Hlavní navigace

5 nových opatření na ochranu spotřebitele přistřihne „šmejdům“ křídla

21. 8. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Předváděcím akcím se konečně věnuje patřičná pozornost. Jaká opatření by měla spotřebitele více ochránit?

Palčivá otázka předváděcích akcí, které jsou často organizovány s úmyslem vydělat na důvěřivých důchodcích, poslední dobou získala medializací potřebnou pozornost. Do pohybu se tak dalo soukolí, jehož výsledkem je větší ochrana spotřebitele.

Ještě koncem letošního července totiž Česká obchodní inspekce (ČOI) upozorňovala na to, že senioři jsou na předváděcích akcích stále klamáni a nepomáhá ani udílení vysokých pokut. ČOI jich přitom za první letošní půlrok udělila pokutu v celkové výši 11,2 mil. Kč, protože porušení zákona zjistila u 80 % z 218 kontrolovaných akcí.

Podle zprávy ČOI je nejčastěji porušován zákon na ochranu spotřebitele. Jednání některých prodejců na předváděcích akcích dosáhlo takové arogance vůči seniorům, že ani opakované pokuty, které jdou do milionu, je od nekalých obchodních praktik neodvrátily. Situaci může změnit jen zpřísnění zákona a trvalá osvěta seniorů, na něž jsou akce zaměřeny, uvedl Vladimír Velčovský, ředitel ČOI.

Účinná kombinace?

Seniory na předváděcích akcích více ochrání rovnou několik opatření z poslední doby. Tím prvním je vládou schválená oznamovací povinnost pořadatelů předváděcích akcí. 

Dalším pak poslanci schválená novela živnostenského zákona, která by měla po určitou dobu nepoctivým podnikatelům zabránit v činnosti ve stejném oboru. 

Od roku 2014 přinese pozitivní změnu také nové znění kontrolního řádu. 

Kromě toho určitě pomůže i udělování vyšších pokut ze strany ČOI nebo činnost spotřebitelského ombudsmana.

Spotřebitelský ombudsman

Živnostenské úřady by mohly poskytovat pomoc podvedeným prostřednictvím tzv. spotřebitelského ombudsmana. Ten by měl být k dispozici na každém živnostenském úřadu. Nespokojení zákazníci by měli příležitost si jím nechat posoudit spornou smlouvu. Následně by ombudsman mohl s obchodní inspekcí také firmu prověřit a smlouvu předat občanskému sdružení, které by pomohlo s jejím zrušením.

Vyšší pokuty

Zatímco dosud ČOI udělovala pokuty většinou maximálně ve výši kolem jednoho milionu Kč, v případě závažného či opakovaného porušování legislativy by to nově na pokyn ministra průmyslu a obchodu mohly být i částky kolem pěti milionů Kč.

Jednu předváděcí akci jsme navštívili osobně. Postřehy z této zkušenosti můžete najít v článku Dovolená zadarmo. Vyzkoušeli jsme předváděcí akci na vlastní kůži

Oznamovací povinnost

Návrhy, jejichž důsledkem vznikne oznamovací povinnost pořadatelů předváděcích akcí, předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu s cílem umožnit inspektorům lepší podmínky pro kontrolu těchto akcí a případné pořizování důkazů. Předem tak pořadatelé budou muset ČOI nahlásit nejen konání akce, ale také konkrétní adresu, časový harmonogram, údaje o organizátorovi a o tom, jaké zboží či služby bude na akci nabízet. Návrh také předepisuje informační obsah letáků a pozvánek, ze kterých by měl vyplývat skutečný záměr prodejce a které by organizátoři rovněž měli včas poskytnout České obchodní inspekci. Už by tak nemělo být možné, že senior vyrazí na akci, jež se na pozvánce tváří jako příjemný výlet, který se změní v několikahodinovou prodejní akci.

V případě nesplnění této povinnosti do deseti pracovních dnů před datem konání akce si bude pořadatel koledovat o pokutu, která může vyšplhat až na pět miliónů Kč.

Zákaz řetězení živností

Další novinku už schválili poslanci v rámci novely živnostenského zákona. Vejít v účinnost by mohla na podzim. Jedná se o institut zákazu řetězení živností, který by zabránil situacím, kdy podnikatel dál vyvíjí činnost ve stejném oboru i poté, co mu byla zrušena živnost. To je možné proto, že taková fyzická osoba se může dostat do vedení firmy (kterou si k tomuto účelu může založit) a dál se věnovat předchozí činnosti. Od účinnosti opatření už tedy nebude možné pokračovat ani jako jednatel, člen představenstva či dozorčí rady právnické osoby nebo proces obrátit. Nepoctiví podnikavci už by se podle Ministerstva průmyslu a obchodu nemohli vyhýbat například ani placení pokut.

skoleni_15_4

Po zrušení živnostenského listu nebude možné získat oprávnění v odlišném oboru dříve než za rok a v příbuzném či dokonce stejném oboru pak ne dříve než za tři roky.

Koupil/a jste něco při předváděcí akci či reklamním zájezdu?

Nahrávání povoleno

Všechna dosud zmíněná opatření iniciovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Poslední změna, která umožní účinnější tažení proti předváděcím akcím, vyplývá z nového kontrolního řádu. Ten by měl od nového roku umožnit kontrolorům nahrávat obrazové a zvukové záznamy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).