete ušetřit ještě více. S tím má například zkušenosti Vít Jedlička, který na svém facebookovém profilu napsal: Kdyby Vás zajímalo, kam se dá srazit Vodafone ohledně neomezeného volání, tak už umí 520 s DPH a v balíčku je 1,5 giga dat. Nebo dokonce se závazkem na dva roky už umí 410 Kč s DPH. Jediné, co je pro to potřeba udělat, je jim zavolat, že končíte a jdete k jinému novému virtuálnímu operátorovi, uvedl Jedlička.

Jak vysoký je váš osobní telefonní účet?

3. Vstup nové společnosti na pražskou burzu

Pražská burza byla v posledních letech pro investory značně nebezpečným místem. Většina nově vstoupivších společností se v posledních letech prodává za nižší hodnotu, než při vstupu. Hodnota developerských firem (ECM či ORCO) se ve srovnání s rokem 2007 dokonce smrskla na méně než desetinu.

Štěstí na burze chtějí zkusit pivovary Lobkowicz. Na základě kladné odezvy z trhu, kdy o naše akcie projevili zájem jak velcí, tak i ti nejdrobnější investoři, a také na základě doporučení manažera emise České spořitelny, a.s. se představenstvo společnosti rozhodlo navýšit základní kapitál veřejným úpisem nových akcií, tedy formou klasického IPO, uvedl Zdeněk Radil, generální ředitel Pivovarů Lobkowicz. Vstup této společnosti dává plamínek naděje, že se na burze ocitnou společnosti, které vytvářejí skutečné hodnoty a nepřišly jen získat peníze od akcionářů při vstupu, ale společně s nimi také chtějí peníze vydělávat. 

Jak jste na tom s investováním?

4. Růst reálných mezd

Po roce poklesu reálných mezd by v tomto roce mělo dojít k jejich pozvolnému růstu. Růst  nejspíše nebude vysoký a nejspíše ČR znovu ve středoevropském regionu zaostane. Je to však značně pozitivní vlaštovka, že naše ekonomika nestagnuje, ale pomalu vzkvétá. Na německé mzdy si ale počkáme. Čtěte více: Do tří let by měl být průměrný plat 30 tisíc korun. Doženeme Německo? 

A kde budou růst mzdy? Prostor pro růst reálných mezd nenabídne hutnický průmysl, výroba počítačů či stavebnictví, kde průměrná nominální mzda klesla o 2,3 %. Na druhou stranu řada podniků, u nichž se situace stabilizovala a kterým rostou zakázky, by mohla v případě, že se pozitivní vývoj zakázek udrží na přelomu roku, zvážit mírné navýšení mezd, uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jak bylo uvedeno, prostor pro výraznější nárůst mezd ale není: „Se zohledněním vývoje spotřebitelských cen by nemusela reálná mzda klesnout, jako tomu bylo v posledních dvou letech,“ dodává Čížek.

Kolik průměrně naspoříte z čisté mzdy?

  • Nic a ještě si půjčím.
    5 %
  • Nic, jsem rád/a, že vyjdu.
    29 %
  • Do pěti procent.
    15 %
  • Do deseti procent.
    13 %
  • Přes deset procent.
    38 %

5. Pokles či stagnace bankovních poplatků

Tento rok bude pravděpodobně pokračovat trend, který zaznamenal server bankovnípoplatky.com, kdy začíná průměrná výše bankovních poplatků u některých velkých bank stagnovat či klesat. Situace velkých bank bude stále obtížnější a pokud se nesmíří s nižšími zisky, můžou mít v budoucnu i problémy. Čtěte více: Staré banky by mohly porazit novou konkurenci. Důležitější jsou ale dividendy

dan_z_prijmu

Velké banky budou tlačené k vyšší produktivitě a některé z nich budou pokračovat v propouštění. Na druhé straně by to mohlo vést k zastavení či zpomalení růstu nákladů, což by se mohlo pozitivně projevit na bankovních poplatcích. Koneckonců, prostor pro jejich zvyšování v situaci, kdy nové banky nabízejí většinu hlavních služeb bezpoplatkově, je totiž značně omezený.

Jsou bankovní poplatky v Česku přehnaně vysoké?

6. Vývozním firmám se bude dařit

Nejen vlivem devizových intervencí, ale i vlivem vysoké konkurenceschopnosti se bude dařit velkým vývozním firmám. V roce 2013 obchodní přebytek dosáhl 350 miliard Kč a v tomto roce bude podle analytiků nadále růst. Pozitivní vývoj na západoevropských trzích a zvyšující se průmyslové zakázky domácích podniků se promítají do růstu obchodní výměny se zahraničím. Klíčový je z tohoto pohledu automobilový sektor. Optimistický zůstává i výhled do dalších měsíců a na celé první pololetí příštího roku, s tím, že rizika horšího vývoje se postupně snižují, uvádí analytik Miroslav Novák ze společnosti AKCENTA. 

Poroste podle vás v příštích letech česká ekonomika?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).